Bishops Arms 2015-05-24

24.05.2015 21:44

Black Perry: Martin, Eric, BG och Philipp

Placering: 1

Säsongsavslutning på Bishops och vi kan under sommaruppehållet titulera oss mästare. I början av september sätter quizen igång igen och då står flera lag i kö för att detronisera oss.

Vilken vetenskapsman har gett namn åt enheten för att mäta magnetism? När det gäller vetenskapsfrågor är Eric vårt trumfkort och han hade heller inga problem med att hitta svaret, Tesla. Jag såg en dokumentär för några år sen om Nikola Tesla och hans elektricitetskrig mot Thomas Edison och jag blev verkligen fängslad av berättelsen. Det var Davids kamp mot Goliat, den godes kamp mot den onde. Tesla är min favoritvetenskapsman genom tiderna, okänd för den stora massan men han uträttade så mycket.

När jag skriver min blogg så försöker jag hitta intressanta länkar, fakta, hemsidor och YouTube-klipp som handlar om den aktuella frågan. Ibland går det trögt och jag har svårigheter att hitta något som jag tycker är tillräckligt intressant att länka till. Ibland hittar man riktiga guldkorn, www.tesla.nu är en sida på svenska som handlar om Nikola Tesla. Den är skriven av en helsingborgare och innehåller en massa intressanta fakta, bland annat:

  • Tesla hade en unik förmåga att kunna visualisera och provköra maskiner och konstruktioner i huvudet för att sedan kunna bygga dem. De fungerade alltid direkt när de var byggda.
  • Tesla om Edison: "Om Edison skulle hitta en nål i en höstack skulle han göra det med ett bis ihärdighet och undersöka strå efter strå tills han hittade den. Jag var sorgligt nog vittne till detta arbetssätt ett flertal gånger vetandes att lite teori och uträkningar skulle bespara honom 90% av sitt arbete."

Första rundan gav oss 8 poäng, en poäng efter fyra stycken lag på 9 poäng. Första temarundan var filmcitat, ett ovanligt tema. Frågor om filmcitat brukar dyka upp lite då och då på quizen, men nu handlar det alltså om en temarunda med 10 stycken filmcitat från 10 olika filmer.

Från vilken film från 1994 är citatet "stupid is as stupid does" hämtat från? Jag brukar ha svårt när James (domaren) har frågor om film. Vår filmsmak skiljer sig nog ganska mycket. Jag gillar inte alls fantasy och äventyrsfilmer och när det kommer en Harry Potter fråga så suckar jag djupt medan min lagkamrat Eric gnuggar händerna och levererar rätt svar. Denna fråga kunde jag och flera andra i laget eftersom citatet är hämtat från en bra film, Forrest Gump. Det underlättade också att citatet upprepas flera gånger i filmen: www.youtube.com/watch?v=tldGgGFe194

BG fick glänsa i denna runda och vi tog full pott och låg nu delad tvåa, en poäng efter förra veckans vinnare Reparto MV Agusta. I tredje rundan kom denna fråga:

Vem föddes på den grekiska ön Kos och brukar kallas för "läkekonstens fader"? Ganska snabbt föreslog jag Hippokrates eftersom jag visste att det finns något som heter "Hippokrates ed", en ed som brukar avläggas av läkare. Jag hade rätt svar men jag får rätta mig lite själv i efterhand. Eden avläggs inte längre av läkare i Sverige, den har ersatts av Socialstyrelsens anvisningar.

Ställningen inför sista rundan:
Reparto MV Agusta 28p
Black Perry 27p
Cunning Stunts 27p

Sista temarundan var musikintro med sommaranknytning. Alla låtarna var från 60/70/80-talet och det passade oss helt perfekt. 10/10 poäng och vi kunde vinna med 37 poäng, en poäng före Reparto MV Agusta som i sin tur var en poäng före Cunning Stunts.

Inget bloggande nästa söndag men i stället kommer jag att utöka avdelningen "kluriga frågor" med 10 nya frågor. De nya frågorna är numrerade 51-60 och kommer att finnas där på söndag om en vecka.

Veckans lättaste: Vad heter huvudstaden i Afghanistan? Kabul
Veckans svåraste: I villken stad finns det flest antal skyskrapor? (Skyskrapa = minst 150 m) Hong Kong