Pub Norrbro 2016-03-31

31.03.2016 23:11
Don't mention the score: Martin, Anna, Eva och Britt-Marie
 
Placering: 1
 
Madame Moustache hade ingen quiz i torsdags, så det blev Pub Norrbro i stället. Sammanlagt 25 frågor av blandad karaktär, tyvärr var kvaliteten på frågorna inte alls bra. Många av frågorna var av "särskiljningsfrågekaraktär" och nästan omöjliga att gissa rätt på. Exempel: Hur många våningar har Turning Torso? Vilket år grundades Volvo? Dessutom var åtminstone 6 av de 25 frågorna (24%) felformulerade eller hade inkorrekta svar från domarna. Två av de sex frågorna kunde rättas till under tävlingens gång efter att deltagarna från lagen uppmärksammade domarna på felaktigheterna. 
 
På denna fråga fick vi rätt trots att vårt svar egentligen var fel. Vilket år lanserades Iphone för första gången i Sverige? Anna visste att Iphone lanserades i USA 2007 och vi diskuterade i laget om hur pass troligt det var att det var samma år för Sverige. Vi trodde att lanseringen i Sverige inte var så långt efter USA så vi svarade 2007. Den 11 juli 2008 lanserades den första IPhonen i Sverige med Telia som operatör. 
 
På denna fråga fick jag gå en match med domarna för att vårt svar skulle bli godkänt: Vad heter valutan i Kina? Jag visste att valutan hade ett ganska svårt och konstigt namn men att det också fanns ett enklare namn på valutan, nämligen yuan. Dock var jag inte säker på att yuan skulle godkännas som rätt svar men det var det enda svar vi hade. Efter vi hade lämnat in vårt svarsformulär frågade jag domarna om de godkände yuan som svar och det gjorde de inte eftersom den mest korrekta benämningen på valutan i Kina heter renminbi. Jag googlade lite på min mobiltelefon och visade domarna följande information från Wikipedias engelska sida om renminbi: 
 
The yuan (Chinese: 元/圆; pinyin: yuán) (sign: ¥) is the basic unit of the renminbi, but is also used to refer to the Chinese currency generally, especially in international contexts.
 
Detta tyckte jag räckte som bevis för att yuan bör godkännas som svar och efter att domarna hade konfererat lite så godkändes både renminbi och yuan som rätt svar. Ett bra beslut, tycker jag.
 
 
Många av frågorna var svåra och man fick slänga iväg vilda gissningar. Att man vinner en quiz med mindre än 50% av maxpoängen är sällsynt men våra 12 av 25 räckte till vinst, en poäng före lag Nötknäckarna. Nästa vecka hoppas jag att Madame Moustache har quiz som vanligt.