Harrys 2015-04-09

09.04.2015 23:05

Gott Sällskap: Martin, Anna, Kajsa, Henrik och Helena

Placering: 2

Till att börja med vill jag berömma kvalitén på frågorna. Det var inte bara musikfrågor som ställdes, vanliga kunskapsfrågor fick också plats. Det blir lätt lite enformigt om alla frågorna handlar om musik. Chrille (domaren) lyckades på ett skickligt sätt väva in kunskapsfrågorna i anslutning till låtarna.

Vilket musikinstrument förknippas Duke Ellington främst med? Ingen i laget har några kunskaper att skryta med när det gäller jazz. Två lagmedlemmar föreslog saxofon, det var ett svar som jag inte gillade. Jag föreslog i stället trumpet eller piano. Vi bestämde oss till sist för piano och det visade sig vara rätt. För att råda bot på lagets dåliga jazzkunskaper så hittade jag på YouTube en top-10 lista över inflytelserika jazzmusiker (där givetvis Duke finns med): www.youtube.com/watch?v=XYGq-AA8Ksk

Vad heter inbrottstjuvarna i Astrid Lindgrens böcker om Pippi Långstrump? Det är ganska ofta det kommer frågor som handlar om Astrid Lindgrens böcker. Anna fick ett namn i huvudet, Blom. Lite senare poppade Karlsson upp men hon kände att det inte var helt rätt. Då trillade poletten ner hos Helena, Dunder-Karlsson hette han. Tur att mina lagkamrater har koll på barnböckerna, för jag har ingen koll alls!

Låten Human spelades och det frågades efter artist/grupp och vad "homo sapiens" betyder? Detta är ett jättebra exempel på hur man kan variera sina frågor på ett bra sätt. Bra jobbat Chrille, mer sånt! The Killers kom ganska snabbt och vi började fundera på vad den latinska frasen betydde. Vi var säkra på att homo betyder människa och då gällde bara att lista ut vad "sapiens" betyder. Kajsa var ganska säker på att det betyder vetskap eller något liknande. Domaren läste upp vis som det rätta svaret men vi fick rätt för vetskap som har en liknande betydelse.

Vi slutade på en andraplats med 36½ poäng, hela 5 poäng till godo före laget som slutade trea. Vann gjorde Fred Perry med 39½ poäng. För den som gillar statistik kommer här en liten redovisningen över lagens placeringar de senaste fem veckorna:
12 mars - Fred Perry vann, Gott Sällskap tvåa
19 mars - Gott Sällskap vann, Fred Perry tvåa (Harrys dumma -3 regel som drabbade Fred Perry struntar jag i)
26 mars - Fred Perry vann, Gott Sällskap tvåa
2 april - Gott Sällskap vann, Fred Perry tvåa
9 april - Fred Perry vann, Gott Sällskap tvåa

Vår tur att vinna nästa vecka, eller hur?