Bishops Arms 2015-11-22

22.11.2015 22:11

Black Perry: Martin, BG, Philipp, Martin N och Mattias

Placering: 1

Ännu en dag på jobbet, ett lag orkade hänga på oss under första halvan av tävlingen, men sen drog vi ifrån och kunde till slut vinna med 5 poängs marginal. Vinsten kändes inte lika skön som förra veckan, då särskiljningsfrågan fick avgöra. Det är alltid lite roligare när man får kämpa för segern. Utmanarlagen måste förmodligen få ihop en bit över 30 poäng för att kunna slå oss i den form vi befinner oss just nu. Vår snittpoäng på de sex senaste tävlingarna är 34.75 av 40, och då har jag inte räknat med riksquizen eftersom den bara har 20 frågor.

Första rundan gick bra för oss, Philipp var ensam i laget om att kunna två av frågorna. En matfråga och en fråga om Tyskland, ett land som han av någon anledning har mycket god kunskap om. Vi tog maximala 10 poäng och lag Perevolotjna skuggade oss med 9 poäng. Första temarundan var film, som vanligt ett bra tema för oss.

Till vilken kroppsdel skaffade Charlie Chaplin en försäkring? Den här frågan kände jag igen, den har vi nog haft för några år sen. Vi började diskutera olika alternativ och med tanke på Charlie Chaplins gångstil så är det logiska svaret fötterna. Det var också ett svar som jag tyckte mig känna igen från förra gången vi fick denna fråga. På 1920-talet kostade det Chaplin $150 000 att försäkra sina fötter, en enorm summa på den tiden.

Jag trodde att vi skulle utöka vår ledning med anledning av filmtemat, men lag Perevolotjna tog 9 poäng, precis som vi gjorde och ställningen i toppen var oförändrad. Från tredje rundan hämtar jag två frågor.

Vilket landlevande däggdjur har den tyngsta hjärnan? Vi skrev upp tre alternativ på våra kladdpapper: flodhäst, elefant och noshörning. Elefanten var det naturliga svaret men var det svaret för enkelt? James (domaren) brukar vilja komma med överraskande svar och därför började vi luta mot flodhästen. Efter tag kom BG med ett bra argument, elefanter är kända som smarta djur och därför borde deras hjärna rimligtvis väga mer än flodhästen. Så vi ändrade vårt svar till elefanten och den här gången lönade det sig att inte krångla till det mer än nödvändigt. Det enkla och naturliga svaret var rätt. En lista över de tio mest intelligenta djuren: www.themost10.com/intelligent-animals/
10 intressanta fakta om hjärnor hos djur och människor: https://news.softpedia.com/news/Top-10-Brains-83944.shtml

Vilket djur heter lapin på franska? Philipp föreslog varg men BG som är den i laget som har bäst kunskaper i franska sa att varg heter "lou" och då fick vi leta efter ett annat djur. Efter ett tag så föreslog BG kanin och det visade sig vara rätt. När jag senare googlade vad varg heter på franska så fick jag reda på att det heter "loup". BG hämtar en del av sina franskkunskaper från rugbyns värld och han följer den franska ligan med stort intresse. Lyon har ett lag som heter "Lyon Lou Rugby" med en varg på klubbmärket. Det var alltså därför han visste att lapin inte kunde betyda varg. Jag frågade BG efteråt om den konstiga stavningen av "loup" men han hade ingen riktigt bra förklaring, han trodde att det kanske var en äldre stavning av ordet, då klubben bildades 1896.

Vi tog bara 7½ poäng på denna rundan och jag trodde att lag Perevolotjna skulle gå om oss. Till min förvåning tog de bara 6½ poäng och vi utökade vår ledning. Ställningen efter tredje rundan:
Black Perry 26.5p
Perevolotjna 24.5p

Sista temarundan var musikintro och då var tävlingen avgjord. Jag gillar att scouta våra motståndarlag och jag var ganska säker på att deras musikkunskaper inte var speciellt bra. Låtarna passade oss mycket bra och vi hade 9 säkra utan några större problem. Det gällde att skriva vad låten hette och vilken artist/grupp som har gjort låten. Jag har valt ut tre bra låtar + musikvideo från detta tema:
Roy Orbison - You Got It www.youtube.com/watch?v=lvR1YgT7QYs
Kvällens bästa låt! Roy Orbison har en fantastisk röst!
Coolio - Gangstas Paradise www.youtube.com/watch?v=ryCpg8f45gc
Det finns några hip hop låtar som jag gillar, denna är en av dem. Låten är en sampling av Stevie Wonders låt Pastime Paradise.
Nirvana - Come As You Are www.youtube.com/watch?v=vabnZ9-ex7o
Nirvana tillhör en av mina absoluta favoritgrupper.

Vi tog 9 poäng och precis som jag trodde fick lag Perevolotjna svårt med musiktemat och skrapade ihop 6 poäng. Slutställningen:
Black Perry 35.5p
Perevolotjna 30.5p

Veckans lättaste: Från vilket språk kommer ordet karaoke? Japanska
Veckans svåraste: Vilken färg har etiketten som sitter på flaskan Cristal Champagne? Guld