Bishops Arms 2015-05-17

17.05.2015 20:43

Black Perry: Martin, BG, Thomas, och Martin N

Placering: 2

Många av frågorna i kväll var riktigt svåra och poängskörden för lagen blev lägre än vanligt. Vi kämpade under hela kvällen mot lag Reparto MV Agusta som i sista rundan gick om oss och tog hem segern.

Hur skriver man talet 3296 med romerska siffror? För ca två år sen fick jag en likande fråga på Bishops, då skulle man skriva 99 med romerska siffror. Det finns vissa regler när man ska använda romerska siffror och när vi då svarade 99=IC, bröt vi mot en av dessa regler. Jag lärde mig då att 99 skrivs XCIX och med den kunskapen blev dagens uppgift mycket lättare. Enklast är om man delar upp talet i fyra delar, 3000+200+90+6 och då blir svaret MMMCCXCVI. På Wikipedias sida finns genomgång om det romerska siffersystemet och vilka regler som gäller: sv.wikipedia.org/wiki/Romerska_siffror

Efter första rundan låg vi på en delad andraplats med 6 poäng, två poäng efter Reparto MV Agusta som ledde. Första temarundan var geografi och frågorna blev inte lättare.

Vilket land fanns staden Port Royal som fram till 1692 var ett tillhåll för pirater? Jaha, det här var ju inte lätt. Chansen att gissa rätt kändes minimal. BG föreslog Jamaica och när ingen annan hade något annat att komma med så blev det vårt svar. Port Royal var en stad på södra Jamaica som grundades år 1663. Den 7 juni 1692 skedde det en jordbävning med förödande konsekvenser som innebar slutet för piratverksamhetens på Port Royal.

Vi tog 7 poäng och gick nu upp på förstaplats, en ½ poäng före Reparto MV Agusta. I tredje rundan kom denna fråga:

Vilket djur var Jennie som Harry Houdini trollade bort under en föreställning år 1918? Min bedömning var att det måste handla om ett stort och spektakulärt djur och jag föreslog elefanten som svar. Övriga lagmedlemmar gillade mitt förslag och återigen hade vi gissat rätt. Föreställningen ädge rum på New York Hippodrome och Houdini anlitade den engelske illustionsdesignern Charles Morritt som uppfann en metod att trolla bort elefanten. Problemet var att Morritts metod var anpassad för en lokal med en teaters fyrkantiga proportioner, inte för en hippodromen i New York som har helt andra mått. Trollerinumret blev inte helt lyckat och Houdini fick återgå till utbrytarkonsten som han behärskade mycket bättre.

Uppdatering: Informationen om denna föreställning skiljer sig lite beroende på vilken källa man läser. Ovanstående berättelse är hämtad från boken "Hiding the Elephant: How Magicians Invented the Impossible" av Jim Steinmeyer

Detta framträdande har resulterat i ett skämt som lyder ungefär så här: Två män bär in en stor låda. En elefant går in i lådan. Trollkarlen gör magiska gester och öppnar lådan som är tom, elefanten är borta! Sedan kommer trettioåtta män in och bär ut lådan.

Vi tog 8 poäng och läget inför sista rundan var oförändrat, Reparto MV Agusta flåsade oss i nacken, bara en ½ poäng bakom. Sista temat var bildquiz, 5 stycken konstverk där det gällde att veta vad målningen heter. För att göra det ännu svårare så var målningarna avbildade i lego. De andra fem bilderna var av blandad karaktär av typen kändiskarikatyr. Bildquiz brukar vi ha problem med och när vi bara fick ihop sex poäng så kunde Reparto MV Agusta gå om oss och vinna med 1½ poäng.

Veckans lättaste: Vad kallas den franska flaggan med ett annat namn? Trikoloren
Veckans svåraste: I vilket europeiskt land heter valutan dram? Armenien