Bishops Arms 2015-12-06

06.12.2015 21:14

Black Perry: Martin, Thomas, Martin N och Mattias

Placering: 2

Dagens andraplats gjorde att min fina segersvit i pubquiztävlingar slutade vid 12 raka vinster på tre olika pubar. Perioden 25 oktober-3 december vann jag alla tävlingar jag ställde upp i, fördelade på detta sätt: Bishops 6 vinster, Madame Moustache 4 vinster och Harrys 2 vinster.

Vilket spel uppfanns av den franske 1600-tals matematikern Blaise Pascal? Här gällde det att hitta spel där matematik spelar en avgörande roll och som dessutom helst ska klinga lite franskt. Vi började med att tänka på några kortspel, men inga av dem kändes rätt. Mitt förslag var backgammon, som uppfyller det första kriteriet men inte det andra. Tyvärr kom aldrig hasardspelen upp i diskussionen, då hade förmodligen roulette blivit vårt val. En dokumentär om hur några hur några spanska roulettespelare tjänade stora summor genom att utnyttja att roulettehjulen inte är så slumpmässiga som man kan tro: www.youtube.com/watch?v=jnueFebjveE

Efter första rundan låg vi på delad andraplats med flera lag, en poäng efter lag Minds of the round table. Första temarundan var mat och dryck, och nu började alla i laget instinktivt ropa efter Philipp som inte var med idag. Han är överlägset bäst i vårt lag i detta ämne, men nu fick vi klara oss utan honom. Martin N. gjorde en alldeles utmärkt insats som "reserv-Philipp" och var ensam i laget om att klara flera av frågorna. Vi tog fem poäng och var fortfarande med i täten. Det kan tilläggas att jag bara kunde en av de tio frågorna, vilket visar hur usla mina mat- och dryckkunskaper är. Ställningen efter andra rundan:
Minds of the round table 14.5p
Dolce & Grabbarna 14p
Nåt lag som jag inte kom ihåg namnet på 13,5p
Black Perry 13p

Vilket organ var det som transplanterades vid den första lyckade organtransplantationen på en människa? Jag visste att Christiaan Barnard utförde den första hjärttransplantationen i Sydafrika men var osäker på när det skedde. Jag trodde att det var på 50-talet men det stämde inte (det var 1967). Martin N. och Thomas trodde att njuren var det första organet som transplanterades eftersom det borde vara mindre komplicerat att transplantera en njure än ett hjärta. Det var ett bra argument och jag som trodde på hjärtat hade inga större problem att vika ner mig i den frågan.

Den första lyckade njurtransplantationen ägde rum i Boston på Brigham Hospital den 23 december 1954. Dr. Joseph Murray var en av läkarna som genomförde denna operation och han tilldelades Nobelpriset i Medicin 1990. Patienten som fick njuren dog åtta år efter transplantationen.

Tredje rundan gick bra för oss, vi tog 9 poäng och avancerade till en andra plats med sammanlagt 22p, en halv poäng efter Minds of the round table. Sista temarundan var historia och religion, alltid ett intressant tema!

Vilken religion associeras med "The Four Noble Truths"? Här valde vi mellan judendom och buddhism. Både jag och Thomas tyckte att ordet "Noble" passade bäst ihop med buddhism och det blev vårt svar. En kort video där Stephen Fry förklarar vad de fyra ädla sanningarna inom buddhismen är för något: www.youtube.com/watch?v=TK-MbNj83NM

Slutställningen:
Minds of the round table 31.5p
Black Perry 30.5p
Frost 29p

Veckans lättaste: Vad hette hunden som Sovjet skickade upp i rymden 1957? Lajka
Veckans svåraste: Från vilket land kommer vinet Bull's Blood? Ungern

Det var ovanligt många enkla frågor på Harrys och vi var och nafsade i närheten av maxpoängen. Inte så kul när man klarar frågorna utan någon som helst ansträngning. Lag Fred Perry gav oss en ordentligt fight om segern och det som fällde avgörandet till vår fördel var denna fråga: Vilket är namnet på Madonnas pågående världsturné? Det var Helena som var tungan på vågen, hon var ganska säker på att turnén heter Rebel Heart Tour. Fred Perry visste inte svaret och blev tvungna att gissa, en omöjligt uppgift på en sådan fråga. Slutställningen:

Gott Sällskap 31p (av 33)
Fred Perry 30p
Trettondagsaftons vänner 29p

Under 2015 har vi förstärkt laget med Helena, Minna, Malin och Stefan, alla dessa nyförvärv har bidragit med kunskap och gjort vårt lag bättre. De laguppställningar vi har haft de senaste två veckorna på Harrys är de starkaste som jag har varit delaktig i. Framtiden ser ljus ut för vårt lag!

Vad det gäller informationen angående Falkenbergskvalificeringen så har Harrys i Helsingborg noll koll. De kunde inte ens svara på när den sista kvältävlingen går av stapeln. Otroligt amatörmässigt! Jag har via en mailkontakt fått veta att i Kalmar så avgörs den sista kvaltävlingen innan juluppehållet och de har också en tabell så man vet hur lagen ligger till i kvalet. Man kan undra varför denna basala information inte finns på Harrys i Helsingborg?!