Harrys 2015-02-05

05.02.2015 22:47

Gott Sällskap: Martin, Anna, Henrik, Kajsa och Anders

Placering: 2

Med melodifestivalen i antågande var det inte helt oväntat att kvällens tema var just melodifestivalen/eurovision. Förra året när Harrys hade detta tema vann vi så schlagertemat har vi inga problem med. Jag hade inför detta tema pluggat in svenska vinnare och vilket år dom vann från 1971 och framåt. Inte en enda gång under kvällen fick jag någon glädje av mina nyvunna kunskaper! Pubquiz är ingen dans på rosor, det är sällan man kan förutstå vilka frågor som kommer.

Vinnarlåten från 2004 spelades, "Det gör ont", men det var inte Lena Philipsson som sjöng. Frågan var alltså vem som gjorde denna cover och sen frågades det efter vad den engelska titeln hette när Lena tävlade med den i eurovisionfinalen. Titeln var enkel, It Hurts, men vem som sjöng var svårare. Jag har en enkel huvudregel som lyder så här: om jag inte kan avgöra om det är det är en kille eller en tjej som sjunger - då gissar jag på Darin. Det är inte alltid denna regel fungerar men ikväll innebar det poäng till mitt lag.

Waterloo med ABBA spelades och det frågades efter vilket land Waterloo ligger i och när slaget vid Waterloo utkämpades. Rena kunskapsfrågor gillar jag, Waterloo ligger i Belgien, däremot var jag mer osäker på årtalet. Jag trodde på antingen 1812, 1814 eller 1815. Av dessa alternativ tyckte jag att 1812 lät bäst och det blev lagets svar. Den 18 juni 1815 lyckades britterna som leddes av Hertigen av Wellington och preussarna som leddes av Gebhard Leberecht von Blücher att besegra Napoleon. Han sändes i fångenskap till ön Sankta Helena där han tillbringade sina sista år i livet.

En anekdot är att många engelsmän tycker att vi svenskar har ett konstigt förhållande till toaletten. Ordet "loo" är engelsk slang som betyder toa och tre gånger har vi skickat bidrag till eurovision som innehåller just detta ord. 1974 var det Waterloo, 1984 var det dags för Herreys med Diggi-loo, Diggi-ley och när Lotta Engberg blev tvungen att döpa om sitt vinnarbidrag Fyra bugg och en Coca Cola från 1987 blev resultatet Boogaloo...

Eurovisionvinnarlåten från 1976 spelades, "Save Your Kisses for Me", och det frågades efter vilken grupp som sjöng. Efter att ha funderat i mer än tio minuter kom svaret - Brotherhood of Man. Varför väljer man att ha ett så intetsägande namn på gruppen? En hyfsad låt men namnet på gruppen är inget som fastnar i huvudet.

Vi fick sammanlagt 29.5 poäng, en halv poäng mer än Fred Perry. Dock räckte det inte till vinst, ett för mig okänt lag var ofina nog att sno åt sig förstaplatsen med 31.5 poäng. Det kan mycket väl ha varit ett gäng schlagerspecialister som en gång om året får nöjet att sola sig i strålkastarljuset. Det märker vi nästa vecka då det återgår till det normala med blandade musikfrågor.