Madame Moustache 2015-11-12

13.11.2015 15:31

Don't mention the score: Martin och Björn

Placering: 1

Inför kvällens tävling stod vi inför valet om vi skulle bilda ett lag med fyra personer (jag, Björn, BG och Henrik) eller om vi skulle dela upp oss i två lag. BG var sugen på revansch från förra veckan och med tanke på att det inte var så många lag med i tävlingen så bestämde vi oss för att ställa upp med två lag. Med ett gemensamt lag hade vi kunnat räkna hem en vinst redan innan tävlingen hade börjat.

Jag och Björn bildade lag "Don't mention the score", BG och Henrik bildade lag "Swe-Danes". Temat var "Världens rekord - från högsta hus till minsta lus", man kunde ana att många frågor var av Guinness Rekord-karaktär. Lite research kunde man göra innan tävlingen, att kolla upp vilken byggnad som är världens högsta var självklart för mig (temat hette "från högsta hus"). Jag googlade och valde att klicka på den engelskspråkiga Wikipedialänken (som oftast är mer tillförlitlig än den svenska versionen) och fick reda på att världens högsta byggnad heter Burj Khalifa, finns i Dubai, Förenade Arabemiraten och är 829,8 m hög.

Dagens fjärde fråga löd: Hur hög är Burj Khalifa som är världens högsta byggnad? Man fick rätt om svaret var inom 20 meters felmarginal. Bingo! Nu fick jag chansen att glänsa lite genom att ange den exakta höjden på byggnaden, med en decimals noggrannhet. När det rätta svaret lästes upp blev jag lite besviken eftersom domarens svar var 828 m. Både mitt och domarens svar är rätt, det beror lite på hur man räknar. På Wikipedia står det: Height architectural: 828 m, Height tip: 829,8 m. Videoklipp med två våghalsiga klättrare på toppen av Burj Khalifa: www.youtube.com/watch?v=30_b22TVY7s

Till skillnad från förra veckan hade kvällens musik mer betoning på 90-talet och här fick Björn visa sina goda kunskaper. Jag fick nästan agera statist medan han prickade in artist efter artist. På denna fråga fick vi samarbeta för att ha en chans till rätt svar. Världens snabbaste tennisserve har uppmätts till 263 km/h, hur många mph är detta? Först måste man veta hur många meter en engelsk mil är, detta visste jag (1609 m) eftersom denna fråga har förekommit på Harrys (se detta blogginlägg). Sen gäller det att vara bra på matte och veta hur man omvandlar km/h till mph. Jag började ställa upp en multiplikation men det var ju helt fel räknesätt. Björn förstod att man skulle använda division för att få fram svaret och han började räkna ut vad 263/1.609 blev. Utan miniräknare är detta ingen lätt uppgift. Björns resultat av divisionen blev 164 mph och det lät som ett rimligt svar. När domaren läste upp de rätta svaren så fick vi reda på att det var 163 mph. Bara en ynka mph för mycket, usch så irriterande! Om man dividerar 263/1.609 så får man 163.455562461 och detta avrundas nedåt till 163. Vi var nära men nådde inte riktigt hela vägen.

När jag kom hem började jag undersöka denna fråga ytterligare, det var så lite som behövdes för att avrundningen skulle bli till vår fördel. Jag kollade upp det exakta värdet för en engelsk mil som är 1609.344 m och gjorde en division men det blev ingen större skillnad. Men när jag googlade "world's fastest tennis serve" och klickade på den översta Wikipedialänken hittade jag något intressant. Överst på listan över snabbaste servarna fanns Sam Groth och hastigheten som angavs var 263.4 km/h (163.7 mph). Decimalen 4 var precis vad som behövdes för att avrundningen skulle bli 164 mph och därmed var vårt svar rätt. Skam den som ger sig!

Uppdatering: Jag fick i efterhand veta att Björn räknade 263/1.6=164.375. Enklare att räkna ut divisionen men resultatet blev en aning fel.

Vilken är världens minsta hästras? Här hade jag tur, för bara en vecka sen hade jag ställt denna fråga till en bekant vars stora hobby är just hästar. Jag visste att det var en en argentinsk hästras men hade glömt namnet på den. Min bekant kunde naturligtvis svaret, falabella, och lyckligtvis kom jag ihåg detta svar. Hästrasen har fått sitt namn efter familjen Falabella, som avlade fram rasen genom att korsa små engelska fullblod med shetlandsponnyer och criollohästar. Falabellor blir ofta väldigt gamla, cirka 40-50 år. Falabellan används främst som sällskapsdjur och är snäll och klok. Ett videoklipp med fallabellor: www.youtube.com/watch?v=Q3JUD8NU4w4

Vi lyckades vinna med en ganska betryggande marginal före lag Swe-Danes med BG och Henrik som kom på andra plats. Maxpoängen var 48p. Slutställningen:
Don't mention the score 34p (35p om man räknar med vårt rätta svar på tennisfrågan)
Swe-Danes 27p