Harrys 2015-09-10

10.09.2015 23:13

Gott Sällskap: Martin, Anna, Kajsa och Helena

Placering: 4

Efter ett långt sommaruppehåll var det idag premiär på Harrys musikquiz. En hel del nyheter har tillkommit och jag tänkte börja med det som är positivt. Pausen är borta, nu kör man alla frågorna i ett svep. Jag gillar denna förändring eftersom pausen erbjöd lagen möjligheter att fuska genom att gå ut en sväng, ta fram mobilen och börja googla. Jag har aldrig sett detta hända och det finns ingen anledning att tro att detta är vanligt förekommande bland lagen. Men att detta har varit möjligt att utföra med minimal risk att bli påkommen är naturligtvis inte bra.

Nu till mina reaktioner på de negativa nyheterna som Harrys har infört. Priserna har ändrats och i stället för presentkort får laget vid vinst i quizen 30% rabatt på kvällens nota. En andraplats erbjuder 20% och en tredjeplats 10% rabatt. Detta är ingen stor grej för mig, jag bryr mig inte så mycket om vilka priser som står på spel. Jag är med på quizen för att jag tycker det är roligt med musikfrågesport och att det är trevligt att träffa kompisarna. Däremot tycker jag att det blir onödigt plottrigt med dessa nya priser. Om man ska beställa nåt att dricka så gör dessa nya regler att det är ogynnsamt att betala direkt vid disken, eftersom man i så fall missar rabatten om laget slutar på en topp-3 placering. Varje enskild beställning som görs i laget får i stället sättas upp på en gemensam nota, vilket kan komplicera till det när det är dags att betala och varje enskild lagmedlem får 30% rabatt på sina beställningar. Onödigt krångligt och osmidigt kan jag tycka.

Problemet med lag som innehåller fler än sex personer har inte minskat. Enligt medlemmarna i lag Fred Perry så fanns det i kvällens tävling åtminstone tre stycken lag som hade minst sju (kanske åtta eller nio) medlemmar i sitt lag. På baksidan av svarsformuläret finns reglerna uppskrivna. Där står klart och tydligt att man får max vara sex personer i laget. Vad är vitsen med att ha en regel som ingen verkar bry sig om? Innebär denna slapphet från domarna att det är OK att bryta mot andra regler, till exempel mobilförbudet som finns så länge tävlingen pågår?

Jag kommer bara att skriva om en fråga från kvällens quiz: Danny Saucedos låt "In the Club" spelades och frågan var hur många gånger han sjunger orden "in the club"? Vi fick det till 30 gånger men det rätta svaret var enligt domaren 31 gånger (Fred Perry hade också 31). Hur kan man ta med denna typ av fråga i ett musikquiz?  Jag har googlat och inte hittat någon källa som säger att det är 31 gånger. Danny har fått frågan i en chat och då svarat "runt 30 gånger" (se skärmdump). Jag har nu i efterhand lyssnat noggrant på låten samtidigt som jag har haft låttexten framför mig och kommit fram till att rätt svar förmodligen är 30 gånger. På ett ställe i låten sjunger Danny "in this club", som lätt kan misstas för "in the club" och detta kan ha lurat domaren. Det spelar egentligen ingen roll vad svaret är, det är en usel fråga att ha med i en quiz. Man måste i efterhand kunna hitta något sorts källa som styrker svaret, vilket inte finns för denna fråga. 

Som om detta inte var nog så gav denna fråga hela 5 poäng, det finns ingen som helst logik med denna poängsättning. En enda fråga avgör i praktiken hur pallplatserna ser ut. Pinsamt Harrys!

Antalet frågor har minskat, maxpoängen var 30 i kväll. Tidigare har maxpoängen legat runt 45 poäng, så det är en klar minskning. Om man tar med i beräkningen att Danny-frågan gav 5 poäng när den borde bara ha givit 1 poäng så landar kvällens maxpoäng på 26. Denna minskning av frågor gör det svårare för mig att hitta intressanta frågor att skriva om i bloggen. Det är ganska svårt att blogga om musikfrågor eftersom musiken som spelas ofta är en viktig del av frågan. Det är vanligt att ett intro spelas och det gäller att kunna låttiteln eller att en låt spelas och det frågas efter artisten eller gruppen. Hur gör man en sån fråga intressant för en läsare? Jag tycker det är svårt. Oftast väljer jag att skriva om frågor där musiken som spelas på Harrys inte viktig för själva svaret, frågor av typen "vilket är Bob Dylans riktiga namn? (Robert Zimmerman).

Jag bedömer att det minskade urvalet av frågor på Harrys gör det så svårt för mig att hitta tre intressanta frågor att skriva om. Så i fortsättningen kommer jag bara blogga på söndagar när jag tävlar i quizen på Bishops Arms. Skulle det dyka upp en intressant fråga på Harrys musikquiz så tar jag med den i söndagsbloggen.

Vi hamnade på fjärde plats med 15 poäng (14 poäng enligt domaren). Fred Perry vann rättvist på 24 poäng, dom var bättre än oss på flera av frågorna. Hade vi fått rätt på Danny-frågan och Fred Perry fel så hade vi haft 20 poäng och Fred Perry 19 och kanske hade det räckt till en vinst (jag vet inte vad de andra lagen svarade på frågan). Detta räkneexempel visar bara hur korkad poängsättningen på denna fråga var.