Bishops Arms 2016-02-28

29.02.2016 00:11

Black Perry: Martin, Eric, BG, Thomas och Philipp

Placering: 1

Resultatsmässigt har det gått trögt på Bishops under 2016, inför dagens quiz hade jag bara två vinster på sex försök. Min målsättning är att vinstprocenten ska ligga på minst 50%, vilket den gjorde förra året då jag vann 54% av tävlingarna på Bishops. Dagens vinst putsade till statistiken en aning.

Under vilket decennium inträffade Exxon Valdez-katastrofen då stora mängder olja läckte ut i havet? Vi valde mellan 80- och 90-talet och det var inget lätt val. Först troode jag mest på 90-talet men sen fick jag upp året 1989 i huvudet och ändrade mig. Laget bytte svar flera gånger och till slut enades vi om 80-talet. Min känsla för årtalet 1989 visade sig stämma, oljetankern grundstötte utanför Alaskas kust den 24 mars 1989. www.youtube.com/watch?v=DW_dzqyx_iQ

Första rundan var riktigt svår och jag har aldrig sett så låga poäng efter första rundan. Minst fem lag hade bara en poäng och vi var i ensam ledning med sju poäng. Första temarundan var "Name the year", man fick en händelse, en låt och en film som var från samma år och det gällde att lista ut vilket år det handlade om. Årtal brukar vara svårt så vi var nöjda med sju poäng och fortfarande i ledning med 14 poäng. Dolce & Grabbarna skuggade oss med 13 poäng. I tredje rundan kom dessa två frågor:

Till vilken hemsida kommer man till om man surfar in på www.aa.com? Det första vi kom och tänka på var Anonyma Alkoholister och jag nämnde också American Airlines som förslag. Alla i laget trodde på Anonyma Alkoholister och det blev vårt svar. Hade vi tänkt ett steg längre så är det möjligt att vi hade kommit fram till American Airlines som var rätt svar. Anonyma Alkoholister är en organisation och många organisationer finns under toppdomänen .org och mycket riktigt så är www.aa.org hemsidan för Anonyma Alkoholister.

En stråkkvarett består av två violiner och vilka två andra instrument? När det kommer frågor om klassisk musik på pubquizen så brukar dom hamna på min blogg, så också denna gång. Cello var vi säkra på och jag var ganska säker på att det fjärde instrument var altviolinen, eller viola som den också heter. Den är är något större än den vanliga fiolen och används inte lika ofta inom den klassiska musiken. Georg Friedrich Händel är en av mina absoluta favoriter och här kommer ett videoklipp med en stråkkvartett som spelar "The Arrival of the Queen of Sheba". Denna låt har jag som ringsignal på min mobiltelefon och skulle du till exempel sitta på bussen och höra denna melodi så är sannolikheten mycket stor att det är min telefon du hör. www.youtube.com/watch?v=SkcI_nLup4k

Vi tog 7½ poäng och ledde nu tävlingen med två poäng före Dolce och när jag fick veta att sista temat var musikintros så kunde jag ta ut segern i förskott. Vi tog 9½ poäng och vann med tre poängs marginal. Slutställningen:

Black Perry 31p
Cunning Stunts 28p
Dolce & Grabbarna 27½p

Veckans lättaste: I vilken huvudstad flyter floden Tibern genom? Rom
Veckans svåraste: Vem styr i ett land som har statsskicket stratokrati? Militären