Bishops Arms 2015-10-18

18.10.2015 21:22

Black Perry: Martin, Eric, BG och Philipp

Placering: 1

Ny vinst och precis som förra söndagen blev vinstmarginalen betryggande 3 poäng. Redan i första omgången grundlade vi segern när vi fick en ledning på 2 poäng till närmsta lag.

I vilken stad inträffade paraplyrevolutionen 2014? Ingen i laget hade hört ordet paraplyrevolutionen förut så vi fick försöka resonera oss fram till rätt svar. Första tanken var någon av länderna som omfattades av arabiska våren men vi kom snabbt på andra tankar eftersom vi inte kunde associera ordet paraply med arabländer. Någon föreslog Burma och staden Rangoon men jag var inte så överförtjust i detta förslag. Vilka revolutioner pågick egentligen under 2014? Jag kommer ihåg att Kina hade en massa protester under detta år och jag föreslog därför Peking. Övriga medlemmar i laget gillade mitt val av land men ville i stället ha en annan stad, Hong Kong. Det förslaget svalde jag direkt och jag kände mig ganska säker på att vi hade hittat rätt.

Den första som omnämnde protesterna som "Paraplyrevolutionen" var New York-bon Adam Cotton på Twitter den 26 september. Detta på grund av att många av demonstranterna använde paraplyer i olika färger för att försvara sig mot pepparsprej och tårgas. Därefter har media runt om i världen, inklusive lokal media, kommit att sprida detta revolutionsnamn vidare.

Efter första rundan tog vi 9 poäng och skaffade oss en tvåpoängsledning till fem stycken lag som hade 7 poäng. Första temarundan var vin, ett ovanligt tema där Philipps vinkunskaper räddade oss flera gånger.

Vilket land ökade sin vinproduktion med 50% mellan åren 2007-2012 och är nu den femte största vinproducenten i världen? Vi började skriva en lista med kandidater, samtidigt började jag fundera i lite andra banor. Att ett land ökar sin vinproduktion på bara fem år med hela 50% indikerar att landet inte tillhör de mer välkända vinproducenterna. En uppstickare som förmodligen är relativt okänd här i Sverige när det gäller vinproduktion. Jag hade två länder som förslag, Ryssland och Kina. Övriga lagmedlemmar gillade mitt tankesätt och vi röstade mellan dessa två länder. Jag och Eric röstade på Ryssland, Philipp och BG röstade på Kina. 2-2 i omröstningen och då låt vi Philipps röst väga tyngst, eftersom han är den i laget som har bäst kunskaper om vin. Skön känsla när vi lyckas gissa rätt på en ganska svår fråga.

Ställningen efter två rundor:
Black Perry 17p
Harappa 14.5
Dolce & Grabbarna 13.5p

I tredje rundan kom denna fråga: Vad heter Apples personliga assistent som finns i iPhonen och som man kan fråga om man behöver hjälp? Ingen i laget har någon iPhone och denna fråga kändes ganska hopplös för vår del. Det är en sån fråga som alla andra lag klarar men där vi går bet. Eric började fundera och han kom ihåg ett avsnitt av Big Bang Theory där Raj har köpt en ny mobil och blir kär i den personliga assistenten som fanns i hans mobil. Eric slängde ur sig att hon kanske hette Siri eller Suri och vi valde det förstnämnda som lät bättre. Det kändes som ett långskott och vi blev överraskade när det visade sig vara rätt. Ibland brukar jag skämta om att all kunskap som Eric har samlat på sig under åren har han lärt sig via amerikanska komediserier. Detta är naturligtvis inte sant, en del av hans kunskaper kommer faktiskt från engelska komediserier.

Ett klipp från Big Bang Theory när Raj blir kär i Siri: www.youtube.com/watch?v=OliVkzBLey4

Ställningen inför sista rundan:
Black Perry 26.5p
Harappa 23p
Incognito 20p

Att leda med 3.5 poäng inför sista rundan kändes väldigt tryggt men nu var det dags för bildquiz och då kan allting hända. Frågorna handlade var relaterade till räddningstjänsten och det gick ganska hyfsat för oss, vi tog 7½ poäng och då kunde inget lag gå om oss. Slutställningen:

Black Perry 34
Harappa 31p
Dolce & Grabbarna 28.5

Veckans lättaste: Vilken antik stad grundades på sju stycken kullar? Rom
Veckans svåraste: Vilket körkort utöver B-körkort krävs för att bli brandman i Sverige? Körkort för motorsåg

Denna vecka hände det ett ovanligt sammanträffande, samma fråga kom både på Harrys och Bishops Arms. Frågan löd: vilket är Afrikas till ytan största land? Jag har bra koll på geografi och visste att det var Algeriet. Innan juni 2011 var Sudan det största landet men nu är landet delat i två delar (Sudan och Sydsudan) och Algeriet blev därmed det till ytan största landet i Afrika.

Vi tog en ny vinst på Harrys och vår poängsumma blev utmärkta 24 av 25 möjliga. Harrys facebooksida redovisar felaktigt att maxresultatet var 26 poäng men eftersom en fråga fick strykas så blev maxresultatet 25 poäng. Det var Micke som var kvällens domare, och till min glädje kom det ingen fempoängsfråga som gör att tävlingen blir mer slumpartad. Vi hade lite tur på en fråga när det gällde bedömningen av våra svar. Frågan var: vad står förkortningarna SMS och MMS för? Jag var ganska säker på att SMS står för Short Message Service, dock var jag betydligt mer osäker på MMS. Vi svarade Multimedia Message Service som bara är nästan rätt. Det rätta svaret är Multimedia Messaging Service, vi hade alltså rätt ord men fel ändelse. Det här en situation där domaren lika gärna kan ge oss rätt som kan ge oss fel. Svårdömt, hade han gett oss fel på den frågan så hade jag inte haft några invändningar.

Nu har jag fem raka vinster på Bishops Arms och Harrys. Det är en bit kvar till rekordet på sju raka vinster men det är inom räckhåll!