Bishops Arms 2016-09-04

05.09.2016 09:49

Black Knight: Martin, Eric, Dennis och Cecilia

Placering: 2

Förra året blev det många vinster för mitt lag, i år har vinsterna bytts ut mot andraplatser. På 22 starter detta år har vi blivit tvåa tio gånger och bara vunnit fyra gånger. Inget dåligt facit men det är ju vinsten man vill ha. 

Vi var sex stycken från vårt ordinarie lag som kom till start och då fick vi dela upp i två lag. Jag och Eric bildade lag tillsammans med Dennis och Cecilia, som vanligtvis brukar tävla med Dolce & Grabbarna. 

Första rundan gick bra, vi tog 9 poäng och låg i en delad ledning med två andra lag. Första temarundan var historia.

Vilken känd person blev anklagad och dömd i Rivoniarättegången 1963-64? Jag hade aldrig hört talas om Rivoniarättegången så därför inriktade jag mig på årtalen. Ganska snabbt dök Nelson Mandela upp i mitt huvud, jag visste att han hade spenderat 27 år i fängelse och att han blev släppt i början av 90-talet. Årtalen stämde väldigt bra och därför var jag ganska säker på att vi hade kommit fram till rätt svar. Ett videoklipp med intervjuer och omvärldens protester: www.youtube.com/watch?v=WyXagT21keo

Vi hade inget bra flyt med historiefrågorna och det blev 7 poäng och en delad fjärdeplats, två poång efter täten. Tredje rundan:

Vem i tv-serievärlden bor på 744 Evergreen Terrace? Denna fråga är kanske veckans svåraste, på grund av den lömska fallgrop som är inbyggd i frågan. Jag visste att familjen Simpson bor på Evergreen Terrace, dock hade jag inte koll på gatunumret. Svaret kändes givet men man ska inte slå sig till ro. Fanns det något annat alternativ till familjen Simpsons? Jag nämnde Ned Flanders (grannen till Simpsons) men det svaret kändes lite långsökt. Min bedömning var att frågan är alldeles för svår om Ned Flanders är rätt svar. För att ha en chans att svara rätt så måste man i princip veta att familjen Simpsons gatunummer är 742, då kan man lista ut att det är Ned Flanders som bor på 744. Sådana kunskaper är det bara riktiga Simpsons-nördar som har. Kul fråga men kanske lite för svår.

Vid vilken nutida stad ligger vulkanen Vesuvius? Det handlar alltså inte om Pompeji som förstördes år 79 e.kr. Eric var ganska säker på att staden var en Italiens största och att den låg på västkusten. Han hade Milano som förslag (som dock inte ligger på västkusten) men jag tyckte inte det kändes som ett rätt svar. Jag började räkna upp några av Italiens största städer och när jag sa Neapel så reagerade Eric, det är Neapel sa han tvärsäkert. Helt rätt, Vesuvius ligger ca 9 km öster om Neapel. En liten videotour: www.youtube.com/watch?v=cNz09p8t9Go

Många svåra frågor gjorde att vi med 7 poäng kunde avancera till en delad andraplats, bara en poäng efter lag Easy On. Fjärde rundan var ett bildquiz, vi tog 8 poäng och det räckte till en ensam silverplats, en poäng efter Easy On.

Veckans lättaste: Vem uppfann penicillinet? Alexander Flemming
Veckans svåraste: Vilken författare har skrivit en roman som utspelar sig i Discworld? Terry Pratchett