Harrys 2014-05-15

15.05.2014 23:59

Gott Sällskap: Martin, Anna, Kajsa, Helene och Terese

Placering: 1

Det var betydligt bättre och mer blandade frågor denna vecka. Poängmässigt gör vi kanske vår bästa insats hittills med 41 poäng av 48 möjliga. Ikväll saknade vi Chatarina, Henrik och Anders som ersattes av Helene och Terese.

One Night in Bangkok från musikalen Chess spelades och tre delfrågor följde, vem som var artisten, vilken svensk som också sjunger i låten och vad det kallas i schack när tornet och kungen byter plats. Chess är den av alla musikaler jag gillar mest, tätt följd av "Hair" på en andra plats. Svaren var givna, Murray Head, Anders Glenmark och rockad.

Minitemat handlade om låtar från 50-60-70 talet där man skulle gissa artisten. Det var precis det jag efterlyste förra veckan, lite mer "oldies but goodies". Jag och Anna hade ett bra samarbete när en låt av Sam Cooke spelades. Rösten lät väldigt bekant men låten hade jag inte hört förut. Anna sa då att han som sjöng också gjorde signaturmelodin till ett gammalt svt-program som hette "Röda tråden" med Pekka Heino som programledare. Då föll alla bitarna på plats i mitt huvud, signaturmelodin till programet var "What a Wonderful World" och svaret var alltså Sam Cooke.

Sista låten i minitemat var "Ain't No Sunshine" och jag utsatte mig själv för minst en halvtimmes "hjärntortyr" i jakten på artisten. Efter ett långt grubblande kom jag fram till att han hette Bill i förnamn och vanligtvis när man har förnamnet så brukar efternamnet komma som ett brev på posten. Dock ej denna gång, namnet var djupt begravet. Jag visste att denna "Bill" också har gjort en låt som heter Lovely Day och kanske var det därför vi trodde att han hette Bill Lovelady. Det lät bra men efter ett tag växte mina tvivel. Bill Lovelady var väl han som gjorde "One More Reggae for the Road"?

Många poäng har man förlorat genom årens lopp på grund av att man har hittat ett svar som man är nöjd med och därför väljer man att koncentrera sig på andra frågor. Det är klassiskt misstag i quiz att göra så och det undvek vi ikväll. Jag kom fram till att det inte var Bill Lovelady som sjöng och till slut hittade jag rätt i efternamnsdjungeln, Bill Withers. Jag tror att anledningen till att det var så svårt var att Withers inte är ett namn som man lägger på minnet. Det är lite för tamt, ett bättre artistnamn hade inte skadat.

500 Miles spelades och det frågades efter gruppen och hur många meter en engelsk mil är. The Hooters är en av mina favoriter så det var inte så svårt. Värre var det med mil-frågan, vi visste att en engelsk mil är drygt 1600 meter men den exakta siffran var svårare. Vi bestämde oss för 1684, men det rätta svaret var 1609 meter. Precis som i söndags när det frågades efter antalet tarotkort kände jag igen svaret när jag hörde det. Men vad hjälper det...?

Gott Sällskap vs. Fred Perry 6-2

För er som inte vet det så var Fred Perry en gammal engelsk storspelare i tennis. Därför känns det passande att vi just nu leder matchen med setsiffrorna 6-2...