Telegrafen 2014-04-15

15.04.2014 23:04

Don't mention the score: Martin

Placering: ca 9-10 av 12 lag

Senast jag besökte Telegrafens quiz var för ca 2 år sen och det mesta var sig likt. Det var också ca 2 år sen jag senast körde solo, hur står sig mina kunskaper i kväll mot övriga lag?

Det började inte alls bra, första frågan var en bildfråga där man skulle identifiera fyra olika sorts löv. Noll poäng där och fyra poäng från täten. Sen följde 19 blandade frågor där en av frågorna ströks pga en felformulering i frågeställningen. Att en fråga stryks händer ganska ofta har jag hört från andra som har besökt Telegrafen. Ibland är det befogat att stryka en fråga men många gånger skulle en enkel googling reda ut eventuella oklarheter. Tyvärr har Sara inte någon bärbar dator med sig och därför räcker det med ett litet tvivel från någon deltagare för att frågan ska strykas. Så mitt råd till Telegrafen är: fixa en bärbar dator med internetuppkoppling så blir quizen ännu bättre!

Efter 19 frågor hade jag 11 av 23 poäng. Sista 10 frågorna var händelser hämtade från de senaste veckorna. Hade jag vetat att nutidsorientering alltid finns på schemat så hade jag checkat veckans händelser lite mer noggrant. Minst 1 poäng mer hade jag garanterat haft då. 4½ av 10 på dessa frågor gjorde att min slutpoäng blev 15½ av 33. Ett godkänt resultat och jag hade 2-3 lag bakom mig. Eftersom Sara inte har någon skriftlig resultatredovisning så var min exakta placering lite osäker. Ytterliggare en anledning till att fixa en bärbar dator, resultatredovisningen blir bättre. Några intressanta frågor från kvällen:

I vilket land ligger staden Toledo? Här var jag ganska säker på att svaret var USA men när svaren redovisades var det Spanien som lästes upp. Ajdå, hade jag blandat ihop Toledo med Tupelo? Efter några minuter kom en rättning och både Spanien och USA visade sig vara rätt svar. Toledo ligger i delstaten Ohio, men det finns även fyra mindre städer/byar i USA som också heter Toledo. Som grädde på moset finns staden i åtminstone två länder till, Filippinerna och Uruguay. Det här typen av slamkrypare hade lätt kunnat undvikas genom att quizmastern googlar sina frågor innan tävlingen.

Vad står förkortningen NASA för? Det här borde man veta, men det var betydligt svårare än vid första anblicken. Jag kan inte påstå att jag är stolt över mitt svar, North American Space Agency. Skämskudde på! Det rätta svaret var National Aeronautics and Space Administration. Bästa frågan i kväll!

Vad hette svensken som blev tvåa i golfturneringen US Masters? Det var framför allt denna fråga som jag hade klarat om jag hade pluggat veckans händelser lite bättre. Jonas B... nånting... Jag drog till med Jonas Blad men han hette ju Jonas Blixt. Surt!

Näst sista frågan var en sån fråga som inte borde vara med. Frågan var knepig att förklara och det rätta svaret var alldeles för omständigt. Frågan löd ungefär så här: Påskdagen har inte ett fast datum som vissa andra högtider har, till exempel juldagen. Vad är det som styr när påskdagen infaller? Jag svarade månen och fick ett halvt poäng. Det rätta svaret var att den infaller den första söndagen efter första fullmånen efter vårdagjämningen.

Sammanfattningsvis var det ganska trevligt, Sara sprider en god stämning i lokalen. Nästa quiz på Telegrafen är tisdagen den 13:e maj klockan 19:00. Den hoppar jag över men fixar dom en dator så kan jag tänka mig att återkomma på regelbunden basis.