Bishops Arms 2017-02-19

18.02.2017 11:41

Black Perry: Martin, BG, Thomas, Martin N och Mattias

Placering: 3

Glen gjorde debut som quizmaster på Bishops, mitt intryck av hans frågor är lite blandat. Flera av frågorna var riktigt bra och intressanta, några av frågorna var alldeles för svåra. Flera jag talade med efteråt var inte nöjda, de tyckte att frågorna var alldeles för komplicerade. På pluskontot finns Glens trevliga personlighet, en egenskap som är viktig att ha som quizmaster. Förhoppningsvis blir frågorna bättre när Glen har blivit lite mer varm i kläderna. Det är förmodligen svårare än man kan tro att skapa en quiz där alla är nöjda med frågorna. Första omgången:

På vilken gata finns Heartbreak Hotel, i Elvislåten med samma namn? Denna typ av musikfrågor gillar jag, att man frågar efter detaljer som nämns i låttexten. Harrys har aldrig denna typ av frågor, trots att det är renodlad musikquiz. När Harrys ställer frågor om låttexter så spelas det en låt och plötsligt stoppas musiken och då det gäller att skriva vilka fem ord som sjungs efter stoppet. Detta tycker jag är en betydligt tristare variant när det ställs frågor om låttexter, man måste då svara med exakt rätt ord för att få poäng på frågan. Frågan vållade inga större bekymmer för oss, gatan heter "Lonely Street". Elvis sjunger Heartbreak Hotel i Milton Berle Show den 3 april 1956: www.youtube.com/watch?v=LH8gqK7y8sU

Det var en mycket svår omgång, vi tog 5 poäng och låg på en delad tredjeplats. Ledde på 6 poäng gjorde Cunning Stunts och ett annat lag. Första temarundan var geografi:

Vilket är det enda landet i Afrika som inte har varit koloniserat? Jag har stött på denna fråga tidigare och hade ett minne av att det var i land i nordöstra Afrika, Etiopien närmare bestämt. Jag var lite osäker ändå, minnet kan svika ibland och det händer att man blandar ihop svaren på olika frågor. BGs förslag var Liberia, ett land som grundades av befriande amerikanska slavar på 1800-talet. Jag gillade BGs förslag, det kändes som ett logiskt svar. Enda invändningen jag hade var att landet inte ligger i nordöstra Afrika, mitt minne ville ju att det okoloniserade landet skulle ligga där någonstans. Till slut valde laget att gå på min linje och vårt svar blev Etiopien som också var domarens svar på frågan.

När jag i efterhand googlade så visade det sig att frågan är betydligt mer komplicerad än vad man kan tro. Man kan hävda att Liberia också ska godkännas som ett korrekt svar på frågan. Visserligen koloniserades Liberia av USA på 1810-talet, men att kalla detta för en kolonisering är något missvisande då Liberia snarare fungerade som ett amerikanskt protektorat. Ett protektorat är inte en fri eller självständig nation men det är heller inte en koloni. Liberia hade mer självstyre än en koloni och blev inte exploaterat av den amerikanska regeringen på de sätt som övriga afrikanska länder tvingades genomlida. Liberia blev senare på 1900-talet exploaterat av den amerikanska däcktillverkaren Firestone som hade gummiplantager i landet, dock utan inblandning från USA:s regering.

Geography Now! har gjort en video om Etiopien: www.youtube.com/watch?v=eAB6o1rLH1w

Vi lyckades skrapa ihop 6½ poäng och tappade på Cunning Stunts som nu var i ensam ledning med 14½ poäng. Tredje rundan:

2006 fick Danger Mouse och Cee-Lo en stor hit med låten "Crazy". Vilket är namnet på gruppen som består av dessa två individer? Trots att BG har deklarerat att han bara intresserar sig för musik som är gjord innan 1990 så var det ändå han som svarade snabbast i laget på denna fråga. Gruppen heter Gnarls Barkley och hade jag fått tänka tilll lite så hade jag också fixat denna fråga. En bra låt och här kommer den något märkliga musikvideon som påminner om ett Rorschachtest: (ett sorts personlighetstest med bläckplumpar) www.youtube.com/watch?v=bd2B6SjMh_w

Vi tog 8 poäng och avancerade till en tredjeplats. Sista temarundan var en bilquiz där vi tog 9 poäng och vi slutade på en delad bronsplats med 28½ poäng. Cunning Stunts tog full pott i sista rundan och vann på 32½ poäng.

Veckans lättaste: Vad står de första två bokstäverna i IKEA för? Ingvar Kamprad
Veckans svåraste: Till vilken djurgrupp tillhör det man på engelska kallar för "pinniped"? Sälar

Harrys 2017-02-16

Fred Perry: Martin, Thomas, Martin N, Mattias, Johan och Elias

Placering: 1

En programenlig seger för Fred Perry på Harrys, denna gång med en vinstmarginal på fem poäng till laget på andra plats. Det verkar som om mitt ordinarie lag Gott Sällskap har övergett Harrys och då kommer det förmodligen att bli promenadsegrar i fortsättningen för Fred Perry. Tongångarna i lag Gott Sällskap är att de är ganska så trötta på Harrys, quizen håller inte måttet. Min inställning är den samma, hittar jag någon torsdagsquiz som är bättre än Harrys så kommer jag att välja den i stället, precis som jag gjorde förra året när Madame Moustache hade sin quiz. Harrys är en nödlösning i brist på bättre alternativ.

Året 1985 så fanns det tre helt olika låtar på topplistorna som hade samma titel, "The Power of Love". Vilka tre artister/grupper har gjort dessa tre låtar? En ganska enkel fråga men den kom med i bloggen eftersom det är ett lustigt sammanträffande att tre olika låtar med samma titel släpps inom en så kort tidsradie. Svaret är Huey Lewis and the News, Frankie Goes to Hollywood och Jennifer Rush. Av dessa tre olika låtar tycker jag att Jennifers låt är den bästa: www.youtube.com/watch?v=b_zHQ6kFuQ0