Bishops Arms 2017-01-15

15.01.2017 11:24

Black Perry: Martin, Thomas, Philipp, Martin N och Mattias

Placering: 1

Rekordmånga lag deltog i denna säsongspremiär, lokalen var smockfylld och stämningen god. Några slarvmissar fanns det inte utrymme till om man vill komma överst på pallen i denna mycket hårda konkurrens. Vi hade bra flyt med gissningarna och kunde vinna med minsta möjliga marginal. I första rundan kom denna kluriga fråga:

Vilken planet har fått sitt namn efter en romersk gud som var gudarnas budbärare? Jag är bra på planeter men är nästan helt värdelös på mytologi och kunde därför inte bidra så mycket på denna fråga. Philipp föreslog Merkurius och ingen annan hade något bättre förslag. Förutom Thomas då som kom med den briljanta ordvitsen Tellus (tell us - som man kan associera med en budbärare). Vi valde Merkurius och vi lyckades träffa rätt i vår gissning. Den som har full koll på Freddie Mercurys diskografi hade inte haft några problem med denna fråga. Messenger of the Gods är namnet på en samlingsbox med hans solosinglar och då kan man dra slutsatsen att det är planeten Merkurius som är rätt svar på frågan (Mercury - Merkurius). WatchMojos topp 10-lista över romerska gudar: www.youtube.com/watch?v=-vbHP-5ZIjQ

Efter första rundan låg vi i delad ledning med två andra lag på 8 poäng. Första temarundan var mat och dryck och här gjorde vi vår sämsta insats under kvällen. Med bara fem poäng tappade vi vår ledning och en massa lag gick om oss. Dock var vi bara två poäng bakom ledarlagen. I tredje rundan kom denna fråga som är en mumsbit för musikquizrävar som oss:

Vem skrev låten "I Will Always Love You" som blev en stor hit för Whitney Houston? Egentligen en alldeles för enkel fråga att ha med i min blogg, åtminstone fyra av fem medlemmarna i laget visste att det var Dolly Parton som hade skrivit låten och även spelat in den. Det finns en intressant story bakom denna megahit, som man kan ta del av i detta videoklipp: www.youtube.com/watch?v=mJEz7T9hyuA

Vi tog maximala tio poäng och var nu tillbaka i delad ledning tillsammans med tre andra lag. Jag vet inte om detta har hänt tidigare, att fyra lag delar ledningen inför sista rundan. Temat var historia och politik, två intressanta ämnen som passade oss bättre än mat och dryck.

Vilken händelse var den utlösande faktorn i kriget som pågick 1969 mellan El Salvador och Honduras? Jag har väntat på att denna fråga skulle dyka upp på Bishops. En lagom svår fråga med en ganska ovanlig bakgrundshistoria, de flesta länder startar inte ett krig på grund av en fotbollsmatch. YouTube-kanalen "3 minute history" har jag använt tidigare i bloggen och här får du snabbkurs i detta korta krig: www.youtube.com/watch?v=V6HmuU8baMw

Vi tog åtta poäng och fick sammanlagt 31 poäng, samma poängsumma som lag "Yoda One". Särskiljningsfrågan fick avgöra: Vad är differensen i år räknat mellan bröderna Wrights första flygtur och året då människan gick på månen första gången? Att Neil Armstrong gick på månen år 1969 vet alla, så frågan handlar egentligen om när bröderna Wright flög första gången. Philipp var den i laget som hade bäst koll på detta, han trodde att flygturen skedde år 1907 och vårt svar blev 62 år (1969-1907=62). Lag Yoda One svarade 61 år och då kunde vi vinna eftersom flygturen skedde år 1903 och därmed var vi närmast det rätta svaret som var 66 år.

Veckans lättaste: Vem vann Nobelpriset i litteratur förra året? Bob Dylan
Veckans svåraste: Hur många ögon har en humla? 5

 

Harrys 2017-01-12

Gott Sällskap: Martin, Anna och Eva

Placering: 2

Säsongspremiär på Harrys och som vanligt stod kampen om förstaplatsen mellan Fred Perry och Gott Sällskap. Denna gång var vi aldrig nära att vinna, flera frågor som Fred Perry klarade av var vi helt chanslösa på.

Vilka två manliga artister medverkar i Madonnas låt 4 minutes? Anna var säker på att den ene artisten var Justin Timberlake och vi var överens om att den andra artisten var en svart artist. Vår gissning blev will.i.am, som har en framgångsrik solokarriär och är medlem i gruppen Black Eyes Peas. Rätt svar är Timbaland, som på vissa foto är ganska lik will.i.am i utseendet. En helt okej gissning från vår sida. Musikvideon: www.youtube.com/watch?v=aAQZPBwz2CI

Fred Perry vann på 31 poäng, tre poäng före Gott Sällskap som kom tvåa.

Föga överraskande har Madame Moustache beslutat sig för att lägga ner sin torsdagsquiz. Så det blir Harrys i fortsättningen, såvida inte någon annan bättre quiz dyker upp.