Pitcher's 2016-10-03

04.10.2016 09:27

Alla vet ingen kan: Martin, Britt-Marie, Tweek och Stefan

Placering: 2

Detta var mitt första besök på Pitcher's pubquiz, Britt-Maries lag saknade en medlem och jag hoppade in som ersättare. Alla frågor visades på en bildskärm och variationen på frågorna var stor. Filmklipp varvades med ljudklipp och allt kändes väldigt välgjort, det var inget hafsverk. Nivån på frågorna var perfekt, vilket vinnarlagets 32 av 44 poäng vittnar om. 

Vilket år kröntes Gustav Vasa till Sveriges kung? Jag gillar frågor med lömska fallgropar, igår på Bishops dök det upp en sådan fråga som jag skrev om i bloggen (vilken som är Jorden närmsta stjärna?). Sveriges nationaldag är den 6 juni, det var det datumet som Gustav Vasa valdes till kung av riksdagen år 1523. Detta årtal är inpräntat i skallen på mig och det blev också vårt svar. Problemet var att det frågades efter vilket år han kröntes, inte året han valdes. Det dröjde till den 12 januari 1528 då han blev krönt i Uppsala domkyrka.

Vad heter Sveriges fyra grundlagar? Jag var helt säker på att regeringsformen var en av grundlagarna, Britt-Marie kompletterade med tryckfrihetsförordningen och religionsfrihetslagen. Den fjärde grundlagen kunde jag till sist bidra med, yttrandefrihetslagen. Vi lyckades pricka in tre av fyra grundlagar, vilket vi får vara nöjda med. Religionsfriheten var fel, den ingår i regeringsformen. Den grundlag vi missade var succesionsordningen som reglerar vem som har rätt att ärva tronen i Sverige. Det är inte så ofta jag hittar bra YouTube-material på svenska, i detta videoklippet får du veta mer om grundlagarna: www.youtube.com/watch?v=lv1-70I3ViU

Vem är innehavare till twitterkontot @POTUS? Om man inte vet svaret så är det inte så lätt att gissa. Denna fråga har jag fått på Bishops för något år sen (frågeformuleringen skilde sig något), inget i laget hade då någon aning och vi fick slänga iväg en gissning som inte gav någon poäng. Nu vet jag att POTUS är en förkortning som betyder President Of The United States, i skrivande stund Barack Obama som är innehavare till twitterkontot. Ett videoklipp med Barack Obamas första tweet: www.youtube.com/watch?v=1FcDDN-s05o

Det blev oerhört jämnt mellan de tre topplagen, vi slutade tvåa, bara en halv poäng efter vinnarlaget. Slutställningen: 

Måndagsklubben 32p
Alla vet ingen kan 31½p
Stephen Hawking... 31p

Mina reflektioner om frågorna: Två av frågorna var alldeles för lätta, det visades ett videoklipp på Hillary Clinton och sen på Donald Trump och det frågades efter namnet på dessa två politiker. Endast personer som har bott i en grotta det senaste året kan ha missat dessa två personers namn. Detta var egentligen inte någon stor grej, värre var att det förekommer frågor på Pitcher's som kräver vad jag kallar för "skräpkunskap". En fråga löd: Nämn de sju personer som var med i första säsongen av tv-programmet "Så mycket bättre". Varje rätt svar gav en halv poäng och man kunde sammanlagt få 3½ på den frågan. Enligt mig har detta ingenting med allmänbildning att göra, och jag tänker inte redovisa svaren på den frågan. 

Helhetsomdömet blir ändå riktigt bra, kanske är detta Helsingborgs näst bästa pubquiz, efter Bishops som är ohotad etta. I detta laget är jag uppsatt som reserv och kan ansluta till laget om någon lämnar återbud.