Bishops Arms 2015-10-04

04.10.2015 22:58

Black Dolce: Martin, Anna, Björn, Bo och Vicki

Placering: 1

I riksquizen ligger vi inte så dåligt till som jag trodde efter förra veckans mindre lyckade resultat. Vi ligger på delad 33:e plats, 3 poäng upp till top 10. It ain't over till the fat lady sings...

Idag led Black Perry av överflödets förbannelse, vi var sex stycken vilket är en för mycket. Lag Dolce hade en plats ledig och jag erbjöd mig att joina dem. Sagt och gjort, nu gällde det att vinna över Black Perry. Första rundan gick hyfsat bra och så här såg ställningen ut:
Pegasus 8p
Peter, Paul and Mary 8p
Black Dolce 7p
Black Perry 6p

Första temarundan var historia och religion och här fick Bo glänsa lite:

Vad kallas paradoxen där man frågar sig hur Gud kan vara både god och allsmäktig när det finns ondska och lidande? Denna paradox har jag hört innan men det var tveksamt om jag skulle kunna komma på svaret. En som inte har fått så mycket plats i bloggen är Bo, som visste att paradoxen kallas för teodicé. För att man ska överhuvudtaget ska kunna tala om teodicé så förutsätts Guds existens, liksom det ondas. Eftersom jag är ateist och har Richard Dawkins som min husgud, så kan jag inte ge något svar i denna komplicerade fråga om ondska och lidande.

Som den uppmärksamme läsaren la märke till fanns det två paradoxer i föregående stycke. Teodicéparadoxen och att jag som ateist har en husGUD (en paradoxal ordvits!)

Denna temarunda gick oväntat bra och vi fick upp i ensam ledning inför tredje rundan:
Black Dolce 16p
Black Perry 14p
Peter, Paul and Mary 14p

Vilken flod i Italien är också namnet på en medlem i Teletubbies? Det här var en ganska enkel fråga som jag och flera andra i laget kunde att svaret var Po. Anledningen till att jag tog med frågan i bloggen är att jag då får tillfälle att visa ett videoklipp med den engelske komikern Lee Mack när han visar sig från sin bästa sida. Programmet heter "Would I Lie To You" och går ut på att lista ut om en person ljuger eller talar sanning. Jag har lagkamrat i Black Perry som gillar minnesramsor, jag vet inte om Lees galna minnesramsa om Teletubbies kan vara till någon nytta...? Klicka på länken och spola till 23:30 www.youtube.com/watch?v=L0UOYzlH0TU

Låten Killing Me Softly var en hit 1973 och 1996 med två olika artister/grupper, vilka? När det gäller musik så är det jag och Anna i Dolces laguppställning som har kunskaperna. Roberta Flack fick en hit 1973 och The Fugees 1996. Vad som är okänt för de flesta är att det var inte Roberta Flack som har gjort originalet, det var den okända sångerskan Lori Lieberman som spelade in låten 1971. www.youtube.com/watch?v=cTyGLBANuOg

Trots 8 rätt i andra rundan så tappade vi vår tvåpoängsledning:
Black Dolce 24
Peter, Paul and Mary 24
Black Perry 23

Sista temarundan var film, detta tema kändes inte så bra med tanke på att Black Perry har flera medlemmar i sitt lag som har bra koll på filmer. Vi hade 8 säkra och fick dessutom in en gissning och vi slutade som ensam vinnare på 33 poäng. Black Perry och Peter, Paul and Mary slutade en poäng bakom och en särskiljningsfråga fick avgöra. Det är sällan Black Perry förlorar en särskiljningsfråga och det gjorde de inte denna gången heller. Kanske borde Black Perry föreslå att alla frågor ska vara särskiljningsfrågor, vem kan stoppa dem då?

Om man räknar bort Riksquizen så har lag Dolce 4 vinster av 5 möjliga denna säsong. Mycket imponerande!

Veckans lättaste: Vilket varumärke har en slogan som är "Just do it"? Nike
Veckans svåraste: Vilket däggdjur är flodhästens närmsta släkting? Valen

2000-talstema på Harrys och med bara tre stycken i laget hamnade vi på nionde plats av elva lag. Temat passade inte oss så bra och därför placerade vi oss i bottenskiktet. För andra gången denna säsong kom en fråga som var värd 5 poäng, den bommade vi och då är det svårt att nå toppen. Denna idiotiska poängsättning är det sämsta påhitt som jag har stött på i quizsammanhang. Micke, som var domare denna kväll, motiverar de extra poängen med att frågan är extra svår. Det argumentet håller inte, det fanns frågor denna kväll som var svårare än denna fempoängsfråga. Efteråt påtalade jag detta och förklarade att denna poängsättning är helt ologiskt. Micke som alltid har varit synnerligen arrogant när jag har haft synpunkter på frågorna (ett av flera exempel finns att läsa i mitt första  blogginlägg), svarade att "man behöver inte vara med i tävlingen om man inte vill". Skulle en domare i en vilken annan sport använda en sådan retorik? Knappast!