Bishops Arms 2015-10-25

25.10.2015 22:25

Black Perry: Martin, Eric, BG och Thomas

Placering: 1

Tredje deltävlingen i Riksquizen och en ny vinst in på kontot. Det var en ganska svår omgång och vi hade behövt få in några fler gissningar för att ha en chans på riksfinalen där de tio bästa i landet gör upp om titeln. Som vanligt är det bara 20 frågor när det är riksquiz, vilket är alldeles för lite för min smak.

Vilken stad var huvudstad i USA under perioden 1790-1800? Detta har jag läst om men den kunskapen satt långt inne. Någon i laget sa "Philadelphia" och då klickade det till i huvudet på mig och jag gav mitt fulla stöd till förslaget. Jag kände mig hyfsat säker på att det var rätt och övriga lagmedlemmar gillade också Philadelpia som svar. Kunskapen fanns i mitt huvud, det gäller bara att hitta rätt metod för att få fram den. Denna gång var metoden inte så komplicerad, det räckte med att räkna upp några amerikanska städer.

När USA förklarade sig självständigt 1776 fanns inte den nuvarande huvudstaden Washington DC. Kontinentalkongressen som utropade självständighet samlades istället i landets största stad Philadelphia. Under kriget mot britterna tvingades kongressen flytta mellan städerna Baltimore, Lancaster, York, Princeton, Trenton och Annapolis. 1785–90 fungerade New York i praktiken som huvudstad innan kongressen åter samlades i Philadelphia. Där bodde även presidenten och centralbanken hade sitt högkvarter i staden. År 1800 invigdes den nyanlagda staden Washington, som blev nationens första officiella huvudstad.

Vilken musikal har spelats i London oavbrutet sedan 1985, med över 10 000 föreställningar? Ganska snabbt svarade vi Fantomen på operan, och vi la inte mer krut på den frågan. Vi hade redan räknat in den poängen och därför blev vi lite snopna när James (domaren) läste upp Les Misérables som rätt svar. Vårt svar var en bra gissning, Fantomen på operan har spelats i London sedan 1986, den startade alltså bara ett år senare än Les Misérables. Bra gissningar ger tyvärr inga poäng men det var nog många lag som hade samma svar som oss. Ett klipp från Britain's Got Talent 2014 där gruppen Collabro sjunger låten Stars från Les Misérables. Till och med Simon Cowell blir imponerad... www.youtube.com/watch?v=ob5UJS2WwQ8

Efter första rundan hade vi 6 poäng och låg delad andraplats med en massa andra lag. Ledde gjorde ett lag som kallade sig för "Harrys" på 7 poäng.

Vilken är den enda julkalendern sedan starten på svt 1960 som haft 28 avsnitt istället för 24? Julkalendrar hade vi dålig koll på, vi trodde att det rörde sig om en äldre julkalender. Vi skrev en lista på 5-6 stycken kända julkalendrar genom åren och efter ett tag Eric kom med en smart idé; kanske fanns det en anledning till att just denna julkalender hade 28 avsnitt istället för 24. Vi borde vi lagt betydligt mer fokus på denna teori, då kanske vi hade kommit fram till det rätta svaret som var Fem myror är fler än fyra elefanter i stället för Teskedsgumman som vi svarade. Anledningen till att det var 28 avsnitt var att varje lucka i kalendern motsvarade en bokstav och första avsnittet sändes därför den 27 november som också var första advent.

I avslutande omgången tog vi 8 poäng och det räckte för att vinna. Slutställningen:
Black Perry 14p
Beer & Bibliotek 13p
Harrys 13p

Veckans lättaste: Vad heter den 24:e och sista bokstaven i det grekiska alfabetet? Omega
Veckans svåraste: Vad är egentligen en konkarong, som blivit en del av uttrycket "hela konkarongen" synonymt med "alltihop"? En mössa (för kvinnor)

Det blev en mycket jämn tillställning på Harrys, ett lag vann på 28 poäng och vi och två andra lag hade 27 poäng och särskiljningsfrågan fick avgöra. Fred Perry lyckades bäst på den frågan och knep andraplatsen och vi hamnade på tredjeplats. I efterhand har vi fått fyra poängs avdrag pga att vi tidigare har vunnit två gånger på raken. Denna otroligt dumma regel har inget med frågesport att göra och dessa minuspoäng är inget jag räknar med i mina resultat. Quiz går ut på att svara rätt på så många frågor som möjligt. Men om man gör det lite för bra och vinner två gånger på raken så blir man bestraffad av Harrys. Denna regel saknar all logik, man bestraffar kunskap.

Överlag var det ganska lätta frågor och på flera av frågorna hade vi skrivit ner svaret innan låten hade börjat spela. Patrik (domaren) är ganska generös med ledtrådarna och då blir vissa frågor lite för enkla.

På en fråga blev det en hel del kontroverser. Patrik spelade fem låtar som alla var från samma år och då gällde att skriva ner rätt årtal. Dessa fem låtar spelades:

Depeche Mode - Master and Servant
Marie Fredriksson - Ännu Doftar Kärlek
Culture Club - Karma Chameleon
Alhpaville - Big in Japan
Huey Lewis and the News - This is it

Fyra av låtarna är från 1984, Karma Chameleon är inspelad 1982, utgiven 1983 och låg på listorna 1984. När jag hörde Karma Chameleon så var jag ganska säker på att det rätta årtalet var 1983 men när Big in Japan spelades ändrade jag mig till 1984. Anna trodde också på 1984 pga låten "Ännu Doftar Kärlek" och Stefan var säker på att "This is it" var från 1984. Det blev vårt svar och det var också det svar som Patrik var ute efter. Fred Perry hade svarat 1983 och efter att Johan i deras lag hade diskuterat med domaren så godkändes också 1983 som rätt svar. Ett beslut som jag tyckte var helt rätt.

Det är lätt att domaren slarvar på dessa typer av årtalsfrågor, det har hänt förut (se detta blogginlägg). Det är viktigt att domaren kollar upp så att utgivningsåret inte skiljer sig från året då låten låg på listorna. I princip alla låtar som släpps under december månad (förmodligen november också) är olämpliga att ha med i denna typ av årtalsfrågor.

Min svit på fem raka vinster på Harrys och Bishops bröts i och med tredjeplatsen på Harrys. Dock kan jag glädja mig åt att under oktober månad har jag enbart vinster på Bishops. Blir det femte raka på Bishops nästa söndag?