Bishops Arms 2015-11-15

15.11.2015 21:32

Black Perry: Martin, Eric, Philipp, Martin N och Mattias

Placering: 1

Idag hade vi inte samma flyt med gissningarna som vi har haft de senaste veckorna. Vår ledning var aldrig större än en halv poäng och till slut fick en särskiljningsfråga fälla avgörandet. Mer om detta senare.

Av vilken metall är frihetsgudinnan gjord av? Vi valde mellan bly och koppar, jag la min röst på koppar, liksom Philipp och Martin N. Vi var absolut inte övertygade och det var en gissning. Eric röstade på bly men fick inte någon majoritet. Trots att Eric inte var säker så föreslog han att vi skulle ändå välja bly som svar. Att man vågar göra detta utan att vara säker på sitt svar tycker jag är modigt och jag tror att många lag hade tjänat på detta om fler hade vågat gå emot övriga lagmedlemmar trots att man inte är säker. Denna gången funkade det inte, (statyn är gjord av koppar) men jag vet att det har funkat vid andra tillfällen. Några intressanta fakta om statyn: www.youtube.com/watch?v=kOAS3bmtSAM

Efter första rundan var tre lag i ledningen på 8 poäng. Black Perry, Reparto MV Agusta och Surmularna. Mattias som är lagets yngling har börjat ta för sig lite mer nu, och har en stigande formkurva. Skönt att veta att återväxten inom Black Perry är tryggad. Han var ensam om att klara en filmfråga där svaret var Avatar. Frågan var alldeles för krånglig för att jag ska kunna återge den här. För nåt år sen tänkte jag se denna omtalade film men efter tio minuter stängde jag av tvn. Absolut inte min typ av film men det är tur att det finns andra i laget som kollar på sånt skräp.

Första temarundan var "The year that was", 10 frågor om sånt som har hänt under det gångna året. Det var ganska svåra frågor och vi tog bara 7 poäng. Det var fortsatt jämnt i tabelltoppen inför tredje rundan:
Black Perry 15p
Surmularna 15p
Reparto MV Agusta 14p

Vilken olympiad bojkottades av Egypten, Libanon och Irak på grund av Suezkrisen? Ingen i laget visste när suezkrisen inträffade. Jag hade noll koll och jag blev lite förbannad på mig själv, jag borde åtminstone veta under vilket decennium detta krig utspelade sig. Historia brukar jag ha ganska goda kunskaper om, men här fanns tydligen en stor kunskapslucka. I morgon ska denna lucka täppas till när jag kollar på denna BBC dokumentär: www.youtube.com/watch?v=ETOUALw2EIs

Vi skrev upp olympiaderna från Melbourne 1956 till Mexico 1968 på ett papper. Eric trodde att suezkrisen skedde under 60-talet och både jag och han röstade på Mexico 1968. Philipp la sin röst på Melbourne 1956 men tyvärr var det ingen annan som stöttade honom. Några intressanta fakta från denna olympiad:

  • Ridgrenarna avgjordes i Stockholm på grund av de australiska karantänbestämmelserna.
  • Den amerikanske tyngdlyftaren i bantamvikt, Charles Vinci upptäckte en kvart före invägningen att han var 200 gram för tung. Hans lösning på problemet var att klippa av allt sitt hår och han klarade därmed invägningen och vann guldet.
  • Nederländerna, Schweiz och Spanien bojkottade spelen med anledning av Sovjets invasion i Ungern
  • Världens genom tiderna mest kända vattenpolomatch spelades mellan Ungern och Sovjetunionen. Matchen som till slut Ungern vann med 4-0 var mycket brutal och fick namnet "Blodet i vattnet-matchen".

Ställningen inför sista rundan:
Black Perry 23p
Surmularna 22.5p
Dolce & Grabbarna 22p

Temat var bildquiz, det är vanskligt tema som kan gå lite hur som helst. Fem av bilderna var tagna från olika sit-coms, och Eric behövde inte många sekunder för att fylla i svaren. Han är den i laget som har bäst koll på tv-serier. Övriga fem bilder handlade om musik, film och logotyper. Vi tog 9 poäng och när lag Surmularna bara tog 8 poäng så var det bara lag Dolce som kunde sätta käppar i hjulet, vilket de också gjorde. De satte alla tio bilderna och vi hamnade på samma poäng och en särskiljningsfråga fick avgöra.

Vilket år uppfanns bubbelplasten? Vi började med att diskutera vilket decennium vi skulle välja. Vi kom överens om 50-talet och året vi valde var 1956. Det var en mycket bra gissning, eftersom bubbelplasten uppfanns 1957 av amerikanen Alfred Fielding och schweizaren Marc Chavannes som skulle göra en plasttapet med struktur som skulle vara lätt att ta bort från väggen. Försöket misslyckades, men de upptäckte att plasten kunde skydda ömtåliga föremål. 2010 omsatte deras bubbelplastkoncern nära 20 miljarder kronor om året.

Dolce gissade på slutet av 60-talet (jag tror det var 1968) och eftersom vi var närmast så tog vi hem segern. Vår fina statistik på särskiljningsfrågor håller i sig, jag skulle tro att vi vinner åtminstone 3 av 4 gånger när det är särskiljningsfrågor. När man hamnar i dessa situationer och allt avgörs på en enda fråga så känns det väldigt tryggt att ha denna statistik i ryggen.

Slutställningen:
Black Perry 32p (vann särskiljningsfråga)
Dolce & Grabbarna 32p
Surmularna 30.5

Veckans lättaste: I vilket land anordnades årets Eurovision Song Contest? Österrike
Veckans svåraste: Tidigare i år fick ett land i Europa för första gången en kvinnlig president, vilket land? Kroatien