Bishops Arms 2016-09-11

09.09.2016 10:22

Black Perry: Martin, Eric och BG

Placering: 2

Det var bara jag, Eric och BG som kom till start från vårt lag Black Perry. Återigen var vi nära att vinna, bara en poäng bakom segrarna. I första rundan kom en fråga som drev mig till vansinne:

Vilken karaktär i romanen Moby Dick är också namnet på ett internationellt företag? Denna fråga har förekommit tidigare på Bishops och naturligtvis borde jag ha kommit ihåg svaret. Jag gjorde mitt yttersta för att försöka minnas svaret men det gick inte, oerhört frustrerande. Vi svarade Ahab, eftersom BG visste att det var en av karaktärerna i Moby Dick, dock var det inte ett internationellt företag. Svaret som jag letade efter var Starbucks, som är döpt efter styrmannen Starbuck i Moby Dick. Varför ska man läsa boken om Moby Dick? Detta videoklipp besvarar denna fråga: www.youtube.com/watch?v=x-wITHYusRk

Vi tog 7 poäng och låg två poäng efter Fabulous four. Första temarundan var sport och spel.

Vad är ett annat namn på spelet plockepinn och är också namnet på en opera? Jag visste att plockepinn också kallas för mikado men jag hade aldrig hört talas om en opera med det namnet. Men det hade BG koll på och då var svaret givet. Mikado (Mikadon på svenska) är en operett av britterna Gilbert och Sullivan som utspelar sig i en fiktiv japansk miljö. Operetten är inte är så känd i Sverige, och jag kan tänka mig att en del lag hade svårigheter med denna fråga.

Vi var lite missnöjda med att bara ta 8 poäng i denna runda men övriga lag hade det svårt och vi gick upp i en delad ledning med två andra lag. Tredje rundan:

Vilka två länder bildades 1993 i samband med det som kallas för sammetsskillsmässan (eng. velvet divorce)? Här var Eric snabb och svarade Tjeckien och Slovakien. Denna upplösning av ett land ses som ett föredömligt exempel på hur man löser konflikter utan krig och våld, därav namnet sammetsskillsmässan. Denna upplösning uppskattades dock inte av alla, många ordvitsare i Göteborg kunde inte längre använda denna gåta: Vilken huvudstad ligger mitt i Tjeckoslovakien? Oslo (TjeckOSLOvakien).

Med 7 poäng halkade vi ner till en andraplats, en poäng efter lag Flesh eating girl scouts. Sista temarundan var musikintro där vi tog 7 poäng. Slutställningen: 

Flesh eating girl scouts 30p
Black Perry 29p
Fabulous four 27½p

Veckans lättaste: I vilken stad spelar fotbollslaget Benfica sina matcher? Lissabon
Veckans svåraste: I vilken stad finns flygplatsen John Paul II International Airport? Krakow

Harrys 2016-09-08

Black Perry: Martin och BG

Placering: 2

Det var många från Fred Perrys lag som var med i torsdagens musikquiz. Jag har de senaste gångerna varit med i deras lag, men denna gång var vi för många. Mer än sex personer i laget tycker jag inte man ska vara, det blir alldeles för stimmigt då. Min avsikt var att köra ett solo-race men så dök BG upp och vi kunde bilda ett slagkraftigt tvåmannalag som förhoppningsvis kunde utmana Fred Perrys sexmannalag. 

Nu blev det ingen riktig match, Fred Perry var alldeles för överlägsna. De tog 33 av 35 poäng och vi blev tvåa med 25 poäng. Samarbetet med BG fungerade som vanligt bra och vi slog flera andra lag som hade betydligt fler medlemmar i sina lag än vi. Vår akilleshäl var de frågor som handlade om moderna svenska artister, det är ett område som jag inte har något större intresse av. 

Låten "Walking in Memphis" spelades och frågan var vem som har gjort originalet? Både jag och BG visste att det var en manlig artist som egentligen bara var känd för just denna låt. Ingen av oss var speciellt nära att komma på namnet, det satt alltför långt inne. I brist på annat svarade vi Cher, ett svar som vi visste var fel men hon hade i alla fall spelat in låten. Den relativt okända artisten som har skrivit låten och gjort originalet heter Marc Cohn. Musikvideon: www.youtube.com/watch?v=KK5YGWS5H84