Bishops Arms 2016-01-24

25.01.2016 08:50

Black Dolce: Martin, Eric, Philipp, Anna och Bo

Placering: 1

Både Dolce & Grabbarna och Black Perry saknade lagmedlemmar idag och lösningen blev att vi slog ihop oss till ett lag (Black Dolce). Det har vi gjort några gånger förut och det funkar alltid bra. Bo och Anna kompletterar oss bra och har kunskaper som vi saknar. Denna vecka blev vårt start betydligt bättre än förra veckan och vi fick ihop 9 poäng på första rundan. Vi låg i delad ledning tillsammans med lag Tripp Trapp som dock hade stora problem med veckans första tema som var sport and games.

Från vilket land kommer den kampsportsinfluerade dansen capoeira? Flera i laget visste att capoeira härstammar från Brasilien. Denna kampdans utvecklades av afrikanska slavar i Brasilien och är den näst största sporten i landet efter fotboll. Ett repotage i TV4 om hur brasiliansk fotboll är influerad av capoeira: www.youtube.com/watch?v=cwlj1xI-yOM

Sport brukar vara ett bra tema för oss, dock var det många svåra frågor och vi tog bara 6 poäng. Våra konkurrenter hade ännu större problem och vi skaffade oss en tvåpoängsleding. Ställningen efter två rundor:
Black Dolce 15p
Beer & bibliotek 13p
Alla vet ingen kan 13p

Från tredje rundan hämtar jag två frågor: Vilket land tillhör Galápagosöarna? Gillar man geografi som jag gör så är detta en fråga som man inte får svara fel på. Min första tanke var Chile men sen började jag undra vilket land Påskön tillhör. Jag kom fram till att det var Chile, vilket innebar att Galápagosöarna inte kunde tillhöra Chile. Att dessa två ögrupper skulle tillhöra samma land fanns inte på min karta och när några i laget föreslog Ecuador så kände jag att vi hade hamnat i rätt land. En dokumentär om Galápagosöarna där det finns många djurarter som bara existerar på dessa öar: www.youtube.com/watch?v=bV0F0sjNSAU

I vilken låt finns följande textrad: "When I find myself in times of trouble"? Många i laget kunde detta, naturligtvis var det "Let it be" med The Beatles. Min favoritversion av denna låt är faktiskt gjord av en helt okänd grupp, Vazquez Sounds. Klippet har i skrivande stund nästan 19 miljoner visningar på YouTube och jag har inte hittat någon annan video med denna låt som är i närheten av denna siffra. www.youtube.com/watch?v=LTG-uVV_6q0

Ställningen inför sista rundan:
Black Dolce 23p
Beer & bibliotek 21p
Alla vet ingen kan 20p

Sista temarundan var ett bildquiz, 5 bilder från tecknade serier och 5 bilder på byggnader där det gällde att veta i vilket land denna byggnad finns. Vi tog 9 poäng och säkrade därmed vinsten.

Slutställningen:
Black Dolce 32p
Beer & bibliotek 30p
Alla vet ingen kan 29p

Veckans lättaste: Vad heter djävul på spanska? Diablo
Veckans svåraste: Vilken annan färg än röd finns på Främlingslegionens flagga? Grön

För första gången så vann jag inte på Madame Moustache, det blev "bara" en andraplats. Vi var åtta stycken som skulle dela upp oss i två lag. Efter en lottdragning så hamnade jag med Anna, Henrik och Britt-Marie. Vårt andra lag bestod av Helena, Minna, Malin och Stefan. Temat för kvällen var Gott & Blandat, trots att jag äter mycket godis så kändes inte temat så bra på förhand. Att ha ett tema som handlar om godis är alldeles för smalt och många av frågorna var helt ointressanta. Jag räknade till ca 6-7 frågor som handlade om kakao och då blir quizen enformig. Kvalitén på frågorna var inte heller bra och det märktes att domaren inte hade gjort frågorna själv. Jag tycker det är väldigt viktigt att domaren själv konstruerar sina frågor och inte hämtar frågorna från internet.

Jämfört med i höstas så har musikfrågorna blivit färre och temat fått betydligt större utrymme. När bara 12 av 50 frågor handlar om musik så blir det svårt att kalla detta för en musikquiz. Alla frågor behöver inte handla om musik men jag tycker att minst hälften av frågorna bör göra det i en musikquiz.

Vi tog 30 poäng av 50 möjliga, vann gjorde lag "Ingen aning" som fick 36 poäng. Med tanke på hur svåra och krångliga frågorna var så är 36 poäng ett mycket bra resultat och det är bara att gratulera våra motståndare till segern!

Falkenbergskvalificeringen är avslutad och det blev Fred Perry som får chansen att tävla i Sverigefinalen i Falkenberg. Som jag har skrivit om tidigare så har informationen från domarna varit obefintlig. Ingen som har varit med och tävlat visste vilket datum den sista deltävlingen skulle vara. Jag tror inte ens domarna vet det själv och dom bryr sig inte ett dugg. Vad jag har kunnat hitta på internet så verkar det som om kvalificeringen på andra orter slutade innan jul och om samma regler gäller i Helsingborg så finns det inte någon diskussion om vilket lag som har varit mest framgångsrikt. Vi är klar etta och Fred Perry är en lika klar tvåa (se statistik nedan). Men jag bryr mig egentligen inte så mycket, jag har för länge sen tappat allt förtroende för Harrys musikquiz. Jag får önska medlemmarna i Fred Perry lycka till i Falkenberg!

GS = Gott Sällskap
FP = Fred Perry
17 sep - 17 dec

Antal segrar: GS 6 FP 3
Antal tvåor: GS 2 FP 4
antal treor: GS 3 FP 4

Datum för Gott Sällskaps vinster:
24 september
8 oktober
15 oktober
29 oktober
26 november
3 december

Datum för Fred Perrys vinster:
19 november
10 december
 17 december

Vi har lika många pallplatser (11-11) men antalet segrar är en klar fördel för oss.