Bishops Arms 2015-09-13

13.09.2015 20:48

Black Perry: Martin, Eric, BG, Thomas och Philipp

Placering: 2

Vi hade inget riktigt flyt idag med gissningarna, och då är det svårt att vinna. Dolce & Grabbarna tog sin andra raka vinst, kanske är dom det största hotet denna säsongen?

Första rundan var svår för alla lag utom Dolce som tog 8 poäng, hela 3 poäng för oss och ett annat lag. Första temarundan var Science & Nature, och där hämtar jag två intressanta frågor.

Vilken vitaminbrist gör att blodet inte koagulerar som det ska? Ingen i laget hade någon koll på vitaminer, vi visste att D-vitamin bildas av solen och vi trodde inte heller på C-vitamin. Kvar var då A, B, E och K-vitamin. Det fick bli en gissning och vi gissade på B-vitamin men det rätta svaret var K-vitamin. Vitaminernas namn är en snårig djungel, framför allt är det B-vitaminerna som krånglar till det, eftersom det finns olika sorters B-vitaminer. Här kommer liten förenklad sammanfattning av vitaminerna:
A-vitamin - ögon, hud, slemhinnor
B-vitamin - ämnesomsättning mm.
C-vitamin - bindväv, sårläkning
D-vitamin - skelettet
E-vitamin - cellmembraner, blod
K-vitamin - blodets koagulering

Om man listar alla grundämnen i det periodiska systemet, så finns det bara två bokstäver i det engelska alfabetet som inte har något kemiskt tecken (förkortning) som begynnelsebokstav, vilka? Detta var en svår fråga att formulera, förhoppningsvis har jag gjort frågan någorlunda begriplig. Eric är den i laget som är överlägset bäst på kemi och skrev upp alla bokstäverna i det engelska alfabetet och strök bokstäver efterhand som han kom på fler grundämnen. Till exempel ströks bokstaven H eftersom det är det kemiska tecknet för väte. Till sist hade vi bara tre bokstäver kvar - D, J och Q. Bokstaven Q kändes självklar och valet stod mellan D och J. Vi gjorde bedömningen att det borde finnas något grundämne som har ett kemiskt tecken som börjar på D, och vårt svar blev alltså J och Q. Det finns faktiskt tre grundämnen vars kemiska tecken börjar på bokstaven D: Dubnium (Db), Darmstadtium (Ds) och Dysprosium (Dy). Jag har aldrig hört talas om dessa grundämnen, så vi kanske inte ska kölhala Eric bara för att han missade dessa tre ovanliga grundämnen. Huvudsaken var att vi fick rätt på frågan och i denna video kan man lära sig mer om det periodiska system och grundämnen: www.youtube.com/watch?v=oX_f4ajvXMY

Ingen bra runda för oss, vi tog åter igen 5 poäng och halkade ner till en fjärdeplats, 4½ poäng efter Dolce.

Vilken musikartist har orden "The Best Is Yet to Come" inristat på sin gravsten och är begravd med en flaska Jack Daniel's, en ask Camel cigaretter och en Zippo tändare? Här fanns många kandidater: Sid Vicious, Dean Martin, Janis Joplin, Kurt Cobain med mera. Någon i laget föreslog Frank Sinatra, ett förslag som jag gillade och det blev vårt svar. Sista gången Frank Sinatra sjöng inför en publik var den 25:e februari 1995, på en privat fest och han avslutningslåt var The Best Is Yet to Come.

Sex poäng räckte för att ta tillbaka andraplatsen och nu var vi 3½ poäng efter Dolce. Det fanns ett tema som kunde göra att det blev spänning om förstaplatsen, sport och spel. Till Dolces stora förskräckelse var det just detta tema som avslutade kvällen. Vi tog bara 6 poäng men var ändå nära att vinna, eftersom Dolce bara tog 3 poäng. Till slut skiljde det bara en ynka halv poäng till deras fördel. Dags för revansch om en vecka!

Veckans lättaste: Vilket djur heter Hippotigris på latin? Zebra (mycket enkel fråga om man har läst mina kluriga frågor där denna fråga finns som nummer 1)
Veckans svåraste: Vilken stad i USA kallas för "The Biggest Little City in the World"? Reno, Nevada