Bishops Arms 2016-03-06

07.03.2016 00:01

Black Perry: Martin, Eric, Philipp, Martin N. och Mattias

Placering: 2

Siktet var inställd på en vinst, dock ser jag att våra gamla ärkerivaler, Cunning Stunts har mönstrat ett riktigt stark lag. För en gångs skull var vi inte förhandsfavoriter i mina ögon, för att vinna denna kväll krävdes det bra flyt och att alla i laget presterar på topp.

Vilket nutida land har tidigare hetat Cathay? Någon gång under förra året hade Bishops en fråga som löd: "Från vilket land kommer flygbolaget Cathay Pacific"? Jag minns att vi svarade fel då och nu gällde det att komma ihåg vilket det rätta svaret var. Det var något land i östasien och jag trodde på Filippinerna men tyvärr svek minnet mig. Cathay Pacific är ett Hong Kong-baserat flygbolag och svaret är alltså Kina.

Vi tog sju poäng och låg redan nu två poäng efter Cunning Stunts som ledde. Första temarundan var "Natural World", ett tema som passade Eric väldigt bra eftersom han har goda kunskaper inom de naturvetenskapliga ämnena.

Vad för något är Red Cross, Millennium Star, Centenary och The Incomparable? Här blev vi tvungna till att gissa. Det tog tid innan vi hittade ett svar som kändes någorlunda bra. Temat "Natural World" blev en bra ledtråd för oss och Martin N. föreslog att dessa är namn på diamanter, ett svar som alla i laget gillade. Jag tyckte Martins förslag var så klockrent att jag i princip kände mig säker på att vi hade hittat rätt svar. En klipp som förklarar hur diamanter uppstår: www.youtube.com/watch?v=hY32prGn6B8

En bra runda för oss och vi tog 9 poäng och var nu bara en poäng efter Cunning Stunts. I tredje rundan kom denna intressanta fråga:

Vilken uppfinnare blev känd som "The Wizard of Menlo Park"? Philipp föreslog Nikola Tesla men jag var tveksam till detta. Anledningen var att jag har sett dokumentärer om Nikola Tesla och jag kunde inte minnas att jag har hört att han skulle kallas "The Wizard of Menlo Park". Mitt förslag var i stället Thomas Alva Edison som jag inte hade lika mycket kunskap om och därför var det ur min synvinkel troligare att det var Edison som hade detta smeknamn. Laget gick på min linje och jag drog suck av lättnad när jag fick reda på att det rätta svaret var Edison. Jag har tidigare skrivit om Teslas elektricitetskrig med Edison, klicka här för att läsa mer om detta. En kort biografi om Edison: www.youtube.com/watch?v=HQ2RJC1a8T0

I vilket krig började ordet"femtekolonnare" användas? Om man läser min blogg så är denna fråga väldigt enkel. För två veckor sen (2016-02-21) skrev jag om frågan "Vilken år startade den spanska inbördeskriget?" och i mina kommentarer till denna fråga står det att det var i detta krig som begreppet femtekolannare myntades.

Vi tog 9 poäng och var mycket nöjda med vår insats, våra gissningar gick hem och jag hade en förhoppning om att kanske vara i delad ledning inför sista rundan. Dessa förhoppningar grusades när det visade sig att våra motståndare drog hem tia och nu hade de en bekväm tvåpoängsledning inför sista rundan som var ett bildquiz. Tio stycken foton på skurkar visades och det gällde att veta vad de hette. En ganska svår runda och vi tog 7 poäng och slutade på en andraplats, två poäng bakom Cunning Stunts. Slutställningen:

Cunning Stunts 34p
Black Perry 32p

Veckans lättaste: Vem brukar kallas för "Muscles from Brussels"? Jean-Claude Van Damme
Veckans svåraste: Vad heter skurken på detta foto? Jeffrey Dahmer