Harrys 2016-09-29

30.09.2016 11:32

Marängswiss: Martin, Anna, Kristiina, Janicke och Richard

Placering: 3

Till att börja med så kan jag berätta att resultaten från omgång 2 i riksquizen har kommit och vår prestation i söndags var bättre än jag trodde. Vi ligger just nu på en delad 23:e plats i Sverige och chansen till att nå en topp-10 placering och därmed en biljett till finalen i Stockholm finns kvar.

På Harrys slog jag och Anna ihop oss med ett annat lag och tillsammans bildade vi ett starkt femmannalag. Detta var den första deltävlingen av sammanlagt fyra stycken i Musikquiz-sm. Det var betydligt fler frågor än vanligt och dessutom förekom en hel del frågor som inte hade med musik att göra. Det blev en lagom mix och jag är mycket nöjd med arrangemanget. En konstig regel var att man kunde vara hur många som helst i laget, det fanns ingen begränsning för antalet deltagare per lag i deltävlingarna. I princip kan man alltså ställa upp med 20 stycken i ett lag och på detta vis nästan garantera ett avancemang till finalen som detta år går i Linköping. Att man kan utnyttja dessa slapphänta regler på detta sätt är inte schysst mot övriga lag.

De flesta frågorna höll god kvalité, bättre än vad Harrys brukar erbjuda. Det enda undantaget var när man frågade efter vilken som är Kinas huvudstad?! Naturligtvis ska det finnas några lätta frågor och några som är lite svårare men man behöver ju inte sänka svårighetsgraden till dagisnivå. 

Det fråga som jag tyckte var mest intresserant var väldigt krångligt formulerad och är svår att återge, därför har jag förenklat frågeställningen något för enkelhetens skull. Vilket krig startade år 1955 och vilket år slutade detta krig? Först gällde det alltså att lista ut vilket krig som startade 1955 och sen gäller det också att veta vilket år det slutade. Koreakriget var uteslutet, eftersom jag visste att det pågick mellan 1950-1953. Mitt förslag var Vietnamkriget, jag var tveksam till att det skulle ha börjat redan 1955 men jag hade svårt att hitta några andra alternativ. Det enda som dök upp i huvudet var Krimkriget men jag var osäker på årtalet och hade ingen aning om vilket år Krimkriget slutade. Krimkriget pågick på 50-talet, dock var det på 1850-talet (1853-1856), så min känsla för decenniumet var rätt men århundradet var fel. 

Till slut blev vårt svar Vietnamkriget och jag visste också att detta slutade 1975. Två poäng till oss på en fråga som var ganska svår. Jag tror inte medel-svensson har koll på att Vietnamkriget slutade 1975 och många tror nog också att kriget började någon gång på 60-talet. Jag blev själv överraskad av att kriget startade redan 1955. En kort introduktion till orsakerna till Vietnamkriget: www.youtube.com/watch?v=NB0vFbOTjMM

Maxpoäng var 52 poäng och vinnarlaget Mikrofånarna tog 49 poäng. Vi blev trea med 40 poäng, tyvärr gjorde jag ett misstag som jag aldrig brukar göra. Jag räknar alltid ihop mitt lags poäng och kollar så att det stämmer överens med domarens resultat. Av någon okänd anledning glömde jag göra detta, och när jag kom hem och räknar våra poäng så får jag poängsumman 42, vilket hade räckt till en delad andraplats. Sådana oklarheter måste redas upp på plats innan man lämnar lokalen. Jag vet inte hos vem felet ligger, det behöver inte vara domaren som har gjort fel. Det finns som jag ser det fyra möjliga förklaringar:

1. Svarsblanketten som vi lämnade in stämmer inte överens med de svar som jag har antecknat på mitt papper
2. På några frågor blev det kluddigt på svarsblanketten när vi ändrade våra svar och domaren kunde därför inte utläsa vad som var skrivet
3. Domaren räknade fel när poängen skulle adderas
4. Domaren gav oss fel på två frågor som vi enligt mina bedömningar skulle fått rätt på.

I fortsättningen ska jag alltid kolla så att våra poäng stämmer överens med domarens rättning.