Madame Moustache 2016-04-07

08.04.2016 10:04

Don't mention the score: Martin, Anna, Eva och Britt-Marie

Placering: 2

80-talstema på Moustache, det var upplagt för en vinst. Något förvånad upptäcker jag att två av medlemmarna i Fred Perry har letat sig hit och vinsten känns inte längre så självklar. Sedan vårt lag slutade tävla på Harrys så har vi regerat på Moustache och Fred Perry har dominerat på Harrys. Likt två knarkbaroner har vi delat upp våra revir, men denna underförstådda överrenskommelse sattes ur spel igår. Kommer den forna riviliteten mellan våra lag att blossa upp igen?

Vad heter de två huvudkaraktärerna i Miami Vice? Vi visste att Don Johnsons karaktär heter Sonny Crockett och att Philip Michael Thomas karaktär heter Tubbs i efternamn. Förnamnet var vi osäkra på och därför frågade vi domaren om det räckte med efternamnen. Vi fick svaret att det räckte med efternamnen men att man fick en "guldstjärna" (eller något liknande) om även förnamnen var korrekta. Vi gissade att förnamnet var Michael men hans namn var Ricardo Tubbs men eftersom vi hade rätt efternamn så ska vi ändå få rätt på frågan. Efteråt fick vi reda på att vi bara hade fått en halv poäng, vi hade alltså fått minuspoäng för att vi gissade fel förnamn. Detta måste naturligtvis domaren upplysa om i förväg, hade vi vetat detta så hade vi bara svarat Crockett & Tubbs och fått rätt på frågan. Detta är något som alla domare kan bli bättre på, att upplysa deltagarna om efternamnet räcker som svar eller inte och om minuspoäng utdelas vid felaktiga förnamn.

Vi hade ingen tur med gissningarna och hade bara 14½ efter första rundan. Fred Perry gick på knock och avgjorde i praktiken tävlingen när de fick 19 av 20 poäng.

Det kom en hel del årtalsfrågor där man fick några händelser från ett år och med hjälp av dessa ledtrådar lista ut året. Ledtrådarna till detta år var inte så svåra: Tjernobylkatastrofen, Michail Gorbatjov lanserade glasnost och musikalen Chess hade premiär i London. Givetvis var det ledtråden om Tjernobylkatastrofen som gjorde frågan lätt och vårt svar blev 1986. Det finns de som tycker att låten "Anthem" från musikalen Chess borde ersätta den svenska nationalsången. Så här hade den kunnat se ut om det svenska landslaget i fotboll skulle sjunga den svenska versionen av Anthem (I Mitt Hjärtas Land) innan matchen. Observera Kim Källströms dåliga läppsynk. www.youtube.com/watch?v=h9Bpchlig28

Andra rundan gick bra och vi tog 18 poäng men det gjorde även Fred Perry. I den avslutande tredje rundan var det bara musikfrågor som gällde. Kvällens svåraste låt var "Arthur's Theme (Best That You Can Do)", jag kände igen låten men jag var helt chanslös när det gällde veta vilken artist/grupp som hade gjort låten. Christopher Cross heter han och här kommer låten: www.youtube.com/watch?v=gnBPHWk5FQ8

30 av kvällens 50 poäng var av karaktären att veta vilken artist/grupp som spelades. Det var en utmärkt fördelning, ska quizen kallas för "musikquiz" så tycker jag att minst hälften av frågorna ska vara musikrelaterade. Det enda som man möjligen kan anmärka på är att låtarna var lite för enkla, de flesta låtarna var stora hits på 80-talet och då blir svårighetsgraden inte så hög. Av dessa 30 låtar missade vi bara två poäng, men Fred Perry var ännu bättre och fixade alla 30 låtarna. Otroligt imponerande! 

Fred Perry tog 47 av 50 möjliga poäng, det bästa resultatet som något lag har gjort på Madame Moustche. Vi blev tvåa med 41½ poäng och hade god marginal till laget på tredje plats.

Med anledning av att hemsidan fyller två år har tio nya frågor lagts till i avdelningen "Kluriga frågor". Ta en titt!