Madame Moustache

22.04.2016 08:43

Don't mention the score: Martin, Anna och Kat

Placering: 1

Kvällens tema på Moustache var rymden och jag var den ende i laget som jublade över detta. Dock blev kvällen inte alls som jag hade hoppats på. Min prestation denna kväll var så pinsamt dålig och jag missade åtminstone 4-5 frågor som jag normalt klarar av. Jag bidrog en hel till laget men det är misstagen som etsar sig kvar. 

Vi var sammanlagt sju stycken och vi delade upp oss i två lag. Första rundan var en bildquiz där det gällde att känna igen symboler från 12 stjärntecknen. Jag ska inte upphålla mig så länge vid detta, vi tog 5 av 12 poäng och låg två poäng efter Eva, Britt-Marie, Malin och Jesper. Nog med astrologi, nu började de mer intressanta frågorna om rymden som jag gillade. 

Martins misslyckande nr 1: Vilken planet i vårt solsystem är till storleken mest lik jorden? Jag skrev upp Mars och Venus på mitt papper och av någon konstig anledning trodde jag att det var Mars. Detta var första frågan i andra rundan och detta hjärnsläpp blev signifikativt för min kväll. Venus brukar kallas för jordens systerplanet då både storleken och densiteten påminner om jorden. 

Martins misslyckande nr 2: Vilken planet har en måne som heter Titan? Både jag och Kat skrev Jupiter på våra papper och det blev vårt svar. Enda alternativet som jag övervägde var Saturnus men precis som förra frågan så blev det ett nytt hjärnsläpp. Titan är Saturnus största måne och den näst största månen i solsystemet, efter Jupiters måne Ganymedes. Titan är en av vårt solsystems mest intressanta månar, ta en tripp dit: www.youtube.com/watch?v=jfiE5AVM7Zc

Martins misslyckande nr 3: Vad heter det längdmått som definieras som avståndet mellan jorden och solen? Ljusår var det första förslaget i laget men jag var ganska säker på att det var fel svar. Jag har lärt mig att ett ljusår är sträckan som en ljusstråle färdas på ett år och då kan inte ett ljusår vara avståndet mellan solen och jorden. I stället plockade jag fram annan längdenhet som jag har hört tidigare, "en atmosfärisk enhet". Det blev vårt svar och jag kände mig ganska självsäker. SLARV! Längdenheten heter "Astronomisk enhet", och sedan augusti 2012 preciserades det till exakt 149 597 870 700 m eller omkring 150 miljoner kilometer. Den korrekta definitionen av ett ljusår är "den sträcka som en ljusstråle färdas i vakuum under ett år".

Martins misslyckande nr 4: Trubaduren Henrik spelade låten Only One Woman och det gällde att veta vem som har gjort originalet. Att den svenska gruppen Alien har gjort en coverversion på 80-talet visste jag, men på Moustache är det alltid originalet som gäller. Med tanke på att temat var rymden så misstänkte jag att domaren hade slarvat med researchen eftersom svaret "Alien" passar in på rymdtemat. Vi kunde ha valt detta svar och inkasserat en poäng men att få poäng för felaktiga svar är inget som tilltalar mig.

Jag visste att det var en one-hit wonder från en ganska okänd grupp från 60-talet. Känslan jag fick var att gruppen började med ett "M", sen efter ett tag kom även ett "a". Förmodligen var alltså de två första bokstäverna i gruppens namn "Ma-" och den enda grupp som dök upp i huvudet var Manfred Mann. De har gjort en låt som heter "Just Like A Woman", kanske blandade jag ihop denna låt med "Only One Woman". Gruppen som jag letade efter heter The Marbles, här är deras originallåt, Only One Woman: www.youtube.com/watch?v=7rtdQTHZBK8

Just detta med att domaren inte har koll på vem som har gjort originallåten är det vanligaste misstaget på musikquizar. Egentligen är det ganska enkelt som domare att åtgärda detta, googla låten innan tävlingen och dessa störningsmoment med felaktiga svar i tävlingen försvinner.

Detta var förhoppningsvis första och sista gången jag bara har med frågor i bloggen som jag och laget svarar fel på. Jag har märkt att jag bara kommer upp i ca 70% av min kapacitet på Madame Moustache, vilket beror på att betänketiden är kort mellan frågorna och att det är svårt att tänka på grund av ljudnivån.

Vi tog 34 poäng av 52 och tvåa kom lag Johan och Andre på 28 poäng. Eva, Maj-Britt, Malin och Jesper blev fyra med 25 poäng.

Trots att vi vann så känner jag mest besvikelse och frustration. Ungefär som när fotbollslaget man spelar i har vunnit matchen men man har själv missat ett öppet mål och flera frilägen med målvakten.