Madame Moustache 2016-05-26

27.05.2016 09:55

Don't mention the score: Martin, Anna och Malin

Placering: 3

Säsongsavslutning på Moustache med ett drinktema där många av kvällens poäng stod på spel. Varje lag fick tio stycken olika drinkar serverade i snapsglas och det gällde att veta drinkarnas namn och vilka ingredienserna var. En poäng för varje ingrediens, vilket gjorde att på vissa drinkar kunde man få upp till sex poäng. Maxpoängen på första rundan var 47 poäng och naturligtvis blev denna runda väldigt avgörande för utgången av quizen. Det var trevligt att bli bjuden på drinkar, men som quiztävling betraktat blev det inte så lyckat. Ingen i mitt lag var speciellt bra på drinkar och vi tog bara 12 poäng och då var tävlingen körd för vår del. Det är inte bra när ett tema får en sådan avgörande betydelse för resultatet.

Andra omgången var blandade frågor, det gick inte speciellt bra för oss nu heller, bara 8½ av 20 poäng. Som vanligt blev det musik i sista rundan och då gick det lite bättre, 8 av 10 poäng. Sammanlagt 28½ av 77 poäng och en tredje plats. Vann gjorde vårt systerlag med Eva, Britt-Marie och Sara med 38 poäng. Vanligtvis brukar jag välja ut några frågor att skriva om, dock ej denna gång. I stället kommer en sammanfattning av säsongen på Moustache och mina synpunkter på quizen. 

Den 29 oktober förra året gjorde jag mitt första besök på Moustache och jag har sedan dess vunnit 15 av 22 quizar, en segerprocent på 68%. Detta är jag nöjd med tanke på att ibland kommer det tema som inte passar mig alls. 

Konkurrensen på Moustache är inte så svår, både Harrys och Bishops erbjuder betydligt hårdare motstånd. Trivselfaktorn är hög och detta är nog den främsta anledningen till att jag har valt Moustache i stället för Harrys. Dessutom har Moustache MYCKET bättre priser än konkurrenten Harrys. Dessa två argument väger tungt, men allt är inte guld och gröna skogar på Moustache. Nästan alla jag pratar med tycker att quizen tar för lång tid. Den börjar kl 19:00 och håller på till ca 22:20, det är en lång tid med tanke på att det är en torsdag och folk ska jobba nästa dag. Alla svar rättas efter sista frågan är ställd, det går att tjäna tid om svaren rättas efter varje omgång, precis som man gör på Bishops. Detta förslag till förändring gör också att lagen får veta hur man ligger till efter varje runda. 

Flera gånger har jag i bloggen påpekat bristen på musikfrågor. Moustache kallar tävlingen för musikquiz, men andelen musikfrågor är oftast bara ca 20%. I denna avslutande quiz var 10 av 77 frågorna musikrelaterade, vilket motstarar 13%. Förra veckan när det var filmtema var det inga musikfrågor alls. På Harrys är nästan alla frågor relaterade till musik. Man skulle kunna ha följdfrågor på låtarna som spelas, till exempel kan man fråga efter gruppmedlemmar osv.

Min tredje och sista synpunkt är att temat får en alldeles för avgörande betydelse för utgången av quizen. Drinktemat tog 47 av 77 poäng i anspråk, kul om man har en bartender i laget. Inte kul om man helt saknar kunskaper i temat. Första gången jag testade Moustasch var temat geografi, ett tema som jag verkligen gillar. Jag och min lagkamrat vann med 22 poängs marginal...

Jag tycker att man kan begränsa temat till 10-15 frågor och i stället fylla på med fler musikfrågor. Ett annat alternativ är att man gör som på Bishops, ha två olika teman på vardera 10 frågor. Om man inte gillar det ena temat så finns det en god chans att det andra temat passar bättre.

Nästa vecka kommer jag att göra comeback på Harrys musicquiz som har en betydligt större fokus på musik än Moustache har. Harrys kör ytterligare två torsdagar innan sommaruppehållet, ska bli kul att tävla i en utpräglad musikquiz igen!