Bishops Arms 2016-12-04

04.12.2016 21:04

Black Perry: Martin, Martin N och Mattias

Placering: 1

Det var många bra och intressanta frågor under denna kväll. Första rundan gick inte alls bra för oss, med bara sex intjänade poäng så låg vi i botten och var tre poäng efter Helenas lag som inledde starkt med 9 poäng. Med en sådan katastrofal inledning borde vi inte ha någon chans att vinna, men flera av de starkaste lagen var inte med och det blev vår räddningsplanka. Första temarundan var nature and science som visade sig bli ett riktigt bra tema för oss.
 

Var någonstans sattes år 1972 ett hastighetsrekord med 11.2 mph? När det kommer sådana här konstigt formulerade frågor så ringer det varningsklockor hos mig, en konstig fråga kräver ett konstigt svar. Till att börja med så är 11.2 mph ingen snabb hastighet, det motsvarar 18 km/h. Ändå är det ett hastighetsrekord av något slag. Direkt började jag tänka på rymden för att sen rikta mina tankar till månen. Jag visste att den sista månlandningen gjordes 1972 vilket bekräftade mina slutsatser och jag blev ganska säker på att månen var rätt svar. Eugene Cernan var mannen som slog hastighetsrekordet med Lunar Roving Vehicle och är också den senaste personen som har gått på månen.

Vi tog nio poäng och avancerade till en delad andraplats, en poäng efter Helenas lag som ledde med 16 poäng. Från tredje rundan hämtar jag två frågor:

Vem var det som prydde det första omslaget av tidningen Rolling Stone Magazine som gavs ut 1967? Så som frågan är formulerad så måste det handla om en person och inte en grupp. Vi skrev upp en massa olika namn, till sist valde vi mellan John Lennon, Mick Jagger och Jimi Hendrix. Mitt val stod mellan Lennon och Jagger och till slut gissade vi på Mick Jagger men det var John Lennon som prydde premiärnumret av Rolling Stone Magazine. Biografi om John Lennon: www.youtube.com/watch?v=no5wWz8y4fw

Vilket flygbolag har en slogan som lyder "more experience than our name suggests"? En kul fråga. Här gäller det att komma på ett flygbolag som har ett namn som passar in på denna slogan. Det tog mig ca 15 sekunder att hitta rätt flygbolag - Virgin Atlantic, och genast visste jag att vi hade hittat rätt svar.

Trots bara sex poäng behöll vi vår andraplats, en poäng efter Helenas lag. Sista temarundan var geografi och där tog vi nio poäng och vi hoppades att vår poängskörd skulle räcka till en delad förstaplats och en särskiljningsfråga. Vi blev mycket förvånade när resultaten lästes upp och Helenas lag hade bommat rejält på geografifrågorna, de tog bara fem poäng och fick 27 poäng och vi kunde vinna komfortabelt med 30 poäng. Trots att vi inte hade något vidare flyt med gissningarna så vann vi med en god marginal. Det blev en lite märklig tävling med stora svängningar i resultatlistan.

Resultatet från Riksquizen har kommit, 573 lag ställde upp och vi kom på en delad 18:e plats. Det hade krävts ytterligare tre poäng för att nå finalen. Jag tyckte vi gjorde en bra insats, enda deltävlingen som jag inte är riktigt nöjd med var den första, då vi blev slagna av ett annat Helsingborgslag. Där tappade vi flera viktiga poäng. Tabellen finns under menyn Övrigt - Riksquiz

Veckans lättaste: Vad heter Kroatiens huvudstad? Zagreb
Veckans svåraste: Efter Amazonfloden och Nilen, vilken är den tredje längsta floden i världen? Yangtze