Harrys 2015-05-28

28.05.2015 22:59

Gott Sällskap: Martin, Anna, Henrik, Kajsa, Helena och Minna

Placering: 1

Idag var det säsongsavslutning på Harrys och vi tog en överlägsen seger med en marginal på 7 poäng till tvåan och trean. Fred Perry hade svårt med 90-talstemat och hade behövt Micke i sitt lag för att kunna vara med och slåss om presentkorten.

Vad heter medlemmarna i gruppen Queen? För bara nån månad sen läste jag klart en biografi om Freddie Mercury - Den definitiva biografin av Lesley-Ann Jones. En klart läsvärd bok om en av rockvärldens största stjärnor. Freddie Mercury och Brian May känner de flesta till, Roger Taylor klarade jag också utan problem men den siste medlemen var svårare. Väldigt pinsamt om jag missar detta när jag precis har läst en biografi om gruppen. Till slut poppade namnet upp i mitt huvud, John Deacon.

En intressant grej med Queen är att alla fyra medlemmarna bidrog ungefär lika mycket i låtskrivandet. Jag har svårt att tänka mig någon annan grupp där skrivandet av hitlåtar fördelar sig så jämnt mellan alla medlemmarna i bandet. Se här:
John Deacon: Another One Bites the Dust, I Want to Break Free, You're My Best Friend
Brian May: Hammer to Fall, We Will Rock You, Who Wants to Live Forever
Freddie Mercury: Bohemian Rhapsody, Somebody to Love, We Are The Champions
Roger Taylor: A Kind of Magic, Heaven for Everyone, Radio Ga Ga

Det är ytterst sällan klassisk musik är med i musikquizen på Harrys, så när det händer så måste jag naturligtvis uppmärksamma detta. "An der schönen blauen Donau" spelades och frågan var vem som har komponerat stycket. Det var enkelt för mig, Johann Strauss den yngre, även kallad för "valskungen". Ingen annan klassisk kompositör kommer i närheten när det gäller att komponera valser. Hans pappa, Johann Strauss den äldre, var också kompositör men är mest förknippad med Radetzkymarschen som brukar spelas vid den traditionella nyårskonserten från Wien på Nyårsdagen.
www.youtube.com/watch?v=IDaJ7rFg66A
Här hör vi An der schönen blauen Donau med den nederländska violinisten André Rieu, en riktig Strauss-kännare. Han är grundare och medlem i orkestern Johann Strauss Orchestra.

Den svenska versionen av You Raise Me Up spelades (Rör vid min själ) och frågan var vem sångerskan var. Det var inte lätt men vi tyckte att rösten var lik Sanna Nielsen och det blev vårt svar. Många känner till att Josh Groban har sjungit låten och gjort den populär men originalet är gjort av den norsk-irländska gruppen Secret Garden (som vann Eurovision Song Contest 1995 för Norge med bidraget Nocturne). Secret Garden - You Raise Me Up: www.youtube.com/watch?v=sHpwbh9lxxY

Nu kommer bloggen att ta ett uppehåll fram till slutet av augusti/början av september men på söndag kommer avdelningen kluriga frågor uppdateras med tio nya frågor.