Bishops Arms 2015-12-13

13.12.2015 21:10

Black Dolce: Martin, Eric, Anna och Bo

Placering: 1

Säsongsavslutning på Bishops och alla 7 medlemmarna i lag Black Perry var närvarande, vilket innebar att vi fick dela upp oss i två lag. Jag och Eric gick med i lag Dolce & Grabbarna och då kallar vi oss Black Dolce. De senaste två gångerna jag har tävlat för Black Dolce har vi vunnit. Varför ändra på en fin tradition?

Vad heter katten Gustafs husse? Det här var inga problem för Anna, som verkligen gillar denna serie. Det räckte med förnamnet (Jon) men Anna visste även att han heter Arbuckle i efternamn. Det engelska namnet Garfield är taget från Jim Davis farfar James Garfield Davis, som i sin tur var namngiven efter den före detta amerikanska presidenten James Garfield.

Efter första rundan var vi i delad ledning med två andra lag med 9 poäng. Jag slarvade bort en poäng på en fotbollsfråga som jag borde kunnat och då hade vi haft full pott. Ställningen efter första rundan:
Black Dolce 9p
Tre kvinnor och en man 9p
Dreaming of a white christmas 9p

Första temarundan var geografi, normalt sett ett bra tema för mitt lag men lag Black Dolces samlade geografikunskaper är inte lika bra som mitt ordinarie lag Black Perry. Från denna runda hämtar jag två frågor:

Vad heter Barcelonas mest kända boulevard? Bo hade full koll på detta, han visste att boulevarden heter La Rambla. Se upp med ficktjuvar om du gör ett besök här, trängseln gör att du bör hålla ett extra öga på din plånbok. En liten miniguide om La Rambla: www.youtube.com/watch?v=OWWgsNPj4f8

I vilken land ligger Kap Horn? Jag skrev upp två alternativ på mitt papper, Sydafrika och Chile. Eric och Anna röstade på Sydafrika medan jag röstade på Chile. Ju längre tiden fortskred, desto mer övertygad blev jag att Chile var rätt svar. Till slut bestämde jag mig för att köra över majoriteten och "slå näven i bordet". Anna stödde mig och jag fick som jag ville när vi skrev Chile som vårt svar. Det blev en nervös väntan på svaret för mig, men till sist kunde jag andas ut, vi hade valt rätt svar på frågan. En seglare som berättar om hur tufft det är att runda Cape Horn: www.youtube.com/watch?v=yRvV_3fwlp8

Inte helt oväntat tappade vi lite på övriga lag i denna omgången men vi var ändå med i toppen:
General Alcazar 17.5p
Dreaming of a white christmas 17p
Black Dolce 16.5p

I tredje rundan kom denna fråga: Under vilket århundrade grundades Harvard University och Taj Mahal? När Harvard grundades visste jag inte så jag gjorde min gissning utifrån mina kunskaper om Taj Mahal. Jag gjorde bedömningen att det kunde vara antingen 1600-talet, 1700-talet eller 1800-talet. Av dessa alternativ tycket jag att 1800-talet var det minst troliga så när laget föreslog 1700-talet så hade jag inga invändningar mot det. Tyvärr var det inte rätt, Taj Mahal slutfördes i mitten av 1600-talet och Harvard University grundades år 1636. En dokumentär om Taj Mahal: www.youtube.com/watch?v=RZy25C1qo4Y

Vi tog 7½ poäng och gick något överraskande upp i ensam ledning:
Black Dolce 24p
General Alcazar 23.5
Cunning Stunts 22.5

Glädjande att se Cunning Stunts igen, de har halva laget kvar från sin storhetstid och förhoppningsvis kan de under nästa år ta upp kampen om pallplatserna. Sista temarundan var picture round som jag alltid är lite orolig för. Här kan man tappa till synes säkra ledningar om bilderna inte matchar lagets kunskaper. Denna gång gick det bra, vi tog en poäng mer än våra konkurrenter och därmed var vinsten ett faktum. Slutställningen:
Black Dolce 32p
General Alcazar 30.5
Cunning Stunts 29.5

Prestigematchen mot mina lagkamrater i Fred Perry blev mycket oväntat en enkel match för oss i lag Dolce. Jag hade innan tävlingen startade tippat dem som troliga vinnare men de slutade på en 5:e plats med 27½ poäng.

Veckans lättaste: Från vilket land har Nya Zeeland fått sitt namn? Holland
Veckans svåraste: I vilken sport avgörs tävlingen Mosconi Cup som är en match mellan Europa och USA? Biljard

På Harrys var det Patrik som var kvällens domare, han verkade ha väldigt bråttom och gav ett stressigt intryck. Tempot var högt och just när man sitter och diskuterar i laget och försöker komma fram till rätt svar så är det dags för nästa låt och man måste avbryta diskussionen. Speciellt tydligt blev detta när tio låtsnuttar spelades på mindre än 5 minuter och det frågades efter vilket land som personen som sjöng var född i. När alla tio låtarna var spelade så hade vi flera luckor där vi inte kom ihåg vilket låt som hade spelats. Vi blev tvungna att på måfå välja ut några länder som svar. Jag frågade Patrik och han kunde spela låtarna en gång till, eftersom det gick så snabbt men han svarade att det inte fanns tid till det.

Vi var många i mitt lag som var missnöjda med hur quizen var arrangerad. Att man inom laget diskuterar sig fram till rätt svar är halva nöjet med pubquiz. I torsdags fanns det inte mycket tid till sådana diskussioner. Vi kom överens om att när Madame Moustache startar igen torsdagen den 7 januari så kommer vi att vara där i stället. Jag fick många frågor från mina lagkamrater angående Moustache och alla mina svar var till Moustache's fördel. Jag hade kunnat göra en hel lista över saker som är dåliga på Harrys. Till exempel har Harrys en regel att om man vinner två gånger i rad så startar laget nästa tävling med -4 poäng. Detta drabbade vårt lag i torsdags och trots detta lyckades vi komma på en tredje plats. Fred Perry vann och hade vunnit även om vi inte hade haft dessa minuspoäng. Dock hade vi blivit tvåa om inte Harrys hade haft denna korkade regel som inte har ett dugg med frågesport att göra. Därför kommer jag att bokföra detta som en andraplats i min statistik.