Harrys 2014-12-04

05.12.2014 00:19

Gott Sällskap: Martin, Chatarina, Henrik, Josefine och Olivia

Placering: 3

Temakväll och det var 00-talet som gällde. Absolut inget bra tema för mig men till vår hjälp idag hade vi Chatarinas dotter och hennes kompis som bidrog en hel del. Vi tog 35 av 45 möjliga poäng och det var vi nöjda med. Fred Perry fortsätter med sin fina form och vann på imponerande 39 poäng.

Alla frågorna handlade inte om 00-talet, vilket var tur för mig. Vem har gjort originalet till 80-tals hiten Valerie? Här fick jag tänka till ordentligt. Vissa artisters namn är ganska alldagliga, vilket gör det svårare att komma ihåg dem. Till slut poppade Steve Winwood upp i huvudet och gav oss en poäng på frågan. Kunde han inte fixat ett bättre artistnamn?

Vilken är den tredje och fjärde bokstaven i det grekiska alfabetet? Ibland hämtar man sina kunskaper från ett mycket oväntat håll. Under gymnasietiden tävlade jag i bridge (ett kortspel för fyra personer) och där ingår ett spelmoment som kallas budgivning som kan liknas vid en sorts auktion. Inom budgivningen finns olika budgivningssystem och ett av de mest kända systemen använder det grekiska alfabetet för att namnge speciella bud. Jag ska inte snåra in mig mer i detta, utan bara konstatera att det var där jag hämtade min kunskap om det grekiska alfabetet. Tredje bokstaven heter Gamma och fjärde heter Delta.

Vilket Apollonummer hade den första bemannade rymdfärden som landade på månen? Mitt intresse för rymden är stort och ett tag var jag sugen på att köpa ett teleskop men det blev aldrig av. Risken är stor att man använder det några gånger och sen tröttnar. Apollo 11 hette farkosten som Neil Armstrong, Edwin "Buzz" Aldrin och Michael Collins åkte med och kanske är detta den hittills största bedriften i människans historia! Ta i beaktning att månlandningen skedde den 20 juli 1969 och att datorn som användes på Apollo 11 hade en sämre prestanda än dagens miniräknare.  En jämförelse mellan Apollodatorn och en iPhone 5: https://www.thedailycrate.com/2014/02/01/geek-tech-apollo-guidance-computer-vs-iphone-5s/

Gott Sällskap vs. Fred Perry 8-6