Bishops Arms 2015-09-20

20.09.2015 21:20

Black Dolce: Martin, Anna, Björn, Bo och Cecilia

Placering: 1

Alla utom jag i Black Perry var upptagna med annat och då var det tur att Dolce hade en plats ledig i deras lag. Med tanke på deras fina form med två raka vinster innan kvällens quiz så andades laget optimism. Nästa vecka är det riksquiz och då kommer vi att tävla i olika lag som vi brukar göra.

Vad brukar sumobrottarna kasta in i ringen innan matchen börjar? Vi hade egentligen bara två förslag, vatten och talk. Att kasta in vatten i ringen är förmodligen inte så bra, med tanke på halkrisken för sumobrottarna. Så vi enades om talk, ett förslag som jag inte trodde så mycket på men jag kom inte på nåt bättre. Min tanke var att det kastas något av en ceremoniell betydelse och då kändes talk osannolikt. Det rätta svaret var salt, som är en ritual sumobrottarna gör innan matchen för att "rena" ringen. Så här kan det se ut: www.youtube.com/watch?v=BtU3MsJfG4U

Efter första rundan hade vi och några ytterligare lag 8 poäng, en poäng efter ledarlaget. Första temarundan var mat och dryck och då är det givetvis en stor fördel att ha en kock i laget. Anna fick ta ett stort ansvar men även Björn har en del kunskaper i detta ämne. Detta tema brukar vara svårt för många lag, vi tog en åttapoängare och gick upp i ensam ledning med 16 poäng, en poäng före The Royal Tenenbaums. I tredje rundan kom denna fråga:

I vilket land grundades Greenpeace? Båda jag och Björn skrev Kanada på våra papper. Ingen av oss var helt säker men när två stycken i laget skriver samma svar oberoende av varandra, då känns det ganska tryggt. Greenpeace grundades i Kanada 1971 med syftet att stoppa kärnvapenprov men har utvecklats till att bli en allmän, internationell miljöorganisation. I framför allt Europa har Greenpeace blivit stora och där finns också det största medlemsantalet. Nästan hela deras ekonomi består av ekonomiskt stöd från privatpersoner. Inga bidrag från företag, regeringar eller politiska partier tas emot.

Detta var en mycket bra runda för oss, vi var hyfsat säkra på 9 av frågorna och när Björns kvalificerade gissning på en flaggfråga gick hem så tog vi full pott. Ställningen inför sista rundan:
Black Dolce 26p
The Royal Tenenbaums 23
Therese & Grabbarna 22.5

Sista temarundan var en bildquiz där vi fick 10 stycken bilder och det gällde att skriva vilket år bilden är tagen. Kul tema, först måste man helst känna igen bilden och sen gällde det att skriva rätt år. Det är inte så ofta jag tar med bildquizarna i bloggen men denna bilden är en klassiker:

Här fick vi gissa, vi trodde att bilden var tagen nån gång på 20- eller 30-talet. Vi drog till med 1932 och det var mitt i prick! Bilden är tagen när byggarbetarna tar sin lunchpaus under byggandet av RCA Building (GE Building sedan 1986), den största byggnaden inom Rockefeller Center som är ett affärs-, nöjes- och kontorskomplex på Manhattan. Fotografiet föreställer elva män som äter lunch, sittande på en svetsad balk med fötterna dinglande 256 meter ovanför New Yorks gator. Männen bar ingen säkerhetssele, vilket kan kopplas till stora depressionen då personer var villiga att ta vilka arbeten som helst oavsett säkerhetsrisken. Fotot togs den 20 september 1932 på den 69:e våningen under de sista månaderna av byggandet. Ett kort videoklipp: www.youtube.com/watch?v=s6G9CNjH9-0

Vi vann i överlägsen stil med 33 poäng, 4½ poäng före Therese & Grabbarna (28.5p) och 6p före The Royal Tenenbaums (27p) på tredje plats. Tredje raka vinsten för Dolce!

Veckans lättaste: Vilka två japanska städer atombombades av USA under andra världskriget? Hiroshima och Nagasaki
Veckans svåraste: Vilket är namnet på den judiska högtid då judarna firar sitt nyår? Rosh Hashana

Eftersom jag inte skrev något i torsdags om Harrys musikquiz så kommer här en liten sammanfattning. En ny domare höll i trådarna, Patrik gav ett trevligt intryck och jag tyckte att frågorna var mer varierande än vad dom brukar vara. Överraskande mycket 70-tal och en låt från 60-talet gjorde att frågorna fick en fin mix. Ibland var det lite svårt att höra vad han sa, kanske berodde detta på att Patrik använde ett headset i stället för mikronfon. På vissa frågor fick lagen lite för många ledtrådar, men det är ju inte så lätt första gången när man inte vet var man ska sätta nivån.

Vi blev tvåa med 37 av 44 poäng, slagen av ett 8-mannalag (!), som fick 42 poäng. Ny domare men samma problem som förut med lag som har för många deltagare. Tidigare när vi har påtalat detta fusk har vi fått alla möjliga bortförklaringar från domarna, bland annat att de inte känns schysst att dela upp ett lag i två delar. Under hösten kommer Harrys i Helsingborg ha en kvaltävling där vinnande lag går till en Sverigefinal i Falkenberg, med hotell och restaurangbesök betalt. Det ska bli mycket intressant och se hur domarna agerar i denna kvaltävling. Kommer de att tillåta 8-mannalag när så mycket står på spel? Det hade varit helt absurt att skicka ett lag till finalen som har haft två spelare mer än alla övriga tävlande lag.

Inte heller blir det bra om Harrys för en gångs skull följer reglerna och inte tillåter överfulla lag. Då kan man fråga sig, varför har man inte gjort så tidigare? Kan man följa reglerna vid en kvaltävling så kan man naturligtvis följa reglerna vid vanliga torsdagstävlingar. Alla dessa bortförklaringar från domarna som jag har hört i 1½ år blir i så fall en bekräftelse av deras flathet beträffande deras egna regler.

Harrys har genom sitt tidigare agerande målat in sig i ett hörn, hur de än gör så blir det fel.