Bishops Arms 2016-02-21

21.02.2016 23:22

Black Perry: Martin, BG, Thomas, Martin N och Mattias

Placering: 3

Precis som förra veckan hade vi fullt lag och siktet var inställt på en ny vinst. Första rundan gick hyfsat, vi tog 8 poäng och delade tredjeplatsen med en massa lag. Två lag ledde med 9 poäng när det var dags för dagens första temarunda, historia och religion. Alltid en intressant tema och här hämtar jag två av kvällens frågor.

Under vilket decennium föddes världens första provrörsbarn? Denna fråga hade jag nyligen sett i frågesportsprogrammet "Vem vet mest" på SVT. Jag hade ett minne av att året var 1979 och vårt svar blev följaktligen 70-talet. När vi efteråt googlade så fick vi reda på att världens första provrörsbarn föddes den 25 juli 1978 i England. Mitt minne svek mig lite, jag hade fel på ett år och fick några vänskapliga pikar från lagkamraterna. 70-talet var rätt i alla fall och här kommer en intervju med Louise Brown som var världsberömd redan vid sin födsel: www.youtube.com/watch?v=uoRhVmX8krM

Vilken år startade den spanska inbördeskriget? BG skrev snabbt 1936 på sitt papper, ett förslag som jag gillade. Vi hade lite diskussioner i laget om olika årtal men BG var den i laget som kändes mest säker på sitt förslag och det visade sig vara rätt. Det spanska inbördeskringet pågick mellan 1936-1939 och det var i detta krig som begreppet femtekolannare myntades. En kort genomgång av detta krig: www.youtube.com/watch?v=4DD162YpuhU

Vi tog 9 poäng i denna temarunda och gick tillsammans med ett annat lag upp i delad ledning med 17 poäng. Tredje runda gick hyfsat och vi tog 8 poäng. Inför sista rundan var vi nu tre stycken lag i ledningen med 25 poäng. Sista temarundan var That's Entertainment, ett mycket bra tema för oss. Dock fick vi problem med denna fråga:

Vilken dag firas den 2 februari och har även gett namn till en film? Förmodligen är detta en dag som firas i USA och jag började med att räkna upp Memorial Day och Martin Luther King-Dagen. Problem var att vi inte hört talas om någon film som hette Memorial Day eller Martin Luther King. Därför valde vi att svara Independence Day i brist på bättre alternativ. Det rätta svaret hade vi aldrig uppe i diskussionen, Groundhog Day, vars titel på svenska är Måndag hela veckan. Under avdelningen "Kluriga frågor" har jag en fråga om denna film (fråga nr 50), så visst borde detta svar ha kommit upp i mitt huvud.

Det var en svår runda och vi tog bara sju poäng och slutade på tredje plats. Slutställningen:

Beer & Bibliotek 35p
Cunning Stunts 33p
Black Perry 32p

Beer & Bibliotek avslutade med en tiopoängare, mycket imponerande! Efteråt blev jag en smula konfunderad, jag är inte van vid att bli slagen med så stor marginal när vi ställer upp med ett fullt lag. Mitt ego fick sig en törn och jag kom ner på jorden igen efter förra veckans utklassningsseger.

Veckans lättaste: Vilken superhjälte är Bruce Banner mer känd som? Hulken
Veckans svåraste: I vilket land förutom Brasilien finns den största delen av Amazonas regnskog? Peru