Madame Moustache 2015-11-05

06.11.2015 16:37

Don't mention the score: Martin, Martine, Björn och Berne

Placering: 1

Det blev Madame Moustache denna torsdag också. Att Harrys hade svensk musik som tema underlättade mitt beslut att välja Moustache. Det är inget tema som jag gillar och mina kunskaper inom detta område är begränsade. Moustache hade temat Kändisar - från historia till Hollywood och det temat var betydligt mer lockande.

Jag bildade lag med Martine från förra veckan och hennes två kompisar Björn och Berne. En av tjusningarna med pub quiz som jag inte har skrivit så mycket om tidigare är att det är ett utmärkt sätt att lära känna nya bekantskaper. Moustache är ett ganska litet, gemytligt ställe där det är lätt att få kontakt med deltagarna från andra lag. Nackdelen är att man får vara försiktig när man diskuterar frågorna så att inte andra lag hör vad som sägs. På Harrys är det precis tvärtom, gott om plats men man får inte så mycket kontakt med övriga lag.

Två av mina lagkamrater från Bishops och Harrys (BG och Henrik) bildade ett fruktat tvåmannalag och redan innan tävlingen visste jag att de skulle bli våra svåraste motståndare. Några frågor från tävlingen:

Vem regisserade filmen Quiz Show från 1994? En passande fråga i ett pub quiz. Jag har sett filmen men vem som regisserade hade jag ingen aning om. Björn föreslog Martin Scorcese och det lät som en helt okej gissning, jag hade inget bättre att komma med. Inte en chans att jag hade kunnat komma på att det var Robert Redford och det blev noll poäng på den frågan. Filmen Quiz Show baseras på en verklig händelse, det riggade frågesportsprogrammet Twenty One som sändes i USA i slutet av 50-talet. Några intervjuer med de som medverkade i Twenty One: www.youtube.com/watch?v=nbKgXI_dAco

Trubaduren Henrik spelade Dancing in the Street och frågan var vem som har gjort låten. Ganska snabbt skrev jag David Bowie & Mick Jagger men jag visste också att denna låt var en Motown hit från 60-talet. Vi frågade domaren vilken version som han ville ha och det var originalversionen som gällde. Då fick jag tänka till lite men jag var ganska säker på att svaret var Martha & The Vandellas (mellan 1967 och 1972 hette de Martha Reeves & The Vandellas).
Versionen med Martha & The Vandellas: www.youtube.com/watch?v=CdvITn5cAVc
Versionen med David Bowie & Mick Jagger: www.youtube.com/watch?v=9G4jnaznUoQ

With a Little Help from my Friends spelades och frågan var vem som gjorde originalet. En av flera frågor om The Beatles denna kväll, denna fråga var en av de enklare. Den bästa versionen av låten har (enligt mig) Joe Cocker gjort när han framträdde på Woodstockfestivalen. Medlemmarna i The Beatles har också uttryckt sin beundran över Joe Cockers verision, de skickade ett telegram med gratulationer till honom när det hade hört hans version av låten.
Videoklipp med Joe Cocker, Woodstock 1969: www.youtube.com/watch?v=POaaw_x7gvQ

Vi vann med 52 av 62 möjliga poäng. Slutställningen:

Don't mention the score 52p
Swe-Danes (BG och Henrik) 48p
Opus 45p

Moustache kör två torsdagar ytterligare innan det är juluppehåll och precis som förra veckan vet jag inte var jag ska vara nästa torsdag. Nu börjar jag också få dåligt samvete för att jag inte har kunnat hjälpa mina lagkamrater på Harrys de senaste två veckorna.