Bishops Arms 2015-08-30

30.08.2015 22:47

Black Perry: Martin, Eric, BG och Thomas

Placering: 1

Idag var det Riksquizen som gällde och med bara 20 frågor blir varje poäng extra viktig. Vi ställde upp med samma lag som vi har haft de två senaste åren i riksquizen.

I första rundan kom kvällens mest intressanta fråga: Vilket av jordens sju underverk byggdes på 280-talet f.kr och förstördes  helt under 1300- och 1400-talet? Till att börja med så visste jag att Cheopspyramiden i Giza var det enda av de sju antika underverken som fortfarande finns kvar idag, kvar fanns alltså sex stycken att välja mellan. Vi kom på ytterliggare fyra underverk: Babylons hängande trädgårdar, Kolossen på Rhodos, Zeusstatyn i Olympia och Fyrtornet på Faros. Någon i laget föreslog Biblioteket i Alexandria, ett förslag som jag gillade. Kruxet var att vi inte trodde att detta bibliotek räknades som ett av de sju underverken. Jag föreslog även Artemistemplet men det förslaget fick inget gehör eftersom laget felaktigt trodde att underverket fortfarande fanns kvar. Artemistemplet byggdes ca 800 f.kr och har sedan dess förstörts tre gånger och återuppbyggts två gånger. När templet förstördes för tredje gången år 268 e.kr återuppbyggdes det aldrig igen.

Det enda underverket som aldrig nämndes i våra diskussioner var doldisen Mausoleet i Halikarnassos. Den kompletta listan över de sju antika underverken ser ut så här:
Cheopspyramiden i Giza
Babylons hängande trädgårdar
Kolossen på Rhodos
Zeusstatyn i Olympia
Fyrtornet på Faros (även kallad fyrtornet i Alexandria)
Artemistemplet i Efesos
Mausoleet i Halikarnassos

Jag, Thomas och BG röstade på Kolossen på Rhodos och Eric röstade på Fyrtornet på Faros. Vi lät majoriten tala och med facit i hand skulle vi lyssnat mer på Eric. Så här i efterhand tycker jag att både jag och laget har för dåliga kunskaper om de sju antika underverken. Detta bör man som quizzare ha full koll på, så här kommer ett tips på en 95 minuter lång BBC dokumentär som förhoppningsvis kan råda bot på detta. www.youtube.com/watch?v=3aY9Se-J2ww

Denna fråga var den enda vi hade fel på i första omgången. Vi hade trygg ledning med nio poäng, två poäng före närmsta konkurrent. I omgång två kom denna fråga: Vilken var den senaste svensk att vinna en Wimbledontitel (gäller antingen singel- eller dubbelspel)? Vårt första förslag var Stefan Edberg, sen när vi började tänka på svenska dubbeltitlar så dök först Anders Järryd upp som förslag och sedan Jonas Björkman. Även Robert Lindstedt föreslogs men Thomas som är vår tennisexpert var säker på att Lindstedt aldrig har vunnit några dubbeltitlar i Wimbledon. Några sköna tennisimitationer av Björkman: www.youtube.com/watch?v=nu3pHhu4o3Q

I vilken italiensk stad stad ligger det som anses vara världens äldsta ännu existerande universitet, grundat 1088? Ganska snabbt bestämde vi oss för Bologna, men det som är intressant med frågan är att det finns flera kandidater till världens äldsta ännu existerande universitet. Vissa källor, till exempel www.guinnessworldrecords.com/world-records/oldest-university anger University of Karueein, grundad år 859 i den marockanska staden Fez som det äldsta ännu existerande universitetet i världen. Jag har även sett hemsidor som har det indiska universitetet Nalanda som det äldsta i världen. Nu handlade frågan om en italiensk stad, så det finns ingen risk att man missförstår frågan. Vi fick rätt för Bologna men jag sätter ett litet frågetecken för hur frågan är formulerad. Jag gillar inte att ordet "anses" finns med, det är ett luddigt begrepp. Vilka är det som anser att Bologna är världens äldsta ännu existerande universitet? Det framgår inte av frågan.

I andra omgången tog vi 7 poäng, det räckte för att vinna med en poängs marginal före lag Beer & Bibliotek. Vi fick sammanlagt 16 poäng, en poängsumma som vi är hyfsat nöjd med. Jag tyckte frågorna höll en god kvalite, betydligt bättre än tidigare år med riksquizen. Svårt att veta hur poängsumman står sig mot resten av Sverige.

Veckans lättaste: Hur många poäng kan man som högst få i en bowlingserie? 300
Veckans svåraste: Vad heter tjejen som skapade tv-serien "Girls" och som dessutom spelar huvudrollen i den? Lena Dunham

Nu har Harrys meddelat att deras musikquiz på torsdagar kommer igång den 10 september. Bättre sent än aldrig!