Bishops Arms 2016-01-31

01.02.2016 08:41

Black Perry: Martin, BG, Philipp, Martin N och Mattias

Placering: 2

Det blev en hård kamp mellan Black Perry och förra veckans tvåa, Beer & bibliotek och en särskiljningsfråga fick avgöra där våra motståndare drog det längsta strået. Mer om detta senare. Vi hade inget riktigt flyt med gissningarna och på flera frågor hade vi rätt svar uppe i diskussionen men valde ett annat felaktigt svar.

I vilket land ligger Gennesaretsjön? I torsdags var jag på biblioteket och lånade en bok om Israel. Det finns en bokserie där många olika länder presenteras på lätt och överskådligt sätt. Sammanlagt tror jag att det finns minst 20 böcker i denna serie och jag har läst de flesta. Böckerna är egentligen avsedd för ungdomar i åldern 10-14 men jag tycker att de fungerar alldeles utmärkt om man vill ha en grundläggande information om olika länder i världen. Böckerna är inte så tjocka (bara 40 sidor) och går därför inte in på djupet men jag har ändå lärt mig en hel del om olika länder. Det är sådan fakta som man har nytta av i pubquiz och det visade sig idag när jag kunde med 100 procents säkerhet säga att sjön ligger i Israel. Dock är böckerna otroligt dyra, runt 300 kr och därför kan det vara en bättre idé att låna dem på biblioteket. Författaren heter Kristel Karu-Kletter och så här ser boken om Israel ut:

Efter första rundan har vi 9 poäng och ligger i delad ledning med tre andra lag. Första temarundan är politik och historia och jag väljer att ta med ytterligare en fråga om Israel: Vem brukar kallas för "järnladyn" inom israelisk politik? Om jag minns rätt så var det BG som var snabbast i laget med skriva ner sitt svar - Golda Meir. Hon kallades för "järnladyn" flera år innan Margaret Thatcher fick samma epitet. Ingrid Bergman har spelat henne i en tv-filmsbiografi från 1982 och det blev hennes sista film innan hon avled. En dokumentär om Golda Meir: www.youtube.com/watch?v=URNW21McORM

Temarundan gav oss 8 poäng och vi låg på andra plats, en poäng efter Beer & bibliotek. I tredje rundan kom denna fråga:

Vem har skrivit boken "Twenty Thousand Leagues Under the Sea"? Domaren James läser sina frågor på engelska och det kan ibland göra frågorna extra svåra. Vi hade två namn som vi valde mellan, Jacques Cousteau och Jules Verne. Både BG och Philipp har hyfsad koll på Jules Verne och när ingen av dem kände igen titeln så valde vi att satsa på Jacques Cousteau som svar. Vi borde naturligtvis ha frågat James vilken den svenska titeln på boken är. När man får höra att den heter "En världsomsegling under havet" på svenska så hade även jag vetat att det var Jules Verne, trots mina obefintliga litteraturkunskaper. På denna fråga får vi skylla oss själva.

I denna omgång tog vi in en poäng på Beer & bibliotek och var nu i delad ledning med dem på 25 poäng. Sista temarundan var musik från tv och film. En riktigt svår omgång där jag bara kunde 2-3 svar men laget skrapade ihop sammanlagt 7 poäng, lika många som vårt motståndarlag. En särskiljningsfråga fick avgöra och med vår goda statistik på dessa frågor så var mina förhoppningar på en vinst goda. Hur långt är det från övertrampslinjen till den första käglan i bowling? BG hade ett minne av att avståndet var 18.29 meter, dvs samma som världsrekordet i tresteg. Jag frågade BG om det fanns en risk att han har blandat ihop siffrorna men det trodde han inte. Vi svarade 18.2 meter och när James läser upp 19.16 meter förlorar vi eftersom Beer & bibliotek hade gissat på 19 meter. När vi kommer hem visar det sig att BG hade rätt, avståndet till första käglan var 18.29 meter och vi borde alltså ha vunnit tävlingen. Det är mycket ovanligt att James har felaktiga svar i sina frågor, det händer kanske en gång om året. Det var förstås olyckligt att det felaktiga svaret kom på en särskiljningsfråga och att vi missade segern på grund av detta. Trots denna miss så är Bishops Arms överlägsna i Helsingborg när det gäller kvaliteten på frågorna. Övriga pubquizar i stan har betydligt fler felaktiga svar i sina frågor.

Från engelskspråkiga Wikipedia: The sport of ten-pin bowling is performed on a straight, narrow surface known as a lane. This bowling lane is 60 feet (18.29 m) from the foul line to the head pin (1-pin).

Veckans lättaste: Vilket kodnamn har flygplanet som används av USAs president? Air Force One
Veckans svåraste: Vilket slag handlar Shakespeares pjäs "Henry V" om? Slaget vid Azincourt