Madame Moustache 2016-02-11

12.02.2016 08:58

Don't mention the score: Martin, Malin och Anders

Placering: 1

Vi var sammanlagt sex stycken och då fick vi dela upp oss i två lag. Efter lottningen bildade jag lag med Malin och Anders. I motståndarlaget fanns Anna, Eva och Britt-Marie.

Kvällens tema på Madame Moustache var "blommor och bin" som man kan innebära lite allt möjligt. Jag kan absolut ingenting om blommor men jag tänkte i alla fall kolla lite fakta om bin innan tävlingen. Naturligtvis kom det inte en enda fråga om bin men en hel drös frågor om blommor. Första omgången var en bildquiz där vi fick tio bilder på olika blommor och då gällde det att veta vad blommorna heter. Jag kunde inte en enda blomma och hade fått noll poäng om inte mina lagkamrater hade räddat lite av vår heder. Tre poäng blev det och i omgång två kom denna fråga:

Vad används ett herbarium till? Om man ska utse en i laget till MVP (Most Valuable Player) så går priset till Malin. Hon var ganska säker på att det hade något att göra med torkade blommor. Vi fick rätt för det svaret, ett mer exakt definition är "en samling av pressade växter eller växtdelar". För den som är intresserad av denna hobby så kan man kolla in dessa två videosnuttar:

Del 1 www.youtube.com/watch?v=rhspYfnQM9M
Del 2 www.youtube.com/watch?v=GBgkLd5_GkQ

Trubaduren Henrik spelade en av 90-talets absolut bästa låtar, Runaway Train och givetvis var det gruppen Soul Asylum som hade gjort låten. Låten vann en Grammy 1994 för "bästa rocksång". Videon är kontroversiell då den visar upp barn som är anmälda saknade. I vissa av fallen slutade det lyckligt för de försvunna barnen och familjer återförenades. Andra familjer hade inte samma tur. En mycket bra låt i alla fall!
www.youtube.com/watch?v=NRtvqT_wMeY

Vad hette den amerikanska som blev känd för att studera gorillorna i Rwanda? När Malin kom med förnamnet Dian så kunde jag genast fylla på med efternamnet Fossey. Det är lätt att blanda ihop henne med Jane Goodall som också verkade inom samma yrkesområde men skillnaden är att Goodall är britt och studerade schimpanser i Tanzania. Fosseys bok "De dimhöjda bergens gorillor" är både en memoar och beskrivning av hennes vetenskapliga arbete som senare blev film med Sigourney Weaver i huvudrollen. Trailer till filmen: www.youtube.com/watch?v=-PPSIwe7sb8

Trots att temat inte alls passade mig bra så vann vi komfortabelt med sex poängs marginal till laget på andra plats. Sista rundan innehöll nästan bara musikfrågor och det passade oss utmärkt och Malin fick glänsa med sina musikkunskaper. Vi fick 29 av 50 poäng, som egentligen ska vara 31 poäng eftersom domaren på två frågor hade missat att ge oss poäng för rätt svar. Tvåa kom "Paddelgänget" på 23 poäng.

Nästa vecka hoppas jag på ett betydligt roligare tema.