Bishops Arms 2015-10-11

11.10.2015 21:40

Black Perry: Martin, BG, Philipp, Martin N och Mattias

Placering: 1

Idag var jag tillbaka i lag Black Perry, trots flera intensiva inviter från lag Dolce som ville värva mig till deras lag. Jag känner mig smickrad över deras intresse men jag är en medlem i Black Perry. Dock hoppas jag att det dyker upp fler chanser för mig att göra inhopp i deras starka lag.

Vårt uppdrag för kvällen var att detronisera lag Dolce som har suttit på tronen alltför länge nu.

Hur många spelpjäser har varje spelare i backgammon? Denna fråga har James (domaren) haft med tidigare och jag minns att mitt lag gissade på 20 stycken som var fel. Nu var jag hyfsat säker på att varje spelare har 15 stycken spelpjäser. Man lär sig av sina misstag! Vårt lag har varit med i flera år och då gynnar det oss att James återanvänder frågor som han har haft med tidigare. Av dagens frågor kunde jag räkna till ca 7-8 frågor av 40 som har varit med tidigare.

Jag har spelat många olika sorters spel (schack, bridge, poker mm) men mina erfarenheter av backgammon är inte så stora. Om du vill lära sig spela backgammon så klicka på länken nedan så kommer det en tutorial i sammanlagt nio delar där man kan lära sig mer om detta spel. www.youtube.com/watch?v=h0D0bQE_Lfc

Vi tog 9 poäng på första rundan och delade ledningen med lag Dolce och två andra lag. Första temarundan var "Around the world", som vanligt ett bra tema för oss.

Från vilket land kommer dansen lambada? Landet som direkt poppade upp i mitt huvud var Brasilien, eftersom Kaomas låt "Lambada" sjungs på portugisiska och då är Brasilien det logiska svaret på frågan. Några andra länder dök upp i diskussionen men för att jag skulle överge mitt svar hade det krävts att någon annan i laget kommer med en mycket bra argumentation. Så här går det till när man dansar lambada till tonerna av Kaoma: www.youtube.com/watch?v=csaUvkYOkLY

I vilket sydamerikanskt land var det en jordbävning 1960 som är den kraftigaste som någonsin har uppmätts? Alla i laget föreslog Chile och det blev vårt svar. Nu ska du få lära dig något nytt: när seismologer mäter jordbävningens så används INTE i Richterskalan. I stället används momentmagnitudskalan som är en vidareutveckling av Richterskalan men för en vanlig lekman är det ingen större skillnad på dessa skalor. En topp-5 lista över världens kraftigaste jordbävningar som har uppmätts och ett kort videoklipp om jordbävningen i Chile 1960: www.varldenshaftigaste.se/topplistor/varldens-5-kraftigaste-jordbavningar/
www.youtube.com/watch?v=DFLLtVPzwGA

Geografitemat gav oss full pott och en ensam ledning:
Black Perry 19p
Dalwhinne Winters 18p
Douchebags 17p
Dolce & Grabbarna 17p

I tredje rundan tog vi 8 poäng och drygade ut vår ledning med en halv poäng:
Black Perry 27p
Dalwhinne Winters 25.5p
Dolce & Grabbarna 25.5p

När jag fick höra att sista temarundan var musikintro så kändes segern nästan klar redan innan vi hade hört låtarna. Fyra av fem deltagare i vårt lag är med i Harrys musikquiz på torsdagar, detta är givetvis en stor fördel för oss. Inte en chans att vi tappar en ledning med 1½ poäng med den musikkunskap som vårt lag besitter. Vi tog 7 poäng och drygade ut segermarginalen till 3 poäng, trots att vi slarvade bort en halv poäng när introt till "Loco in Acapulco" spelades. Gruppen som gjorde låten heter The Four Tops men vi skrev The Temptations på vårt papper. Detta slarvfel spelade mindre roll denna gång, men det är alltid lite störigt att göra sådana missar.

Slutställning:
Black Perry 34p
Dalwhinne Winters 31p
Dolce & Grabbarna 30p

Som jag brukar säga: Ordningen är återställd!

Veckans lättaste: Vad står förkortningen VIP för? Very Important Person
Veckans svåraste: I vilken del av kroppen finns labyrinten? Örat

I torsdagens musikquiz blev det vinst för mitt lag. Säsongen på Harrys har börjat lite knackigt, bara en vinst på fyra försök innan vinsten i torsdags. Det var Patrik som höll i det, han har lite annorlunda typ av frågor som medlemmarna i Fred Perry inte alls gillar. Jag håller inte med Fred Perry om detta och jag tycker att frågorna är ganska roliga och intressanta. Frågorna var ganska svåra men när man väl har lärt sig hur Patrik tänker så blir det enklare att lista ut svaret.

Mina fyra grundkrav på domarna på Harrys:

  1. Lag som har fler deltagare än tillåtet (7+) ska inte kunna vinna några priser (de är utom tävlan)
  2. Inga frågor där ett rätt svar ger 5 poäng (eller avsevärt mer poäng än andra frågor)
  3. Innan du ställer dig på podiet, googla dina frågor så att det inte råder någon tvekan om vilket svar som är korrekt
  4. Skulle det förekommer en felaktig fråga, släpp prestigen och acceptera att du har gjort fel