Bishops Arms 2015-08-23

23.08.2015 20:56

Black Dolce: Martin, Philipp, Anna, Zdravko och Bo

Placering: 2

Äntligen dags för Helsingborgs bästa pubquiz! Jag har testat några andra quizar i sommar men kvaliteten har varierat från usel till knappt godkänd. Jag och Philipp slog oss ihop med lag Dolce, det har vi gjort förut med goda resultat.

Vilket land har den största spansktalande befolkningen? Vi hade tre förslag: Argentina, Mexico och USA. Argentina dumpade vi och valet stod mellan de två sistnämnda. Jag visste att Mexico City är en av mest befolkade städerna i världen men hur stora är egentligen övriga städer i Mexico? USA har haft en stor invandring från de spansktalande länderna i latinamerika, räcker det för en förstaplats? Till slut bestämde vi oss för USA som tyvärr bara ligger tvåa på listan, Mexico har mer än dubbelt så många spansktalande som USA. Här finns en top 10-lista www.mapsofworld.com/world-top-ten/countries-with-most-spanish-language-speaker-map.html
Lägg märke till att USA bara ligger på tredje plats på den listan som är från 2013 men enligt en nyare källa från 2015 så har USA passerat Colombia som världens näst största spansktalande land: www.theguardian.com/us-news/2015/jun/29/us-second-biggest-spanish-speaking-country

Vad heter det rörformade blåsinstrumentet som uppfanns av aboriginerna? Här var vi ganska säkra på att det var didgeridoo, det som ställde till det för oss var den engelska formuleringen av frågan. Vi visste inte att blåsinstrument heter "wind instrument" på engelska och vi började undra om musikinstrumentet behövde en blåsig vind för att kunna spelas. Eftersom vi inte kom på något annat möjligt svar så blev vårt svar didgeridoo. Så här låter detta lite märkliga instrument: www.youtube.com/watch?v=oXBGZoBYaLY

Efter första rundan låg vi i delad ledning med en hel drös lag på 8 poäng. Första temarundan var "fairy tales", alltså frågor om sagor. Första gången någonsin detta tema finns med och jag kunde inte bidra med särskilt mycket. Vi tog 7 poäng och låg i delad ledning med två andra lag.

I tredje rundan tog vi 6½ poäng och gick upp i ensam ledning, en halv poäng före lag Reparto MV Agusta som nästan alltid är med i toppstriden. Sista temarundan var "What a character", frågor om rollkaraktärer på film och i tv-serier.

Vilken karaktär i Simpsons heter egentligen Jeff Albertson? Detta namn hade vi aldrig hört talas om så vi fick försöka med lite logiskt tänkade att lista ut vem det var. Det måste vara måste vara en karaktär som inte kallas vid sitt riktiga namn i serien. Den första personen som dykte upp i huvudet var Krusty the Clown men jag visste att hans riktiga namn var betydligt krångligare än Jeff Albertson. Jag har inte sett alla säsonger av Simpsons men jag har aldrig sett att serietidningskillen, Comic Book Guy, har haft något namn. Kanske avslöjas hans namn i något av de avsnitt som jag inte har sett? Vi skrev "Comic Store Guy" på vår svarsblankett som vi fick rätt för och det tycker jag är var rätt beslut av James (domaren). Det var uppenbart vilken rollkaraktär vi menade och frågan handlade om ett smeknamn på en birollsfigur i Simpsons. Det finns andra typer av frågor där man ska vara betydligt strängare i bedömningen.

Det var en svår omgång, trots att Anna och Zdravko har bra kunskaper inom detta område så skrapade vi bara ihop 4 poäng och blev slagna med en ynka halva av Reparto MV Agusta.

Nästa söndag är det första deltävlingen av riksquizen. Förra året slutade vi på en 14:e plats av totalt 487 lag och året innan blev vi 3:a av 491 lag. Vi hoppas kunna vara med och kriga i tabelltoppen detta året också!

Ännu har inte Harrys kommit igång med musikquizet, dom borde sätta igång inom kort. Rivalmötena mellan vårt lag och Fred Perry är alltid en höjdpunkt!

Veckans lättaste: Vilket yrke har Nintendos spelkaraktär Mario? Rörmokare
Veckans svåraste: I vilket afrikanskt land finns ett folkslag som heter ashanti? Ghana