Madame Moustache

05.02.2016 09:00

Don't mention the score: Martin, Anna, Malin och Eva

Placering: 1

Kvällens tema var "Let's get physical" och huvuddelen av frågorna var relaterade till fysik. Förra veckan handlade nästan alla frågor musik, denna vecka var det bara 11 frågor av 50 som hade med musik att göra. Alldeles för lite för min smak och temat för dagen får lite för stor plats. Mina fysikkunskaper är hyfsade och jag kunde bidra med en hel till vårt lag. Dock gjorde jag flera misstag som jag normalt sett inte gör men man ska ha i åtanke att det är svårare att tänka när musiken är igång på hög volym hela tiden.

Hur skriver man talet 3 i det binära talsystemet? Romerska siffror är jag bra på, det händer att kommer frågor på Bishops som handlar om romerska siffror och dem brukar jag klara. Vad jag vet har jag aldrig stött på en quizfråga som handlar om det binära talsystemet. Det enda jag egentligen visste var att talen enbart består av ettor och nollor. Mitt förslag var 001 och det blev vårt svar. Det rätta svaret var 11, vilket ser helt konstigt ut för den oinvigde. Hur kan talet 3 skrivas som 11? Kolla in nedanstående video så lär du dig hur det binära talsystemet fungerar. Det är faktiskt betydligt lättare än vad man kan tro! www.youtube.com/watch?v=0qjEkh3P9RE

Hur många dygn tar det för planeten Merkurius att göra ett varv runt solen? a) 88 b) 188 c) 288
Innan jag fick svarsalternativen så var jag ganska säker på att svaret var under 100 dygn och då var det inte så svårt att välja alternativ a) 88. Ett kort videoklipp med lite fakta om Merkurius: www.youtube.com/watch?v=-DF5Apn9rQs

Vilket grundämne heter plumbum på latin? Det här var en av de frågor där jag inte presterade på topp. Ganska snabbt föreslog jag fosfor som jag visste hade P som kemisk beteckning och när vi inte kom på något annat bra förslag så blev fosfor vårt svar. Hade jag fått tänka lite mer ostört utan hög musik så hade chansen varit god att jag hade parat ihop bokstäverna Pb från plumbum och då hade jag vetat att svaret är bly. Jag tycker detta var riktigt bra quizfråga, lagom svår där svaret finns inom räckhåll om man tänker rätt.

När alla frågor var ställda så var utgången av tävlingen en aning oviss. Om något av de andra lagen har en medlem som kan mycket om naturvetenskapliga ämnen så blir det svårt för oss att vinna kvällens tävling. Vi fick ihop 36 poäng av 50 möjliga och vann med 3 poängs marginal till laget på andra plats.