Bishops Arms 2016-10-16

14.10.2016 10:14

Black Perry: Martin, Eric, BG och Philipp

Placering: 1

Det blev en överlägsen vinst för oss på Bishops, vi hade 4½ poängs marginal ner till laget på andraplatsen och 7½ till laget på tredje plats. 

Första rundan var ganska svår och vi tog åtta poäng, vilket något överraskande gav oss en tvåpoängsledning till fem andra lag som låg på en delad andraplats med sex poäng. Första temarundan var mat och dryck, inget bra ämne för mig. Men det spelade ingen roll när man har Philipp i laget. Vi andra tre kunde lugnt luta oss tillbaka och låt honom svara på frågorna. Aldrig tidigare har någon i mitt lag haft en sådan stor inverkan på resulatet som denna kväll. Philipp fixade alla tio frågorna, vi andra hjälpte till lite men det var ändå i stort sett en enmanshow. Denna fråga tyckte jag var svår:

Vilket ord för sås används i engelska och en del andra språk och härstammar ursprungligen från det tamiliska språket? Philipp trodde på curry och det tyckte jag lät knasigt, curry är ju en krydda. Jaja, det fanns ingen anledning för mig att tvivla hans matkunskaper och jag hade inga planer på att opponera mig. Lite fakta om curry: www.youtube.com/watch?v=V3kHjhDc9fM

Vi utökade vår ledning och hade tre poängs försprång till lag "British connection". Från tredje rundan hämtar jag två frågor.

Vilken är den högsta valören av Eurosedlarna? Till en början valde vi mellan 200 och 500-sedlen. Sen kom Eric med en smart kommentar, han trodde att det fanns sju stycken olika valörer på Eurosedlarna och detta med sju valörer kände jag också igen. Då var det bara att räkna upp de olika valörerna: 5, 10, 20, 50, 100, 200 och 500. En genomgång av Eurosedlarna: www.youtube.com/watch?v=78rD2gJTDMI

Mellan vilka två länder stod kriget som kallas för 1812 års krig? Detta var kvällens mest intressanta fråga och vi hade långa diskussioner innan vi enades om ett svar. Vår första tanke var att kriget stod mellan Ryssland och Frankrike, att den ryske kompositören Tjajkovskij har gjort en ouvertyr som heter 1812 indikerade att Ryssland var en av de stridande länderna. Dock blev vi lite tveksamma eftersom kriget mellan dessa två länder ingår i Napoleonkrigen och när Eric föreslog att vi skulle rikta blickarna mot USA så kändes det mer rätt. Nu gällde det att komma på vilket det andra landet var. BG:s förslag var Storbritannien, Eric trodde på Spanien och jag trodde på Mexico. Till slut enades vi om Spanien och vi fick en halv poäng för USA, det andra landet var Storbritannien som BG hade föreslagit. Vi får ändå vara ganska nöjda med en halv poäng på den svåra frågan, det var lätt att falla i fallgropen och välja det uppenbara men felaktiga svaret Ryssland och Frankrike.

Tjajkovskijs ouvertyr 1812 handlar om den misslyckade franska invastionen av Ryssland och har alltså inget med 1812 års krig att göra som utkämpades mellan åren 1812-1815. Väldigt fantasilöst att döpa ett krig till året som det startade, tycker jag. Nog hade man kunnat komma på ett bättre namn?! Världens sämsta namn på ett krig måste väl ändå vara hundraårskriget mellan England och Frankrike som inte alls varade i 100 år. Det pågick mellan 1337-1453, sammanlagt 116 år.
En 3 minuters snabbkurs i 1812 års krig: www.youtube.com/watch?v=m5E2y1-m898

Med 9½ poäng utökade vi vår ledning ytterligare, British connection var nu 3½ poäng bakom och vår vinst var säkrad. Sista temarundan var uppdelad på kartbilder över fem länder som man skulle identifiera och fem logotyper som jag var helt chanslös på. Kvällens temarundor mat och dryck och logotyper är de ämnen som passar mig allra sämst. Mina lagkamrater fixade nio poäng och vår slutpoäng blev 36½, British connection fick 32 poäng. 

På onsdag tänker jag testa en helt ny quiz, Pub Ro, vilket innebär att bloggen kommer att uppdateras någon gång vid lunchtid på torsdag. Alltid kul och intressant med nya pubquizar som man aldrig har varit på innan.

Veckans enklaste: I vilken amerikansk stad ligger lyxhotellet Bellagio? Las Vegas
Veckans svåraste: Vilken religiös organisation är kända för att placera ut biblar på hotell? Gideoniterna

Harrys 2016-10-13

Gott & Blandat: Martin, Anna, Chaterina, Anders, Kristiina, Jannike och Richard

Placering: 5

För två och ett halvt år sen när jag startade bloggen så riktade jag skarp kritik mot Harrys på grund av att domarnas svar på frågorna var felaktiga. De hade slarvat med researchen och detta ledde till en stor frustration när man hade givit ett korrekt svar men ändå fick noll poäng från domarna. Detta har domarna (Micke) på Harrys blivit mycket bättre på, det är sällan det inträffar några sådana incidenter nu för tiden. 

Dock tycker jag att kvaliteten på frågorna är alldeles för ojämn, framför allt när det är Patrik som håller i trådarna. Han har inte varit med lika länge som sin domarkollega Micke som numera gör ett mycket bra jobb som quizmaster. Som jag skrev i förra veckans blogginlägg så var jag nöjd med frågorna som Micke hade gjort, denna vecka lyckades Patrik inte alls hålla samma klass. 

Patriks sämsta fråga var när han frågade efter vilken placering The Chainsmokers låt "Closer" ligger på den svenska Spotifylistan. Sådana här frågor blir bara en löjlig gissningstävling och har inget med musikkunskaper att göra. Jag fick efteråt veta att när Patrik konstruerade frågan så låg låten etta men under tävlingens gång hade den ramlat ner till andraplatsen. Att ställa frågor om placeringar på Spotifylistan är illa nog, när svaret dessutom ändras under tävlingens gång understryker bara hur olämplig denna fråga är att ha med i en musikquiz.

Vi slutade på en femte plats med 29 poäng. Fred Perry gjorde en fenomenal insats och vann med 36 poäng av 37 möjliga, den enda fråga som de bommade var den där usla spotifyfrågan...