Bishops Arms 2015-09-06

06.09.2015 22:51

Black Perry: Martin, Eric, BG, Thomas och Martin N

Placering: 4

Resultaten från första deltävlingen i Riksquizen har kommit, vi ligger på en delad 22:a plats och har två poäng upp till ledarlagen. En helt okej start, men vi har inte råd med några djupdykningar i kommande deltävlingar. Jag har korrigerat några av frågeformuleringarna och kommentarerna från förra veckans riksquiz som man kan läsa under detta blogginlägg.

Det blev en klurig start på dagens quiz: Från vilket land kommer en bil med registeringsskylten BY? Vi kunde räkna upp många länder som börjar på bokstaven "b" men y-et ställde till det för oss. Vi hittade inget land där båda dessa bokstäver fanns med. En idé var att y-et stod för Yugoslavia och det enda juggelandet som börjar på bokstaven "b" är Bosnien och det blev vårt svar. När vi fick veta att det rätta svaret var Vitryssland blev vi inte så mycket klokare. Landet fanns med på vår lista över länder som börjar på bokstaven "b" (Belarus på engelska) men vi kunde fortfarande inte förstå vad y-et står för. Ett lite googling så vet jag nu att "BY" står för "Byelorussia", som är en transkription av det ryska namnet för Vitryssland (Белоруссия).

Vi hade sex säkra och fyra gissningar i första rundan och när en av gissningarna gick in så landade vi på 7 poäng, ett ganska bra resultat för oss. Problemet var att många av våra motståndarlag gick mycket bättre, ett lag fick full pott i första rundan och vi låg bara på femte plats. Första temarundan var That's entertainment:

Vilken musikgrupp har tagit sitt namn från ett tortyrredskap från medeltiden? Här fick jag inte ens en chans att försöka lista ut svaret eftersom Eric var snabb som en vessla och skrev Iron Maiden på sitt papper. En järnjungfru ser ut som en kroppsformad kista full med järnspetsar, som offret spärras in i. Detta beryktade tortyrinstrument har faktiskt aldrig använts till att plåga någon till döds. Trots att redskapet i dag blivit en symbol för medeltidens grymheter utvecklades det inte förrän i slutet av 1700-talet och användes aldrig. Alla exemplar som finns är tillverkade under 1800-talet i syfte att säljas till museer och intresserade samlare.

Vi fick 8 poäng och tog in lite på några av lagen men hade samma avstånd (3p) till Hottentotterna som ledde. Nu till tredje rundan:

I min blogg finns det en klar överrepresentation av frågor som berör klassisk musik. Varje gång det kommer en fråga inom denna genre så har jag svårt att undvika att skriva om detta. Det är det som är fördelen med att ha en egen blogg - jag väljer precis vad jag vill skriva om! Nu till frågan: Under vilka två århundraden levde Ludwig van Beethoven? Detta var enkelt för mig, och flera andra i laget kunde också detta. Han levde under 1700- och 1800-talet (1770-1827) och räknas som en av de största kompositörerna genom tiderna. Dock är det ingen favorit hos mig, av någon anledning har jag svårt att ta till mig hans musik. Visst, några av hans verk är bra men oftast tycker jag att hans musik är för intensiv.

Det som är fantastisk med Beethoven är att trots att han blev döv under sina sista år i livet så fortsatte han att komponera musik. Den välkända Ode to Joy (även kallad Europahymnen) gjordes klart 1824 och blev hans sista fullbordade symfoni. Då hade han var helt döv i över fem år. Jag vet inte om Beethoven hade uppskattat Rowan Atkinsons version av Ode to Joy men jag tycker den är helt fenomenal! En lektion i improvisationsteknik: www.youtube.com/watch?v=oWGZdYNpaSo

Inför sista rundan hade vi avancerat till en tredje plats, en poäng efter Dolce & Grabbarna som låg tvåa. Sista temarundan var Picture round, som visade sig vara en alldeles för svår uppgift för alla lagen. Bästa resultatet från denna temarunda gjorde Dolce som tog fyra poäng och vann kvällens quiz. Vi tog bara en poäng och Hottentotterna som ledde inför sista rundan fick noll poäng!

Veckans lättaste: Vilken film från 1988 spelar Tom Cruise och Dustin Hoffman huvudrollerna? Rain Man
Veckans svåraste: Vilken undertitel har filmen Star Wars - Episod IV från 1977? A New Hope (sv. Nytt hopp)

Nästa uppdatering i bloggen kommer på torsdag kväll då det är premiär på Harrys musikquiz. Våra resultat innan sommaruppehållet var mycket bra och förhoppningsvis kan vi fortsätta i samma stil under hösten.