Harrys 2014-05-22

22.05.2014 23:59

Gott Sällskap: Martin, Chatarina, Henrik, Kajsa och Helene

Placering: 2

Efter att vi har vunnit sex veckor i rad fick vi nöja oss med en andraplats, slagen av Fred Perry. Det kändes som att det var deras tur att vinna ikväll.

Vad heter sångaren i Boppers och vilket decennium bildades gruppen? Namnet Peter dök upp i mitt huvud och strax därefter Jablonski. Efternamnet var fel, Boppers sångare heter Peter Jezewski. Jag hade blandat ihop honom med Jablonski som är en svensk konsertpianist. Den intressantaste diskussionen handlade om när Boppers bildades. Vi valde mellan 70- och 80-talet, jag ville absolut ha 70-talet som svar, dock var jag inte så pass säker att jag kunde "slå näven i bordet". 80-talet segrade med röstsiffrorna 3-2 och jag fick starta en liten övertalningskampanj. Till slut fick jag med mig Helene på min sida och vi ändrade vårt svar till 70-talet. Tur det, eftersom Boppers bildades 1977.

Sover pingvinen stående eller liggande? Ibland får man frågor där svaret är uppenbart. Hade det varit så att pingviner sover liggande så hade svaret varit alltför ointressant och frågan inte kommit med. Jag kan tänka mig att quizmastern Micke har snappat upp detta om pingvinernas udda sovvanor och tänkt - "Det här var ju ovanligt, detta kan jag göra en fråga av". Resultatet blir en fråga där alla "vet" svaret, stående.

Jag väntar bara på att en slug quizmaster skriver en fråga som denna: Sover dromedarer stående eller liggande? Här kommer förmodligen många av lagen att resonera på samma sätt som de gjorde på pingvinfrågan, och svara stående. Dromedarer har vad jag vet normala sovvanor och sover alltså liggande. Denna fråga är en sorts dubbelbluff eller dubbelfint, mer om detta finns att läsa i mitt blogginlägg från Bishops Arms 2014-05-11 (frågan som handlar om arbetsmyran) där jag funderar på om quizmastern James har gjort en dubbelbluff.

Dansbandtema igen! Min högst personliga åsikt är att dansband inte är musik och därför inte heller bör vara med i en musikquiz.

För tre veckor hade quizmastern Micke ett svar på en fråga som var felaktigt och nu fick jag tillfälle att informera honom om detta. Han hade inga problem att acceptera min rättning och samtalet förlöpte i en god ton. Dock skulle hans prestige sättas på ytterliggare prov under kvällen...

Vilken är världens giftigaste orm? Denna fråga är inte lämplig att ha med, på grund av att det finns två kandidater som konkurrerar till denna utmärkelse, inlandstaipanen och Belchers havsorm. Vissa hemsidor har taipanen som giftigast, andra har Belchers havsorm den giftigaste ormen. Efter att ha googlat en bra stund så verkar det som om havsormen drar det längsta strået. Det lustiga var att Mickes "rätta svar" på frågan var kungskobran, en orm som hamnar långt ner på listan över giftiga ormar. Ormens gift är inte speciellt starkt och blir man biten av denna orm har man cirka 25% chans att överleva. Frågor som innehåller felaktiga svar har tyvärr blivit ett återkommande tema när Micke är quizmaster.

Det finns en app till mobiler som heter Quizkampen där Chatarina hade fått denna fråga. Enligt appen var svaret taipan och det var det vi skrev. När Micke redovisar sitt felaktiga svar på frågan protesterar Chatarina men får som jag uppfattar det inget gehör från honom. Taipanen är inte helt rätt svar, men svaret är betydligt bättre än kungskobran.

När jag googlade hittade jag en jättebra sida på svenska som bland annat fördjupar sig i vilken som är den giftigaste ormen i världen. Där kan man läsa att Belchers havsorm har ett värde på 0.00099 på Scenic City Reptiles LD50-skala, vilket är cirka 100 gånger starkare än giftet hos Inlandstaipanen. LD50 är ett mått som används inom medicinsk vetenskap för att ungefärligen ange hur giftig en substans är. Adressen till hemsidan: www.ronnyfriman.com/worlds_most_poisoned-sv.htm

Gott Sällskap vs. Fred Perry 6-3