Bishops Arms 2016-05-01

02.05.2016 09:48

Black Perry: Martin, BG, Thomas, Martin N och Mattias

Placering: 2

Denna vecka var svårighetsnivån på frågorna som de brukar. Några lätta, några svåra, precis som det ska vara. 

Vad är vexillologi läran om? Detta kändes som en riktigt svår fråga, det enda ord vi kunde härleda till vexillologi var konvex och därför gissade vi att vexillologi är läran om optik. Det rätta svaret är läran om flaggor, fanor, baner och standar. Det är nästan omöjligt att gissa om man inte vet svaret. Kolla in Sveriges förmodligen bästa blogg om flaggor: https://flaggor.wordpress.com/

Efter första rundan hade vi 9 poäng och låg i delad ledning med lag Glöd. Cunning Stunts och några andra lag hade 8 poäng. Första temarundan var religion och historia. 

Vilken amerikansk president hade fru som hette Mary Todd? USA har i skrivande stund haft sammanlagt 43 olika presidenter (ändå är Barrack Obama USA:s 44:e president, fundera på den du!) och många av presidenterna är alldeles för okända i Sverige för att vara med i en quiz där det frågas efter presidentens fru. Flera av presidentfruarna visste vi namnet på och till slut stod valet mellan George Washington och Abraham Lincoln. Vi valde den sistnämnde och mina förhoppningar om att vi hade träffat rätt var goda. En minibiografi om Mary Todd: www.youtube.com/watch?v=C6yFZbbjgJ8

Historiefrågorna gick bra men våra kunskaper i religion var långt i från tillräckliga. Det blev bara fem poäng och vi halkade ner på en delad fjärdeplats. Lag Glöd ledde med 17 poäng. Tredje rundan:

Vad är lider man av om man har akrofobi? Inte så svårt om man tänker efter. Akropolis var en stad i antikens Grekland som var byggd högt upp på en klippa. En akrobat utför konster ofta på höga höjder osv. Vårt svar blev alltså höjdskräck, en fobi som jag och många andra har. Jag har även en släng av gephyrofobi (broskräck), som är kopplat till min höjdskräck. Jag kan gå över en hög bro, men det är inget jag gillar att göra. Andra fobier som kan vara bra att veta:

Agorafobi - torgskräck
Araknofobi - spindelskräck
Herpetofobi - rädsla för ormar
Klaustrofobi - rädsla för små, slutna utrymmen
 
Tredje rundan gick bra och vi tog 9 poäng och låg nu på en ensam andraplats med 23 poäng. Cunning Stunts ledde med 25 poäng. Sista temarundan var bildquiz, som vanligt ett uselt tema för mig men mina lagkamrater fixade ihop 8 poäng i alla fall. Slutställningen:
 
Cunning Stunts 34½p
Black Perry 31p
 
Just nu verkar det som om Cunning Stunts är vår svåraste konkurrent. Det är andra veckan i rad som de är helt överlägsna alla andra lag.
 

Veckans lättaste: I vilken idrottsgren var Bob Beamon framgångsrik? Längdhopp
Veckans svåraste: Vilket är karaktären Ricks efternamn i filmen Casablanca? Blaine