Bishops Arms 2016-02-14

14.02.2016 23:13

Black Perry: Martin, Eric, Philipp, Martin N och Mattias

Placering: 1

Denna vecka ställde vi ett riktigt slagkraftigt lag på benen och jag visste att det skulle bli oerhört svårt att besegra oss idag. Vi ledde från start till mål och inget annat lag var egentligen nära att besegra oss. Första rundan gick mycket bra, maximala 10 poäng och ensam ledning. Fyra lag delade andraplatsen med 9 poäng. Första temarundan var "In the news", alltså frågor om händelser som skett under den senaste veckan. Det gick hyfsat och vi tog 7 poäng och drygade ut vår ledning till två poäng. Lag Veteranerna var nu ensam tvåa med 15 poäng. I tredje rundan kom denna intressanta fråga:

I vilken stad öppnades den första Hard Rock Café restaurangen? a) London b) Chicago c) Vancouver

Vancouver trodde vi inte på så valet stod mellan London och Chicago. Första instinkten var att restaurangkedjan känns amerikansk och därför skrev vi Chicago på vårt papper. Efter ett tag började vi luta mer åt London och jag börja fundera på hur James (domaren) har tänkt när han konstruerade frågan. Om det är så att det rätta svaret är Chicago, så tycker jag att det hade varit naturligare att ha Los Angeles och New York som de felaktiga svarsalternativen. Däremot funkar inte Birmingham och Manchester lika bra som de felaktiga svarsalternativen om svaret är London, eftersom de flesta lagen då skulle välja London som svar och frågan blir för lätt. Så om London är rätt svar så bör de andra svarsalternativen vara städer utanför England, vilket är fallet på denna fråga. London blev vårt svar och mitt oortodoxa sätt att lösa uppgiften lönade sig. När det kommer frågor med olika svarsalternativ så kan det ibland löna sig att försöka lista ut hur domaren tänker när han konstruerar frågan. Min första känsla av att Hard Rock Café kändes amerikansk var inte helt fel, den första restaurangen öppnades i London 1971 av två amerikaner.

Tredje rundan gick bra och vi tog 8½ poäng, som borde varit 9 poäng men vi slarvade grovt på en sportfråga. Ställningen inför sista rundan:

Black Perry 25.5
Aristocats 22.5
Veteranerna 22

Sista temat hette "Who am I?" och med hjälp av några ledtrådar skulle man lista ut vilken person som det frågades efter. Ett kul tema där jag hämtar två av kvällens frågor. Vad heter den kände regissör av spaghettivästernfilmer som bland annat har regisserat filmen "The Good, the bad and the ugly"? Ganska snabbt skrev jag Ennio Morricone på mitt papper men Martin N. och Philipp var ganska säkra på att Morricone var den som skrev musiken till många av regissörens västernfilmer. Det var ett annat namn som vi sökte efter. Efter en lång fundering så kom Martin N. på att han hette Sergio i förnamn och då kunde Philipp komplettera med efternamnet Leone. Svaret satt långt inne men ett bra samarbete mellan dessa två lagmedlemmar fixade poängen. Signaturmelodi till The Good, the bad and the ugly: www.youtube.com/watch?v=h1PfrmCGFnk

Vem avslutade sitt förhållande 2004 med Ken Carson och började dejta den australiske surfaren Blaine?

Kvällens klurigaste fråga. Ingen i laget hade hört talas om Ken Carson och Blaine, vilket var lite underligt. Jag föreslog Kylie Minogue men sen började vi fundera på om det kanske handlade om en fiktiv figur. Erics förslag var "Melissa i tv-serien OC" (hon heter Marissa) men jag trodde inte på detta pga årtalet, det är sällan specifika årtal förekommer i tv-serier. Efter ett tag får Mattias en snilleblixt och föreslog Barbie och både jag och Eric var helt säkra på att vi hade rätt svar. En riktigt svår fråga som jag inte tror många lag klarade. Svårigheten ligger i att tänka utanför boxen och inte begränsa sig till verkliga personer.

Vi tog 10 välförtjänta poäng i denna sista runda och fick sammanlagt 35 poäng. Tvåa kom lag veteranerna med 31 poäng. Jag vann med Black Dolce den 24 januari men det var faktiskt Black Perrys första vinst på Bishops under 2016. Om vi bara är fullt lag så är jag övertygad om att vi kan fortsätta rada upp vinster och dominera som vi gjorde de tre sista månaderna förra året.

Veckans lättaste: Från vilken film kommer citatet "Man who catch fly with chopstick accomplish anything"? Karate Kid
Veckans svåraste: Vilken artist fick i förra veckan ge namn till en nyupptäckt spindel? Johnny Cash