Bishops Arms 2015-11-01

01.11.2015 21:10

Black Perry: Martin, Eric, BG, Thomas och Mikael

Placering: 1

Kvällens tävling blev en hård kamp mellan två lag, Black Perry och Reparto MV Agusta. Vi hade bra flyt med gissningarna och det krävdes verkligen denna kväll då Reparto var hack i häl hela tiden. Trots bra poäng i varje runda så blev vi aldrig av med dem, hela tiden låg de en poäng bakom. Reparto har börjat med den störiga taktiken att ha olika lagnamn från gång till gång. Idag hette de Ecuvie Renault Sport men jag kommer att kalla dem för Reparto MV Agusta i fortsättningen för enkelhetens skull.

Första rundan gick bra, vi tog 9 poäng och var en poäng före lag "Tjuren från Bronx" och "Reparto MV Agusta". Första temarundan var historia och religion.

Vilken känd krigare hade en häst som hette Bukefalos? Kvällens längsta diskussion kom på denna fråga. Vi hade flera olika alternativ som vi bollade mellan. Det första namnet jag skrev på mitt papper var "Alex", (jag hade inte plats på mitt kladdpapper att skriva hans fullständiga namn, Alexander Den Store). Andra förslag som diskuterades var Julius Caesar, Napoleon, Attila the Hun och Genghis Khan. Attila och Genghis bedömde jag som mindre troliga alternativ och till slut stod omröstningen mellan Alexander Den Store och Julius Caesar. Jag och Eric röstade på Alex och övriga lagmedlemmar gick på vår linje och la ner sina röster.

Det blev full pott i denna omgång och en ensam ledning på 19 poäng. Vi drog ifrån alla lag utom Reparto som skuggade oss med 18 poäng. Från tredje rundan hämtar jag två frågor:

I vilken stad finns målningen av Leonardo Da Vincis "The Last Supper" (Nattvarden på svenska)? Här valde vi mellan Rom och Milano. Thomas hade varit på museumet i Rom och kunde inte minnas att han hade sett denna väggmålning där, så därför tyckte han att Milano lät bäst. Det tyckte jag också, trots att jag hade helt fel målning i mitt huvud. Jag är inte så bra på konst, mitt kunnande har ökat lite de senaste åren, från obefintligt till nästan odugligt. Det var denna målning av Cesare Mussini som heter "Francis I at the Deathbed of Leonardo Da Vinci" (1828) som jag trodde var "Nattvarden":

Jag hade sett denna tavla i ett avsnitt av det engelska humorprogrammet QI, och trodde helt enkelt att detta var "Nattvarden". Konst är en enorm djungel som jag hade önskat att jag hade mer kunskap om. Den riktiga "Nattvarden" ser ut så här:

Vilket decennium dog Albert Einstein? Både jag och BG skrev 1950-talet på våra papper och när inte någon annan i laget la in ett veto så blev det vårt svar. Han föddes den 14 mars 1879 i Ulm, Tyskland och dog den 18 april 1955 i Princeton, New Jersey, USA. Om jag säger att Albert Einstein och Marilyn Monroe är lika varandra till utseendet, håller du med? Inte? Kolla in detta videoklippet! www.youtube.com/watch?v=tB5-JahAXfc

Vi tog 9 poäng, precis som Reparto gjorde och ställningen i toppen var oförändrad. Sista temarundan var "Halloween", inget överraskande tema med tanke på att denna högtiden firades i helgen. Återigen blev det 9 poäng och vi vann med en poängs marginal. Vi tog 37 poäng av 40 möjliga och Reparto blev tvåa med 36 poäng.

Det går bra för mig nu, femte raka vinsten på Bishops. En del av förklaringen är att Cunning Stunts, som hela tiden har varit den svåraste motståndaren, har splittrats. Nu under hösten har det bara funnits två lag som på allvar har kunnat utmana oss, Dolce och dagens tvåa, Reparto MV Agusta. På riksquizen har även Beer & Bibliotek bjudit på motstånd, men när det är ordinarie tävlingar så ser jag inte dem så ofta.

En annan förklaring är att jag tycker att vårt lag har blivit bättre, det är sällan vi gör en riktigt dålig tävling. Att jag skriver den här bloggen gör också att jag förkovrar mig på olika sätt. Det är betydligt mer utvecklande än vad jag trodde när jag en gång startade hemsidan för drygt 1½ år sen.

Veckans lättaste: Från vilket land kommer ölen Heineken? Holland
Veckans svåraste: Vad kallas den typ av halloweenlyktor som består av en pumpa med ett urgröpt innandöme? Jack-o'-lantern