Bishops Arms 2017-02-12

12.02.2017 22:03

Black Perry: Martin, Eric, Martin N, Mattias och Philipp

Placering: 2

Många svåra frågor idag och lagens poängskörd blev betydligt lägre än vanligt. Förra veckan kom vi på en delad 8:e plats med 31 poäng, idag räckte 27½ till en silverplats. Cunning Stunts var överlägsna idag och deras segermarginal till oss var hela 7½ poäng, den största marginalen någonsin på Bishops under dessa år som jag har tävlat.

De tre frågor som jag har valt att skriva om i detta blogginlägg har en sak gemensamt - ingen av frågorna lyckades vi svara rätt på. Jag tror inte detta har hänt förut i bloggen, jag brukar ha med åtminstone en fråga som vi klarar av.

På vilken planet i vårt solsystem regnar det frätande syra? Jag gillar astronomi och är förmodligen den i laget som har bäst koll på våra planeter. Men denna fråga var svår och jag blev tvungen att gissa. Jag uteslöt alla planeter utom två, Uranus och Neptunus. Jag vet att en av dessa två planeter har ett fruktansvärt väderklimat med vindar som är betydligt starkare än de orkaner som vi har på jorden. Kanske har denna blåsiga planet också ett regn som består av frätande syra? Det var så jag tänkte och efter att ha tänkt länge så trodde jag att det var Neptunus som var den blåsiga planeten. Det stämmer att Neptunus har vårt solsystems kraftigaste vindar, dock regnar det inte någon frätande syra där. Svaret var Venus, så jag var inte ens nära att svara rätt på den frågan. Lite information om det ogästvänliga klimatet på Venus: www.youtube.com/watch?v=HqFVxWfVtoo

Vi fick en bra start, venusfrågan var den enda fråga som vi svarade fel på. Två lag stod på 9 poäng efter första rundan, vi och Cunning Stunts. Första temarundan var "in the news", och flera av frågorna var riktigt svåra. Jag ser "Rapport" varje dag, men de flesta av de frågor som ställdes är av helt annan karaktär. Att sångaren Pharell Williams nyligen blev pappa till trillingar är inte en nyhet som Rapport ägnar någon tid åt. Jag tycker ändå att "in the news" är ett roligt tema, men vårt resultat i denna blev inte bra. Med bara 5 poäng tappade vi kontakten med Cunning Stunts som gick upp i ensam ledning, 2 poäng före oss och två andra lag. I tredje rundan kom kvällens intressantaste fråga:

Vad betyder de latinska begreppen dexter och sinister? Jag visste att ordet ambidexter används om personer som varken är högerhänta eller vänsterhänta, de kan använda båda sina händer lika bra. Vi resonerade som så att ordet dexter skulle kunna betyda "hand", och då gällde att lista ut vad sinister betyder. Eric visste att det engelska ordet sinister betyder elak eller grymt och då gjorde vi en långsökt koppling till att svaret skulle kunna vara en "lejd mördare". Dessutom finns det en tv-serie som heter "Dexter" som handlar om en kriminaltekniker som mördar skurkar som har begått grova brott. Detta stärkte vår teori om att det hade något med en mördare att göra. Vi borde i stället spånat vidare på ordet ambidexter, kanske hade vi då kunnat listat ut att dexter betyder höger och sinister betyder vänster.

Att det latinska ordet "sinister" har fått en helt annan betydelse i den engelska språket har en förklaring. Förr i tiden ansågs vänsterhänta vara "touched by the devil". Jag vet inte hur mycket sanning det ligger i denna teori men det var en förklaring som jag hittade på internet.

Vi tog 7½ poäng och låg på en delad andraplats tillsammans med lag British Connection. Cunning Stunts tog maximala 10 poäng och avgjorde tävlingen redan innan den sista temarundan som var underhållning:

I vilket populärt spel finns karaktären Mr Toffee? Detta var möjligtvis kvällens svåraste fråga. Jag kom med förslaget cluedo, ett sällskapsspel där några av karaktärerna i den svenska utgåvan har namn som Pastor Grön och Professor Plommon. Kanske heter en av karaktärerna Mr. Toffee i den engelska utgåvan? Man får ha i åtanke att quizmaster James är från England, vilket ibland märks på frågorna. Eric kom med förslaget att det kunde vara Candy Crush Saga, med tanke på namnet Mr Toffee. Det förslaget uteslöt jag direkt eftersom jag ibland spelar Candy Crush och aldrig stött på någon Mr Toffee i detta spel. Det är ändå ganska många timmar jag har spelat detta spel och i skrivande stund har jag kommit till level 326. Vi svarade Cluedo och jag blev ganska förvånad när jag fick reda på att det trots allt var Candy Crush Saga som var det rätta svaret. Malin i lag Dolce har också spelat detta spel och hon hade heller ingen koll på vem Mr Toffee var. Spelet är ett pusselspel där man ska flytta olika godisbitar så att man får flera i rad av samma sort. Inga karaktärer förekommer när man spelar, tydligen så dyker Mr Toffee upp ibland när man ska spela en ny level. Detta är inget jag har märkt av, Mr Toffee har inte satt några djupa avtryck i mitt Candy Crush-liv. Så här ser han ut: (den långe mannen i slutet av klippet) www.youtube.com/watch?v=B-lQkoEFn2w

I denna avslutande runda tog vi 6 poäng och det räckte för att bli ensam tvåa med 27½ poäng. Cunning Stunts fortsatte i samma stil som tidigare och tog 9 poäng, sammanlagt blev det 35 poäng för dem. En ordentlig knäpp på näsan för oss när de vinner quizen så överlägset.

Veckans lättaste: Vad är namnet på ranchen i tv-serien Dallas? Southfork
Veckans svåraste: I vilken brittisk grupp som främst var stora i slutet av 80- och i början av 90-talet är Marti Pellow sångare? Wet Wet Wet