Bishops Arms 2015-09-27

27.09.2015 21:17

Black Perry: Martin, Eric, BG och Thomas

Placering: 2

Idag var det den andra deltävlingen riksquizen och vårt resultat blev inte så bra. Finalen i Stockholm är ganska säkert körd för vår del, 13 poäng av 20 räcker inte när vi tävlar mot hela Sverige.

Vilket årtionde utspelar sig filmen filmen "Dirty Dancing" som kom 1987? Vi valde mellan 50-talet eller 60-talet och till slut bestämde vi oss för det sistnämnda. En av anledningarna till att vi valde 60-talet var att jag kunde inte komma på någon 50-talslåt i filmen och rent logiskt bör låtarna i filmen spegla den tidsperiod som handlingen utspelar sig i. Analysen var korrekt, filmen utspelar sig under sommaren 1963. Några intressanta fakta om filmen:

  • I scenen där Johnny och Baby övar tillsammans på sin dans och Baby börjar skratta och Johnny blir frustrerad fanns inte med i manuset. Jennifer Grey som spelar Baby är mycket kittlig och börjar därför skratta och Patrick Swayze blev uppriktigt frustrerad över att Jennifer inte kunde hålla sig. Scenen blev så pass bra att den fick vara med i filmen.
     
  • Patrick Swayze fick övertala Jennifer att vara med i Dirty Dancing eftersom hon inte gillade honom när de spelade in filmen Red Dawn som båda var med i.
     
  • Jennifer Grey var 27 år när filmen spelades in, 10 år äldre än hennes rollfigur Babe

Vi har väl alla en favoritscen i Dirty Dancing, min favorit är scenen där dansen verkligen är "dirty": www.youtube.com/watch?v=x43vK0k6A2I

Vilket europiskt land har den officiella benämningen storhertigdöme? Här var Eric 99.5% säker på att det var Luxemburg och det blev naturligtvis vårt svar. Det lustiga var att Zdravko i lag Dolce & Grabbarna var 99 % säker på att det var Lichtenstein. Någon av dessa herrar måste ha fel och till vår glädje var det Eric som hade rätt. Han var ju också en halv procentenhet säkrare än Zdravko! Lichtenstein är precis som Monaco och Andorra ett furstendöme.

Efter första rundan var vi i delad ledning med 8 poäng och nu var det dags för den sista rundan. Riksquizen har bara 20 frågor per omgång och det finns inga temarundor.

Nämn en av de två brittiska ätter som stred i det som kom att kallas "Rosornas krig"? BG hade två förslag, Tudor och Lancaster, vilket av dessa två alternativ skulle vi välja? Tyvärr valde vi Tudor och det är alltid lika frustrerande när man har ett val mellan två alternativ och väljer det felaktiga. Detta inbördeskrig mellan Lancaster och York utkämpades mellan åren 1455-1485 och vanns av York (den vita rosen). Tudortiden (1485-1603) kom precis efter detta krig så BG:s förslag var inte så illa.

Andra rundan blev en besvikelse för oss, ingen av våra gissningar gick in och vi tog bara 5 poäng. Detta gjorde att Beer & Bibliotek kunde gå om oss och vinna kvällens quiz.

Veckans lättaste: Vilket land tillhör ön Capri? Italien
Veckans svåraste: I vilket medelhavsland är fabada en traditionell maträtt? Spanien

I torsdagens musikquiz på Harrys tog vi en överlägsen seger, 25 av 29 poäng. Tvåan hade 17 poäng och trean 16. Jag såg inga lag som hade för många spelare i sitt lag och då ökar naturligtvis vår chans att vinna. Det känns bra att alla lagen för en gångs skull tävlade på lika villkor.

Vår danske medlem, Henrik, har meddelat att han slutar i laget på grund av tidsbrist. Han har alltid varit en stämningshöjare och är alltid på gott humör. Trist att han inte är med i laget längre, men vi får i stället välkomna Malin i laget som har visat goda musikkunskaper under sommaren när jag vi har testat Tivolis musikquiz.

Denna vecka var det betydligt färre frågor än förra veckan och när sista frågan var ställd hade det inte ens gått en timme. Jag tycker att det är för kort tid, och jag hoppas att maxpoängen höjs till drygt 40 som det var tidigare. Precis som förra veckan höll frågorna en god kvalité och det var en bra blandning av olika sorters musik. Detta är faktiskt något som Harrys har blivit bättre på, jag får ge dem lite beröm också!