Bishops Arms 2016-04-24

25.04.2016 08:53

Black Perry: Martin, Eric, Philipp, Martin N och Mattias

Placering: 3

Denna kväll hände något ovanligt, James hade inte skrivit frågorna till dagens quiz. Han och hans assistent Johanna gick med i Cunning Stunts, laget som vi har haft många hårda duster med. Kvällens 40 frågor var skrivna av två tjejer, och vi alla undrade vilken typ av frågor kommer vi få? Kommer kvaliteten på frågorna var lika bra som vanligt? Vilken svårighetsgrad på frågorna är det?

Vad det gäller kvaliteten på frågorna så tycker jag att den var god. Domarna hade gjort sin research och inga frågor var dåligt formulerade eller hade felaktiga svar. När det gällde svårighetsgraden så var kvällens quiz den svåraste någonsin. De två sämst placerade lagen hade 8 och 8½ av 40 poäng, vilket indikerar att många av frågorna var alldeles för svåra. Detta erkände domarna efteråt och de lovade att sänka svårighetsgraden nästa gång de konstruerar frågorna. 

I vilket land finns spökstaden Pripyat? Philipp tyckte namnet Pripyat lät som om det handlade om någon av de forna jugoslaviska repubilkerna och han föreslog Bosnien. Efter tag föreslog jag att vi skulle angripa frågan på ett annat sätt. Var någonstans kan det finnas spökstäder, frågade jag övriga laget? Eric föreslog Tjernobylolyckan i Ukraina och det svaret kändes logiskt. Ukraina blev vårt svar och i detta klipp kan man se hur spökstaden Pripyat ser ut: www.youtube.com/watch?v=zvBldWBjIjc

Vi tog 6 poäng och låg på en tredjeplats, två poäng efter Cunning Stunts. Första temarundan var "mat och dryck", Philipp är den ende i vårt lag som är bra på detta och han fick ta ett stort ansvar. Trots många av frågorna var alldeles för svåra så tog vi 5½ poäng och låg på en tredjeplats. Cunning Stunts ryckte i toppen och säkrade i praktiken vinsten redan efter halva tävlingen. Tredje rundan: 

Vilken är den varmaste planeten i vårt solsystem? Detta är en klassisk kuggfråga i quizsammanhang och det är lätt att falla i fällan och svara Merkurius eftersom den planeten ligger närmast solen. Jag fick frågan i torsdags när det var rymdtema på Madame Moustache och jag visste att det var Venus som var den varmaste planeten. Hur kan Venus vara varmare än Merkurius? Svaret kommer här: www.youtube.com/watch?v=96C1eCaTtvg

Tredje rundan blev poängmässigt vår bästa och vi tog sju poäng och låg nu bara en halv poäng bakom lag "Vi som blev över" på andra plats. Sista temarundan var låttexter, man fick några rader från en känd låt och då gällde att veta artisten och låten. Jag är bra på musik men låttexter är inte min starka sida. Det kan bero på att jag inte lyssnar så noga på vad artisten sjunger, det har alltid varit melodin i låten som är det viktigaste för mig. Första frågan i denna omgång vållade stora problem för mig:

You're still young, that's your fault
There's so much you have to know

Jag kände igen denna text så väl och efter ett tag kom jag på att det var en låt av Cat Stevens som också Boyzone har gjort en cover på. Jag körde nästan hela låten i mitt huvud men jag kunde inte komma på vad låten hette. Till slut fick jag ge mig och vi fick nöja oss med en halv poäng på frågan när vi fick rätt för Cat Stevens. Låten som jag förgäves letade efter heter Father and Son, det som gjorde det extra svårt för mig var att låttiteln inte förekommer i låttexten. Hade orden Father and Son varit med i låttexten så hade jag klarat det utan några större problem. Låten är tänkt som en dialog mellan en far och sin son, därav låttiteln. Musikvideon med Cat Stevens: www.youtube.com/watch?v=b-7c4VNGOgU

Vi tog 6½ poäng och slutade på en tredjeplats med 25 poäng. Vann gjorde Cunning Stunts med imponerande 32 poäng i denna rekordsvåra quiz. Tvåa kom lag "Vi som blev över" med 27½ poäng.

Veckans lättaste: Vad heter regissören och producenten som gjorde dokumentären Fahrenheit 9/11? Michael Moore
Veckans svåraste: Vad åt asagudarna i nordisk mytologi för att hålla sig evigt unga? Äpplen